[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

Cap toe好正wo! 有幾對cap toe
呢對就唯一一對黑色鞋
我鐘意wingtip Oxford
meermin我只會買suede嚟粗用
Oxford 好斯文我好少著西裝都係買返 Derby
我都有2對meermin suede 粗著

又有對咁正既野
呢批museum calf望落麻麻wo⋯⋯睇落好脆好乾身,呢啲無得事後執
喇 純粹覺得個last 幾靚咋 我覺得我一著就踢爆鞋頭

呢對就真係好正喇

廉價舊鞋重刷共賞 誠心跟各位大師傅學野
Bontoni係hand patina,同museum calf不太一樣。成鞋入面我覺得比較靚既係John Lobb,然後係AC
想問下做一套full canvas既西裝通常要幾錢
上網見到啲4000有找既其實有冇伏 包三件頭同幾件恤衫
睇埋布
就算大廚煮飯都要睇落咩料先知好唔好食
追手工唔追布 其實冇咩意思

Btw 坊間三件恤衫都過千
扣埋扣埋 你套西裝
正正經經去suit supply買啦
做怪叔叔

我計個料成本你睇,大家一齊計下數

成套衫4k,正常做裁縫係margin 係1-1.5倍,即佢個cost price應該係 千零蚊。

呢千零蚊要連各種運費、扎試身、三米半布、32L鈕、n顆細鈕、做件衫既工錢、毛樸

你覺得佢俾到啲咩料同手工你?

P.S.俾個布料參照價錢你,就算平平地做fresco,鋪頭散叫都要30幾到40鎊一米
其實香港啲衫平過db bt都無乜手工可言,當然我講既手工既定義同魚蛋唔同。你當你行入一間大快活,你去都係因為平姐,有乜「火候」、「廚藝」可言?
佢既last既前掌位好似普遍都好窄
呢個款好似有d難襯
淺色Country calf又oxford
諗住悠閒襯下牛咁
我自問前掌大
著親呢種開口既鞋都唔好睇
有機會反而想入對暗紅色(近黑色)既返工
布料聲稱用VBC
即係可能手工出事 會唔會fused當full canvas 賣比客
巴打款係邊到造 around 幾錢
今日對鞋到手了,係咪要去打鞋頭鐵?
有冇介紹?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞