[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
係 你比d光照下就知
牛巴會唔會講埋lgb ge high twist 係點?
high twist 黎講冇對手咁?
完左啦個團,我個上海朋友搞的
紗線品質上黎講係無對手,LGB係羊毛原料。so far high twist野,貴的我最喜歡LGB high twist、VBC(or drapers ) 4 ply、woodhouse 6 ply;crispsire略為太腍、Finmeresco太墜同埋啲褲線高濕度氣候下消失得好快。

平的standeven explorer同Minnis fresco都唔錯;NFW比較易起鏡、frontier 都係差不多,我個人覺得一般。

近排買左兩塊bower既travelling cloth,摸上手幾好但做起未知如何,等做好有衫著再包膠。
腍身指無咁crispy。例如standeven隻explorer,入面隻120s high twist同佢同一本野溝左mohair果幾塊既手感,你摸一摸就知分別。
如果Alden barrier last 著9號 咁 cj 376last 著9號岩唔岩?
試下好,376少少香蕉形同後面窄,我要著大半個碼
又去t 記
黎緊要番intern 要成日著到
本身有一套
打算整多2套
想問中環祥興好唔好?
唔想太貴,因為都係學生..
咁無計係得佢有
我唔係試都以為係Barrie 7.5 減一碼轉6.5 376
一試先發覺6.5會爆曬尾指出來,著7先得
咁barrie本身比us size都已經要-0.5
我唔駛,只需要Drop Width 7.5E/EE > 7.5D
結婚想做一套禮服,budget $3000可以有邊幾間選擇?
想問下西裝外套係兩個衫袋上高點解各有條淺既直痕
你講果兩條drape?
我懷疑係講個摺
有係3-4500 既西裝鋪推介下 suitsupply 啲衫太長身人唔高就算可以改短都唔岩size
dart?
我要9.5d >9d
都有機
有冇巴打試過A Timeless Tailor裁藝軒? 網上評價好似唔錯? 有冇伏?

伏到仆街
百貨應百客啫
影出尼既廣告衫都肉酸到咁
整完出真係不敢想像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞