[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
鞋型既野人夾人
有時唔同鞋型 唔同皮 要上落一個uk size都好正常
不如你貼套野出黎望下先啦 其實無乜好拗
已經唔係在唔在行問題,同工場打交道就算經驗老到好多時都一肚火,我同啲包頭、工場合作過幾年,都經常一肚氣,成日有啲大頭佛要我跟。

回想當年幫魚蛋整件雙排,俾晒尺寸,做細左,叫佢地成個前幅換左佢、偏唔肯,話換側面兩塊就得,同我拗拗拗拗左大半日頂佢唔順由佢,結果依然大頭佛,又要叫蛋剪多塊布俾我去換前幅,搞一大輪,前前後後搞左成年。如果一開始就換左佢,兩個禮拜可能就搞掂。錯鈕數量、錯袖長、錯細節更加係屢見不鮮。

就算陳記Patrick成日都同我講啲師傅唔聽話、DB Ricky 哥都成日一提工場就無眼睇;班師傅唔係唔識野,但係好多時好硬頸,唔肯做做唔慣既野,包拗頸。

係呀單睇工錢可能平好多,但就算識野既人都控制唔到啲工場師傅,更何況新手?唔好一睇見慳果少少就狗衝咁on99啦,貪字得個貧呀。
你同工場師傅關係好 氹得掂米得囉
不過個班老屎忽 佢心情唔好 邊個都唔會比面
就算同師傅好熟,有傾有講,抱埋佢隻貓,佢要做錯都係會做錯,比方我都有shirt做錯pattern,雖然錯有錯著又幾好睇;或者講左既要求理解錯,你唔通叫人拆過幫你再整?

而且你係散客,多數都係你自己食左錯件野,鋪頭可能會叫料再做過。

呢個機會成本,隨時大過你慳左既數。
就好似呢個例子,你自己帶布既,又要訂過一次,始終你用特別野,工場更加賠唔到布畀你。來來回回同工場搏鬥,就會搞足一頭幾個月,嚴重就係魚蛋件衫搞足一年。

有兩個情況,照搵包頭/工場可能有著數 -
1. 你自己都唔多識,為平有件衫,咁大家歡喜
2. 包頭/工場質素超班又超值,同上級鋪頭可以一戰,咁真係樂滿悠悠啦…

但正正就係第二情況,係最易出事既,你又有要求又識D野,工場真係好熟你就話,一下做到甩漏,唔通追住人地整過同賠咩
其實唔止慳小小,我去鋪頭問價,佢比d gap布都收我8k, 去包頭3.8k, 係平一半。新手同d剛剛出黎做嘢都係想平同fit身姐。篇野都有講啦,"初做先用平料做一套 fused (當粗著), 做得好才用靚料做 half / full canvas。 做不好, 無下次。"
你當係MTM啦

好彩既夾到個師父
你又唔係話好高要求但求岩身靚仔既
咁咪你又好開心時個包頭又有錢賺大家都開心囉

最怕係個師父無記性咩都跟錯又做唔到你要求
我記得好似discuss都有人講話想褲腳做18, 包頭記錯做左16之後唔肯再跟過
呢D情況咪要浪費時間去同佢再嘈叫佢再搞過

已經唔講好多時D細節做得差e.g 兩邊腰袋高低唔平衡,大細邊蓋etc而你又未必留意到

係人都想買又平又高質既野
包頭做得好既咪好囉
做得唔好既都無計
Fused就不如龍將大華,少麻煩
到3.8K得體合理剪裁,我睇唔到SuitSupply輸幾多

最大問題係呢⋯⋯ 包頭王自己擺出來既衫真係好很老土同比例唔好睇
買件衫啫,又要追人交貨,又要逐樣細節同人跟,仲要同人拉鋸完都未必啱心水,同返工叫人做嘢一樣咁勞氣,作為消費者嘅購物樂趣無哂,為乜?

新手的話,要嘅不外乎都係幾樣啫
1) 平:呢樣對某部分新手不適用啦。平就無得講,包頭一定係平,不過 suitsupply 之類都唔算貴好多啫?
2) 快:好多新手都臨時臨急先走去造衫...好嘅舖頭交貨應該快過包頭,除非個包頭無生意;而無生意嘅包頭會唔會係好包頭,又會俾新手遇到...留俾大家自己判斷
3) 低風險:多數新手應該都少衫著,中伏的話就更加少件衫著...好嘅舖頭中伏機率點都低過幫襯包頭
4) 效果好:呢樣人夾人啦。不過好嘅舖頭 / 成衣店,有哂佢地出品嘅衫放出嚟俾客試,俾到新手嘅信心點都大啲啩,起碼會想像到個結果大概係點先
5) 服務:我諗唔會有人幫襯包頭係為服務啩?!
6) 興趣+學習:無可否認,去搵包頭會接觸到喺舖頭永遠見唔到嘅嘢,係一個比較特別嘅體驗。不過講到尾,造衫最重要係件衫啫。如果係為學習,咁點解唔由好嗰批裁縫開始學?試造一大堆衫,但全部入門水準 (甚至以下),又有乜意思?

我自己嘅結論係咁:
1) 有實際需要 + 有好大預算限制 + 要求不高
=>搵中低價成衣
2) 有實際需要 + 有好大預算限制 + 要求不高 + 有興趣
=>先搵中低價成衣,再搵包頭
3) 預算限制不大 + 有一定要求 + 有興趣
=>先搵唔只一間好舖頭學嘢,有一定程度先再考慮搵包頭
香港好難搵
LH咪有
好多款其實冇的
Fused 睇到啲咩手工?
其實都係果句,推薦任何野都好,出張圖黎睇下先啦,下下求證邊個真心邊個打手睇到都覺得煩
試完last去訂
好嘅同差嘅都差好遠㗎!
另外係個cut, cut得好同cut得唔好,差天共地呀!
我件衫都算係個悲劇,不過我又無乜嘢,都係一份經驗。
當然,每日的解讀都可以不同,我估計包頭王的解讀會係:啦!去D所謂名店做咪一樣甩甩漏漏,亦唔包做得好睇,咁不如真接找包頭做,跌錢都無跌得咁金!
如果係冇實際需要+中價預算+要求不高+有興趣學習
咁點入門好
Hehe 有諗過但好奸
我指,你試件野係fused,你點會睇到佢做full canvass時俾到啲咩手工 Cut呢樣嘢其實睇你識幾多野,我識有人自己畫埋俾工場,不是大問題
個出事機率差好多倍咁解姐
其實依我經驗最好係一間可靠本地鋪,幾個外國裁縫,慢慢磨合,個人意見
個個好似你咁有錢咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞