[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
其實workshop係邊間只可以說明手工上限可以到邊,但剪裁同風格仲有fitting始終係fitter同cutter掌握,甚至對出品既QC都係。Zing審美方面個人認為成熟好多⋯⋯
有無fascino bespoke 評語?

上年拎第二,今年拎第一
如果淨係返工著,想訂造裇衫同西褲2至3套,唔洗外套,中環有冇邊間平靚正介紹?大約800蚊一套造唔造到?

我唔要求靚料靚款,普普通通好似g2000咁純色普通果種就得,冇係g2000買係因為身形唔好,中碼個肚會突出,大碼其他位又唔啱,想合身就得。
牛巴真身
下,我不嬲真身上連登
牛巴KOL黎
其實點樣先可以整到條褲腳後踭位咁貼?
我D褲後踭位好多都會有多餘位走出來
係咪做工問題?
好耐無上水,出翻張snap先
開新鋪
岩岩買對meermin問過LH打掌同打toe plate都唔平,想問下鞋頭打膠唔打鐵會唔會平d?
戲院里d檔口應該有做?
買對皮底返黎打返個膠底上去我淨係打鞋頭鐵 想襟d著
我打開頭膠 ~$90
巴打去開邊度整?
我都係諗住打鞋頭,不過問開就問埋估唔到佢咁貴
地鐵站都250,唔會有平架啦
我都會打鐵粗著
上面先講完如果又打掌鐵既話 Meermin根本唔值得咁做
因為掌鐵佔個總價比例太高
對鞋起碼2000-2500啦

穿左鞋底例外

鞋面、鞋底全手縫(沒錯連鞋面都是);目測最窄處2cm鞋腰(真不知道他怎在這寬度做blind welted);馬蹄型多疊層鞋跟雙向塑型(還要很對稱);SPI目測過20。這届Daniel Wegan年冠軍真的是實力屌打⋯⋯⋯ ​​​好撚癲呀屌你老味
其實係高技術
但個人覺得對鞋唔好睇
難度最高十分(包括結構複雜度、進階大/小細節技巧使用);執行完成度最高十分(在實行你選擇的結構、造型時的工整度、俐落度、Finishing完成度等);設計及審美,最高五分(包括整體美學、比例等)。錯誤審題會倒扣,審美佔分亦唔多,穿著考量係唔計分。

呢個係製鞋比賽,唔係做鞋俾客呀朋友
睇你覺得製鞋比賽要鬥咩law
weighting 落晒去啲技術野到
而家個比賽咪鬥技術only

其實個比賽係for 男鞋only 定不論男女?
果隻樣造高踭鞋都好睇嘅
Victorian時期男裝鞋都係高踭過依家好多
製鞋比賽自古都係鬥技巧,奇藝
想試下頭睇 邊到有得整呀?
其實全世界既製鞋比較都係鬥技術野⋯⋯
比賽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞