【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
自殺唔係先係痛苦既開始咩 又放唔低唔走 又咩都做唔到

點解係痛苦嘅開始

因為通常聽返既事或故都好 十隻有十一隻鬼自殺後都放唔低 但又一定會有限制有好多野都做唔到 好多野要靠人幫

咁自殺應該係對個世界無留鏈先嘅 放唔低嗰啲就叫一時衝動

點解係痛苦嘅開始

因為通常聽返既事或故都好 十隻有十一隻鬼自殺後都放唔低 但又一定會有限制有好多野都做唔到 好多野要靠人幫

我明巴打想講邊類型嘅人
有唔少故事都會從呢個角度出發
去帶出自殺其實係一件好傻嘅事
會令人後悔

但我想從另一個角度出發
其實自殺係咪真係唔岩?
生存對人黎講一定係幸福嗎?
黎緊唔同嘅自殺者 希望令巴打可以有唔同嘅睇法

點解係痛苦嘅開始

我明巴打想講邊類型嘅人
有唔少故事都會從呢個角度出發
去帶出自殺其實係一件好傻嘅事
會令人後悔

但我想從另一個角度出發
其實自殺係咪真係唔岩?
生存對人黎講一定係幸福嗎?
黎緊唔同嘅自殺者 希望令巴打可以有唔同嘅睇法

傳說中既生不如死
「無可能達成心願……?」

『係,你遲啲就會明白,並唔係單純畀希望去達成佢哋心願,更多更多,佢哋嘅心願同塵世有關。你將要做嘅係實實在在嘅嘢去為佢哋達成心願,而唔係亂咁畀假希望人。』死神小姐指嘅係我同Cathy嘅事。

「我無畀假希望佢,所有言語都係出自我嘅真心。」

『真心還真心,做唔做到就另一回事。你已經死咗,無論你之後向佢哋承諾咩都好,你都無可能做得到。』

「但係,但係至少我可以開解到佢哋嘅心情。」

『做唔到嘅承諾就等同謊言,如果你係真心想承諾,就應該喺未死嘅時候就咁做,而唔係等到死咗之後先識咁做。』

「如果我生前識識Cathy,我一定會幫佢!唔會俾佢咁難過,咁絕望。」我敢斷定嘅原因,係因為假如我同Cathy係識嘅話,佢第一眼就認得我。

死神小姐沉思幾秒後,『係呀……咁你就即管繼續去幫埋剩低嗰六個人喇,用你自己嘅辦法。』

死神小姐飄起來,『聽日我會再搵你,我走先,拜拜!』

一息間,死神小姐已經喺我眼前消失。

死神小姐嘅話語,我當然明白。嚟緊我將面對嘅係更困難嘅挑戰,單純對自殺者唸經並唔足夠,不過就算幫佢哋完成心願都好,我都想用我嘅言語去解開佢哋心中嘅枷鎖……

或者咁樣可以令我思考到人生嘅意義,以此去面對我自殺嘅真相。

我食完飯,埋咗單之後,我發現咗一個重要嘅問題。

我今晚去邊到睏呢?

死神小姐

死神小姐

好耐之前睇過呢套野
文文文
好睇

而家我喺酒店某間房嘅床,死神小姐雖然畀咗個銀包我,但同Cathy嘅約會中,我已經用得七七八八,計埋入住酒店嘅錢,我已經變得一文不剩。

死神小姐,喺唔喺到?

無人應,睇嚟聽日開始可以食剩菜同瞓街。

我沖咗個涼,然後睏喺床上,回想死神小姐講過嘅話。

自殺者因為唔同嘅原因而自殺,有好多人係因為一時衝動而自殺,但亦有人唔係一時衝動,而係因為其他原因而自殺。

有人為贖罪而自殺,
有人係為咗承諾而自殺,
有人想脫離痛苦而自殺。

就好似Cathy咁。

自殺嘅理由有千百萬種,每個自殺者必有其痛苦之處。

並唔係個個自殺者,都可以賜予希望去了結心願。如果得嘅話,佢哋就唔會自殺。

救贖自殺者並唔係容易嘅事,Cathy嘅例子亦只係偶然。

我感覺到嚟緊我面對嘅自殺者,會更加棘手。

甚至,其實我都係一個咁麻煩,咁棘手嘅自殺者,只係而家嘅我失咗憶,所以唔知道。

究竟我係一個點樣嘅人?

望住天花,我不自覺就合上沉重嘅眼皮,漸漸進入夢鄉中。

天台上。

「唔好……唔好呀!」有個人喺我眼前大叫,眼前映像十分模糊,我看唔清佢個模樣。

「……對唔住……」

「唔好咁做呀!」佢往我衝過來。

「再見!」

之後眼前只見天藍色嘅天空,重有……

『醒喇!』

我一開眼,就見到死神小姐嘅臉貼到我臉前。
Lm
正皮支持
佢係背向落地
pish
加速
一個月後再入嚟
「哇!嚇死我咩!」我當堂嚇咗跳。

『你睇下而家幾點?』死神小姐叉住腰問。

我揉揉眼睛,望望房間嘅鐘,「依家先十一點啫……」

『十一點啦?你仲睏?而家要搵下一個自殺者喇!』

我整理好自己後,就出發到下個目的地。喺出發之前,我問死神小姐:「係喎,我無哂錢喇,可唔可以再變啲錢畀我呀?」

死神小姐皺起眉頭,不滿地說:『有無搞錯呀?明明畀咗五百蚊你,你一日就使哂?』

「有咩計呀,香港樣樣嘢都要錢㗎嘛,睇戲又要錢,食飯又要錢,物價又貴,特別酒店錢燒得重勁,妳又無畀地方我住,我又完全唔識人,只可以住酒店。」

『真係麻煩……』死神小姐又做變魔法手勢,『得喇,今次畀咗一千蚊你,你慳啲使呀!今次使哂就唔畀你㗎喇!』

「收到。」其實我覺得一千蚊都唔會夠,不過袋住先。

我跟隨死神小姐嘅指示,去到目的地。今次目的地係人來人往嘅街道。同之前一樣,去到嘅時侯會感受到股拉力,將我牽引到某處。

到某個位置後,拉力消失,但我周圍仍有唔少人。目標人物並唔顯眼,我雖然見到鬼,但喺我眼中鬼同人一樣無分別,所以我分辨唔到邊個係人,邊個係鬼,睇嚟我要搵一搵司棋姐幫手。

我觀察咗陣,大部份人都會好快經過呢段路,但唯獨有個人企喺原地無郁過。嗰個人係同我差唔多年紀嘅少年,佢戴住冷帽,著灰色運動衛衣同窄腳運動褲,個樣有少少似後生版嘅吳彥祖,佢插住衫袋,遙望馬路,似乎思考緊某些事情。

我穿插人群,行到佢隔離。
Cathy果段情節大路D,不過情節唔係問題,個人認為角色互動同情感描寫先最重要,期待之後情節更出色。

描述絕望沒關係,但希望絕望的盡頭看得到希望。

畢竟,現實生活已經夠苦了。

死神小姐

好耐之前睇過呢套野

惡魔奶爸
Cathy果段情節大路D,不過情節唔係問題,個人認為角色互動同情感描寫先最重要,期待之後情節更出色。

多謝提議
嚟緊嘅情節都可能都會比較現實
但 絕望到盡頭會係希望 亦係其中一個我想描述嘅道理

多謝提議

我覺得照你之前咁作就ok啦
你生到成個harry仆街咁就唔好叫彥祖啦
你生到成個harry仆街咁就唔好叫彥祖啦

咩黎

多謝提議

我覺得照你之前咁作就ok啦

之後情節都一早定好哂 應該唔會有轉變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞