【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
我穿插人群,行到佢隔離。

經過上次經驗,我明白到直接叫佢哋嘅話,作為鬼嘅佢哋係唔會咁快意識到,所以今次我決定用個快啲令佢哋意識到嘅方法。

我拍一拍佢膊頭,佢即刻轉過頭。

「Hello!」

「你係……?」佢表情有些微驚訝,反應唔算太誇張。

「我係……」

我應該講自己係咩好呢?無理由又叫自己天使先生,眼前呢個係男人,一陣佢「天使先生」咁叫我,真係打冷震。

而且「天使先生」係我同Cathy嘅回憶。

「我係係嚟引導你嘅人,我見得到你嘅存在。」

少年聽到我嘅話後並無特別震驚嘅感覺,反而反問我:「你好……引導者先生,我喺到等咗好耐,你係咪嚟帶我走?」

「算係,不過作為自殺者嘅你,本應係要墮入自殺輪迴,留喺到每日重覆自殺嘅場景。而我係嚟幫你達成你最後嘅心願,令你可以安心咁離開呢個世界。」今次我亦唔轉彎抹角,決定單刀直入,將從死神小姐聽返來嘅嘢搬字過紙講返畀少年聽。

少年點頭回應,我繼續說:「為此,我想瞭解你自殺嘅原因,同埋有無咩嘢喺心中放唔低。」

「無問題,我會將我嘅事一一講畀你聽。」少年微笑地說。

佢個微笑並唔虛假,係從心而發嘅安心笑容,並無怨恨任何事物,並無絕望嘅感覺,彷彿早已放下世界一切,準備去迎接生命最後嘅時刻。

喺佢身上,我感受唔到悲傷嘅情緒,係一種與Cathy截然不同嘅感覺。

鑒於喺大街到同空氣講嘢嘅行為極為怪異,所以我同少年去附近較少人嘅公園到。

「都係呢到比較舒服,以前細過成日嚟呢到玩。」

「嗯。」

「引導者先生,係咪想聽下我嘅背景同自殺原因?」

「嗯,咁樣先可以幫你更快搵出你未完了嘅心願。」

「無問題。我叫阿立,一個平平無奇嘅中學生,外貌好平凡,性格好平凡,生活好平凡,係個咩都好平凡嘅人,無特別過人之處嘅人。」雖然阿立自嘲平凡,但至少佢個樣其實唔差,大約中上。

「咁點解你要自殺?」我問。

「因為癌症,我半年前被驗到有血癌,半年嚟我一直接受各種化療,但病程並無好轉,更加有開始轉壞跡象。到前幾日,醫生同我嘅癌症已經到末期,治癒嘅機會率好細,如無意外只會剩低一個月命。」
中上男神
中上男神

晨推
hi
晨推

hi

Hi
支持下
支持下

多謝支持
得閒推下

你生到成個harry仆街咁就唔好叫彥祖啦

咩黎

龍咁威2

咩黎

龍咁威2

無睇過

咩黎

龍咁威2

無睇過

渣ga
半小時後更文
半小時後更文

ok
半小時後更文

文呢
死神小姐呢
係因為病痛而自殺嘅人。

「你有無聽過疼痛指數?」阿立問。

「係咩嚟?」我問。

「疼痛指數係醫學上用嚟測量疼痛程度嘅標準,零分最低,十分最高,而癌症係九至十分,排名比起生仔更要高。然而生仔只不過係承受幾個鐘,最多一日之痛,而癌痛係每日都會有痛到生不如死嘅感覺,重要唔知幾會無啦啦痛起嚟。」

阿立嘆了口氣,「好似感冒咁發高燒嘅感覺,好似暈船浪咁頭暈想嘔嘅感覺,四肢麻痺無力嘅感覺,以上所有感覺一次過發生喺我身上,因為化療同藥物帶嚟嘅副作用。我每一日都承受住癌痛同副作用,只能夠睏喺病床上,望住白茫茫嘅天花,等一日又一日過去。」

阿立脫下冷帽,帽下已經無任何毛髮,係化療嘅副作用。

「我最初以為自己可以好堅強,捱過呢個最艱苦嘅時刻,但癌症嘅痛楚同化療嘅副作用,我慢慢失去堅持嘅慾念。我知,就算機會多麼渺茫都好,只要有一線生機,都應該積極撐落去。但我撐唔落去,但同時我都唔敢去自殺。」

「我曾經多次想過去自殺,我唔驚自殺所帶來嘅痛楚,相比癌痛,自殺亦不過一瞬間嘅痛楚,但我擔心死咗之後就變得一片漆黑,再感受唔到任何事物。」

阿立將冷帽戴返,「或者我真係好懦弱,無咁嘅決心去捱埋最後嘅關頭,又無膽去自殺。嗰陣我遇見我嘅朋友,佢畀咗勇氣我,我終於成功從天台上面跳咗落嚟,了結自己嘅生命。」

阿立低住頭,彷彿慨嘆自己嘅懦弱同無力感,除此之外,重有一種感情從佢嘅神情中流露出來。

但我無諗到,阿立最後自殺嘅動力,係源於佢嘅朋友,咁嘅話阿立算唔算基於自己嘅意願去自殺?如果嗰個人無慫恿到佢,阿立就有可能唔會自殺,繼續生存落去。

咁講嘅話,豈不就係嗰個人害死阿立?

阿立似乎睇穿我諗法,馬上補充:「我自殺的確係基於我嘅意願,我自己想自殺,唔關任何人事。」

「你唔會覺得好傻咩?」我問。

「傻?點解傻?」阿立好奇問。

「如果你撐落去嘅話,有可能會得救,而且亦都係最後一個月。既然你都撐咗半年,點解唔撐埋落去?」

阿立聽完我嘅話,擠出一個笑容,說:「大概係我無勇氣再堅持落去。一次又一次同我講有機會醫到癌症,然後一次又一次同我講病情惡化,就好似不斷帶我上天堂,又打返我落地獄。喺希望同絕望之間嘅徘徊,我慢慢感到疲倦,與其係繼續痛苦落去搏取渺茫嘅機會,有時放棄未必係壞事。」

阿立仰望住天空,繼續說:「堅持有可能生存,放棄就一定會死,既然有一線生機,點都要去搏一搏,到呢刻先嚟放棄係一件好蠢嘅事。但係……」

「唔通我連俾自己解脫痛苦嘅權利都無,一定要喺痛苦中掙扎求存?」

阿立嘅眼神中,流露出堅定同深遠,佢嘅決定唔係一時衝動而作出,而係經過深思熟慮,下定決心得出嚟嘅最後答案。

「自從得到癌症以嚟,我嘅人生就無再自由過,一直做化療,睏喺病床上,唔可以好似其他人咁自由地做自己想做嘅事,就好似被個天玩緊一樣。到呢個階段,我唔想再繼續被束縛,而係自由地選擇自己人生最後嘅路。我唔知呢個選擇係啱與錯,但但至少我直觀自己感受之後,選擇自己人生最後嘅路,無論最後如何都好,我都唔會後悔。」

自殺,真係一件完全唔啱嘅事?我唔知道。

以正常人嘅諗法,人係唔應該自殺,或者人生中會遇到唔少挫折,但烏雲過後總有陽光,只要堅持不懈,面對逆境,一定會有更好嘅未來。

但自從遇到Cathy之後,我先明白有啲絕望嘅環境並唔係我哋所想咁易解決,而呢啲絕望可以係普通人眼中好簡單嘅事,如同阿立嘅病。喺旁觀者嘅角度,我哋只會不斷支持,鼓勵住病人,給予佢生存嘅動力,令佢唔會有自殺嘅念頭。但如果有日因為懦弱,無法堅持而自殺,唔通咁又係自殺者嘅錯?
Hegel: death is the absolute impossibility of Easier. Thus death reveals itself as that possibility which is one's ownmost, which is non-relational, and which is not to be outstripped.
死亡本身就係最赤裸面對自己嘅時刻
皮已正 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞