[落雨點算] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (24)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
雖然着上去我都覺
千金難買last岩腳呀巴打
Fitting同做個褲型造得靚
點樣可以睇相就知個last岩腳型
Fitting其實好多鋪頭都可以做得好,如果你有滿意既褲俾佢地參考,街坊鋪都可以做得ok。

至於個褲型做得靚唔靚,好多時先決條件係你對腳夠唔夠直同埋會唔會太粗,而且不能揀太輕既布,有啲野先天限死左就無計,誇張啲講,cat girl就算搵星級化妝師化都唔會靚女得過李嘉欣架啦,整褲都係同理。

而另外要條褲順,條褲就一定要夠闊,如果你對腳唔直、做開gym行開山粗腳,就更加要闊。舉個例,P記Jerry同我都有好多P記既褲,但我啲褲一定順過佢,佢對腳咁粗,搵乜人做都唔會順得去邊。

對啲麻煩腳型黎講,你俾多少少,去間好啲既,你當陳記,自己起版,起碼係真係bespoke,可以解決問題同做靚少少既機率咪大啲囉;你對腳夠直既,RTW褲都靚啦。

我對腳直,好多時造褲第一個關注點都係做工,因為好少人幫我做褲會真係fuck up;但對於腳唔靚既人黎講,無計,一係就搵間老細對腳都唔靚既鋪博下,一係就俾多啲去陳記、培記、哥頓之類,起碼人地自己起版又夠經驗先。
摺位、開口、綁帶位、掌位、內外側,其實呢啲野唔難睇。
有RTW last啱腳直情係福音啦!
想問下啱啱買咗對boots 如果想打vibram鞋掌係咪去post頭嗰三間補鞋是但一間就ok
其實我對AS/ corno blu 都幾岩腳
依加發現原來U last都岩
岩腳真好
表示超無奈
有冇巴打知邊到有平既袋巾賣?
夠闊真係好重要
眼見好多人隻腳唔直又O字腳,但又想又直又窄
Btw,巴打今次淨係造褲?
之前都想造去試下,不過深圳真係山長水遠

你覺得整體好唔好?
O字腳靚過x字腳
X字腳加埋肥屎比真係要造得闊先好睇
我有對一樣款全黑又唔想著襪嘅可以點襯?次次唔著襪都好奇怪
粗壯的小腿+膝頭前傾 真係好羨慕牛巴條直腳
有冇巴打試過喺日本洋服青山到買?之前望過好似唔錯
好耐無做窄領 分享下
皮鞋配件(打蠟、鞋邊油)邊度買好
最近想入火坑 買翻對handmade皮鞋

有冇ching著過Carmina?
d size 係咪對翻佢官網就得?
我腳長24cm = JPY 24 = UK5.5?
望落唔算好窄啫
去A記買有現貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞