【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
又吊me癮

今晚仲有冇
又吊me癮

今晚仲有冇

好多啦喎
又吊me癮

今晚仲有冇

好多啦喎

人類總是擔心的哦
又吊me癮

今晚仲有冇

好多啦喎

人類總是貪心的哦

又吊me癮

今晚仲有冇

好多啦喎

人類總是貪心的哦

貪字得個貧
好好睇
好好睇

痴撚線,睇到不停打冷顫,好撚正,推
痴撚線,睇到不停打冷顫,好撚正,推

咁誇張 btw多謝巴打支持
留名再睇 題材唔錯
Lmlm
2030更新
無法傳遞嘅心意會成為最後嘅遺憾,避免遺憾再發生,一定要令所有人都心意相通。

我諗依家達叔嘅心願,再唔係只係求得到佢老婆嘅原諒咁簡單。

我望住小敏雙眼,淡淡吐出一句:「咁妳呢?妳有無怪過妳父親?」

達叔聽到後呆咗呆,但佢好快明白我話中之意。

無錯,達叔已經得到佢老婆嘅原諒,然而喺佢眼前除咗佢老婆,重有佢個女。佢要做嘅再唔只係求佢老婆嘅原諒,重要對眼前呢個人負責任。

小敏聽到後苦笑一下。

「你問我呀……我都唔知點答,我對爸爸嘅印象好模糊,由我記憶模糊嘅時候就離爸爸而去一直都係聽媽媽講佢嘅事。以前小學嗰陣,老師叫我哋作文,主題係『我的爸爸』時候,我會覺得好奇怪,點解人哋寫到爸爸出嚟,我就咩都寫唔到……但漸漸我就習慣咗呢種感覺。

聽過媽媽講爸爸做過嘅事,偶爾會有啲嬲,但我心底裡其實對佢並無怨恨,亦無怪過佢,反而……我對呢個人無任何感覺。」

「你唔會怪因為佢,而令妳失去一個美好嘅家庭,美好嘅童年咩?」

「就算係因為佢嘅錯又點,所有嘢都發生咗,點怪佢都係無用。不如話,雖然我對爸爸已經無咩印象,無咩感覺,但可以嘅話,我仍然想見佢一面。」
2030更新

2030更新

「小敏……」達叔不可置信咁望全佢個女。

「呢間屋係媽媽照住以前嘅家打造出嚟,到媽媽死後,我都無諗住郁呢度任何一個傢俬,因為如果爸爸返嚟嘅話,佢一定好快習慣返呢頭家。」

喀嘞—!

「媽媽!我好想食雪糕呀!」

一道稚嫩嘅聲音響起,一個約三四歲嘅細佬仔從房間走出嚟。

「乖!我同社工哥哥傾緊計,一陣帶你去食呀!」小敏抱細佬仔,「想唔想見下爺爺呀?」

「見爺爺……?」

「係呀!都三歲細佬哥,要帶你見下爺爺先得!」

「爺爺係一個點嘅人嚟㗎?」

「你見到就知。」小敏捏一捏佢個仔嘅鼻,然後轉回頭向我道,

「如果可以嘅話,我希望可以見佢一面,俾我重新認識,重新瞭解我嘅父親。我可唔可以去見下佢?」小敏面露笑容道。

我望向達叔,然後苦笑道:「佢……達叔去咗一個好遠嘅地方,或者再無機會再相見。」

小敏先係愕然,然後微微點頭。

「咁呀……睇嚟無機會見到爺爺……」

「但係佢知道妳想見佢嘅話,一定好開心。」

我望向達叔嘅表情,喺呢刻佢露出一個好安慰嘅表情,佢所有心結已經解開,再無記掛。

「嗯……」

達叔嘅身體發出光芒,開始化作光點。

「小敏……多謝妳重願意叫我爸爸,重願意見我一面。」

今次,達叔真係完完全全達成心願。

我同小妹妹望住達叔化作光點,漸漸飄散於空氣之中。

「哥仔,係你令我有勇氣去面對我老婆同我個女,我人生再無記掛,多謝你。」

人一生中,有所愛著嘅人,亦被人所愛著。愛並唔單指愛情,有對愛人嘅愛,對子女嘅愛,對親人嘅愛,對朋友嘅愛,有各種各樣嘅愛。

愛呢份力量好神奇。比如說,有人為咗愛可以奮不顧身,甚至犧牲生命亦在所不惜;亦有人為咗愛可以征服恨,原諒所憎恨嘅人。

最重要嘅係,愛就如同神奇嘅力量,將人與人聯繫在一起。

有時,我哋好難睇清自己所愛嘅事物,亦好難睇清究竟邊啲人對自己係抱有真正嘅愛,但我相信……

人存在於世上,一定被某人所愛護著。

我不禁沉思起來,我又有否好似阿盈咁深愛著一個人,又或者好似達咁被一個人深愛著?

「哥哥,叔叔佢要去邊呀?」小妹妹指住達叔問。

我無回答,只係緊緊握起小妹妹嘅手,目送達叔最後一幕。

佢,一定係去同佢老婆團聚,然後再親口向佢老婆道歉。

達叔最後露出和藹嘅笑容,消散於空氣之中。
Case 3完了
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞