[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

基本上我而家最惡搞係個牛皮袋,買完完全唔知要做咩處理先用得
咁即係先做左保養, 再噴防水就可以日常用?
如果出門口好天突然落雨, 就要收起佢減少接觸水? 返屋企再處理?
咁藍染改變唔到就無變化啦 係唔捨得個包hi 到藍晒

咁cxl同shell 岩我, 可以完全粗用唔洗點理
求救
我想問下點解前後幅布好似唔同色
之前都唔覺 洗完曬太陽就好明顯
係咪做錯左
多謝!
可能塊布有倒順紋
Suitsupply用料做工對得住個價有突
suede料既鞋大家著完會唔會放返鞋盒 好似好易痴塵咁
佢係斜紋棉料
咁係咪正常情況?

前後幅布都係同方向
如果suede 著到淺色左有冇方法可以整番深
就咁睇好正常
其實我接觸的師傅made to measure的不算多。MTM是按既定版型既定size改,傳統工場不是。新派的按「工廠」式做法的就偏向MTM,例如P記,新A記。呢個亦解釋咗為何你身型越接近老闆,D衫的效果越好,因為D版型係跟老闆的身型開的
皮革是好襟用的物料,你地咪攪到好似要小心呵護咁先得架
係時候到你解釋啦
A記聲稱係Bespoke嫁wo
Andy係會逐件改版,但個流程其實近MTM多過Bespoke,包括試身不是在你造的面料上,做功也八成多似工廠衫(機器造,而非手造)。
逐件改版即係跟原有紙樣再作修改?
我見佢個版是在電腦上做的,所以我唔知係入數據個電腦會自動gen一個紙樣出來,定按己有版型來改
咁逐件改版係指
你無學過剪裁我唔知點話你聽喎
香港有邊間係有自己workshop架?甚至有冇係好似歐洲啲小規模tailor咁一腳踢?
到頭來都係學埋點樣起紙樣最好
WW Chan同 Ascot Chang,基本上無其他,而且是流水線,香港環境唔適合一腳踢。除非你肯俾三萬一套,但個市場又有幾大?
有,不過越來越少
咁GY 培羅蒙呢啲老派啲嘅呢?
做是深圳工場,裁是自己裁
我自己唔太中意西裝外套所以買左件Trench Coat諗住著係恤衫出面就算

黎緊想整件恤衫返工用,由於唔洗整外套所以筆直鬆動好多,想問如果WW Chan果d 度身整恤衫大概要幾多錢到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞