[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我之前平日行過門口,佢地望一望我已經唔夠膽入去window shopping

見得閒無野做shine兩下meermin呢d粗野shine完都呃得下人
trial上去鋪試定係佢寄半成品你黎?
第一次見mto真心請教
會唔會太本末倒置啊星
唔好試太多樣野,試完買返樣野就夠禮貌啦,shoe cream shoe polish乜都得
過到自己咪得
之前有人會去H&M買件衫拎free parking第日返去退,有D人會笑渾吉咁鬼Cheap,或者有D人又會話係咁易買多對襪,就會變左問題。
都係個人習慣同價值觀分別,大陸人入宜家除鞋上床訓都得,日本人行shortcut穿過人鋪頭都覺唔好意思做唔出,兩種人都一樣有人笑。
其實唔駛諗太多,Chester巴打唔會食左你地
鞋就梗係要睇同試,唔睇岩又點試,呢個係鋪頭日常啦
乜鞋都好擦完一定靚仔啲
但平野貴野識睇其實唔洗烏低身都睇得出
著兩對襪⋯⋯ 唔會好辛苦咩?
今日岩岩去左倫敦心思思想入對皮鞋
爭札緊JL city ii, G&G St James ii,同EG 既Chelsea
t記好好人呀 我上次去試Alden ptb 都無黑面 仲好細心同我講解對野我仲諗緊買990定9901 其實想要whisky colour
對新買Loafer行耐左腳踭位有小小想飛出來咁 攪到前掌受多左力唔太舒服 有冇巴打都有類似情況? 如果想鞋尾搵啲野zip下 有冇邊度有賣呢啲野? 或者有冇其他解決既方法 唔該
新手想問下 suitsupply同 啲小鋪度身訂做整西裝上 都係3000 左右 但suitsupply係直接成件買 未必好fit 身
但細鋪可以度身訂造

咁除左睇師傅手工技術運氣外 仲有啲咩大分別 令巴打推介去suitsupply
計3000左右,你想個師傅用幾多心機氣力同你改同Fit?

當你平布幾百蚊,內料又幾百,即係件衫除料淨賺千幾兩千,再要工場同鋪頭分,幾百蚊人工一件衫,真係唔好太要求會有乜手工或服務;

更重要係,呢個價錢,請不要期待有真正Bespoke,或跟你身型開紙樣裁版,一定會係用原有版型修改數據,即實際上係Made to Measure。

- 雖然牛肉乾成日話,香港真係幫你開紙樣做,起碼都收萬幾,實際上所有之下者,都係Made to Measure

- 當然有細鋪係傳統地照開紙樣收你幾千,不過佢就畀平布平料粗手工你,人地一家要開飯的

而除非你骨格精奇,例如我呢類瘦柒毒撚,但個膊橫到同胸差兩三個碼,一般而言SuitSupply個Cut,都會比3000左右的MK Cut,或傳統老式Cut,更岩現代人口味,重有得你選收腰或Box cut

更重要係,SuitSupply貨量大,佢地用布同其他裁縫無大分別,特別係Coat個類,反正大家都Made in China,呢樣係佢抵買之處,到呢刻G2000田少都重係發緊夢。
G&G chesla 最靚仔
搵到個POST 可以學下皮具保養啦
上個post#2打後有d Q&A呢個post無cop過黎 想睇保養可以追上一個po
JL
OK, 睇左先
有野再問
寄過嚟試
Sorry, 睇完懶人包都係有D 問題想問
鞋問題
1. 新買CXL/cordovan 鞋, 需唔需要做完第一次保養先出街?
2. 鞋濕水後,放陰涼位等乾, 之後再做保養。 想問係每次落雨濕水後都要??
3. 見到有講保養次數, 但如果次數過密, 除左會變到好深色仲會有咩壞處?
4. 長期著牛仔褲, 係咪避免唔到會甩色落隻鞋度?

袋問題
1. 如果出出下街落雨, 用皮袋係咪已經玩完? 要幫個皮袋做防水處理定係要帶防水設備出街?
2. 同上, 長期著牛仔野,係咪避免唔到會甩色落袋度?
3. 袋係咪唔用都定期拎出黎做下保養,晒下太陽?
有個黑色羊皮袋好少用, 但未做過保養
4. 以前好似聽過牛皮袋上油晒太陽, 養到咁上下先拎出黎用。咁想問新買牛皮袋係咪都係要做晒保養先出街用?
5. 手染牛皮應該係算咩類別? 用返通用皮油護理就得?

用具
1. 豬毛/馬毛刷主要分別係? 有無話邊隻款唔可以刷落咩皮度咁樣?
2. 呢D 一般用具同油係上網買定係香港有鋪可以自己去睇下?

麻煩幫手解答下
盡答,其他等牛肉麵

鞋問題
1. CXL同Shell最好少做保養,本來就係粗用野
2. 最好,香港天氣太潮濕,唔乾透好易霉
3. 最經典會好似我咁刷到CXL變左Roughout,或者皮吸收唔曬用品勁油
4. 著boot會明顯有indigo transfer,由其淺色boot

袋問題
1. 以前土屋鞄會叫人噴防水,同鞋一樣唔乾好一霉就難搞
2. 承上
3. 曬太多又會曬到淺色,特別veg tan leather

用具
1. 豬毛較硬,通常用係皮底清潔同suede
2. 落地鐵站都買到
件AC Safari Jacket唔知幾時整污糟左
各位大大知唔知有無咩方法可以整返走佢?
最近轉咗工要著得formal,以前都唔洗著皮鞋返工,所以得一對皮鞋看門口;想買對Alden嘅Plain Toe/ Straight Tip Blucher, 有冇巴打知邊度有得賣
Linen落少少梳打粉或者碧蓮掉落洗衣機手洗模式咪得
Tassels
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞