[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
請問邊隻布?
講起鞋 牛巴d鞋幾時有update
Fresco lite
請問如果上一次有mirror shine 但花+甩晒之後, 再刷係唔係要落renomat 定落renovateur 就夠?
見工黑西裝白恤衫黑褲黑皮鞋係咪唔好襯返黑色呔?
應該襯啲深藍色或藍色斜紋嘅呔?
半寒天氣執返倫敦Vintage Showroom件二戰美軍Overdyed Shirt,雖然長到當Overshirt著都得

入面係Alumo Royal Oxford
好奇一問 同佢80/2 果塊有什麼分別?我一直以為alumo只有一種淨色oxford
我見紫色白色都有
其實用左黑色西裝本身已經有啲難襯,夾翻黑白灰會好睇啲,但用翻深色嘅呔都ok (navy, burgundy)

呢種?
藍色斜紋真心幾百搭買左呢條navy-cream shantung silk tie不過全黑suit...真係

Burgundy呢條都好正
我覺得好似淨色藍tie好啲咁
見工感覺上好似stripe望落無咁悶同smart d掛 本身黑色suit已經好悶 條tie再plain埋...不過都係睇個人喜好
還好啦其實,同埋著得黑衫都預左悶架啦,唔好為特別而特別
黑西裝加純色呔我諗起大學啲莊inaug
近排好想買brown/ chocolate
Brown都好易襯 早排都中意打淨色 tie
如果咁講條紋tie更加學生feel啦
大學d莊其實仲樣衰過d著得靚仔d名校仔
🤷🏻‍♂️
香港賣皮鞋既係咪間間都食水好深?
Hoax有對Loake賣緊3380,Pediwear賣緊180鎊都唔洗
仆街,打鏡面蠟心急得滯crash咗真係好撚心痛
我記得去鋪睇好似2000尾
係,之前2899,依家又加3380
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞