[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
咁光樣果次主要係試啲咩?
有冇巴打平時網上買布料 有冇咩網間唔中做特價?
定一定係去番恒康/龍華行果啲買?
搵包頭訂料好似都食水唔少, 想試下次自己買布
試尺寸 (闊窄)
或者有冇位擺落去唔順
上網買料隨時要交好多學費
擺落去唔順唔係應該毛樣果時執埋咩?
諗住只會買出名既brand
睇支數 睇gram數黎揀應該唔會錯得去邊吧?
學費係包頭到
走去Drop93搞搞震
先知佢度尺寸有少少亂來
著到EU42都著到
最想試個件EU46就大到飛起

本身有去開某個包頭造過幾套 手工都幾滿意
係最近research完發覺佢係布料費到水份好似幾多下 想下次自己買布

暫時睇online好似得ebay比較方便買到
買左好多條drakes d nos好抵玩窮人首選
想請問如果整返工西裝 係咪都係整返平駁領穩陣??
見槍駁領好似幾靚 但諗諗下好似太搶咁 太隆重 返工唔太岩
利申第一件度身整既西裝
乖,唔好太型
雖然我件重要係Peak Lapel Single Button
即係咩
我都覺 希望聽日改到
相please

示意圖
唔明 即係貴野定formal款
其實係混雜設計,最類似係Huntsman隻Cutting,都係源自Hacking Jacket

Hacking Pocket一般係Hacking Jacket先用,方便馬上取物同唔會跌野,偏唔太Formal

Peak Lapel Single Breast 舊時1930-1960都普遍,算Semi-formal

現代普遍係得Tuxedo先會做Peak Lapel Single Button,變左隻設計又好似好Formal
執完都可以繼續唔順。
光樣時基本上無得大改,只是微調,執下D影。袖長,袖前後,腰位使唁使再收少少等。
網上買會平D?
出名的brand應該唔會喎
唔信可以去試下,好多野,唔交學費唔會識。
太多人鍾意平兩蚊,跌十蚊
呔?
價錢就肯定冇得輸
但究竟隻料嘅質地係點
岩唔岩心水又係第二樣野
特別係scabal
佢地軟野硬野都有出
Scabal唔同系列價錢可以差好遠,有D不在英國織的都係四百左右一米啫。
又無講係邊本book,好難比較。另外,連Scabal tag都無個,D貨都唔知堅唔堅。
我好多件都係咁款啦
你D高層點同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞