【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
預計最慢聽日之內會完結
之後會等新post先開Case5

891咋喎

sor892

想新po開新case
唔想斷開
睇下到時幾多回覆
差唔太多就等開新po
順便比我整理一下啲文

可以呀
第一次追故。幾正
辛苦作者了 加油

第一次追故就追小絲嘅故
不勝榮幸
「哥哥……」

「哥哥……」

「哥哥!」小妹妹突然大叫,叫到我耳膜都就穿。

「做咩呀……」我頹廢地回答佢。

「哥哥諗住之後點做呀?」

「點做?」我望住狗狗落魄嘅身影,「重可以點做呀……唯一嘅線索都斷埋,我都唔知點幫狗狗搵到嗰個人。」

「雖然我哋無辦法再帶狗狗見到佢一直想見嘅人,但就算係咁……就算係咁,我都想為狗狗帶嚟歡樂,想佢開開心心。」

「歡樂?重可以點歡樂?」

「安慰佢,陪喺佢身邊,過開心嘅日子。」

「呢啲嘅歡樂只不過係一時嘅虛假,狗狗最想要嘅,係見到嗰個人一面……」

「我哋的確幫唔到佢了結心願,但唔通為佢帶嚟歡樂,將佢由失望中拉返上嚟,唔係都係救贖嘅一種咩?」

「但係,」我望向狗狗,「重記得達叔知道佢老婆已經過身時嘅情況?雖然狗狗依家睇落暫時無事,但佢都會好似達叔一樣,慢慢變得透明,而最終可能會消失……」

「唔通因為咁我哋就咩都唔做,任由狗狗消失咩?狗狗呢刻面對嘅係無盡嘅失望,所以如果我哋為狗狗著想,就應該為佢帶嚟歡樂……」

「就算係咁,我哋的確搵唔到佢一直等待嘅嗰個人,無辦法幫佢完成心願,點救贖到佢呀?」

「無嗰個人,就用我哋自己嘅雙手去做呀!無論結果係點……幫唔幫到佢完成心願都好,都要做……」

「就算消失……就算消失都好,笑住消失總好過喊住消失呀!」
自推
好呀好呀
第一次追故。幾正
辛苦作者了 加油

第一次追故就追小絲嘅故
不勝榮幸

見題材特別嘛 對死亡既野又好奇
我覺得個故可能太平淡 所以冇咩人入嚟追

但你仔細會發現 原來作者係加咗好多個人歷練落去 ,好多唔同嘅道理比我地學習
螺絲巴打辛苦了,多謝你比咗咁多感悟比我
留名
主角係cathy男朋友,叫呀立自殺既朋友,拎左達叔袋錢既人,狗狗個主人同妹妹既呀哥?望角間接令cathy 呀立同達叔自殺。搵返袋錢間屋係主角同妹妹自己屋企,妹妹送過音樂盒比哥哥,就係屋企果個,所以佢對果段音樂咁有feel?
第一次追故。幾正
辛苦作者了 加油

第一次追故就追小絲嘅故
不勝榮幸

小絲
第一次追故。幾正
辛苦作者了 加油

第一次追故就追小絲嘅故
不勝榮幸

小絲

螺絲
我覺得個故可能太平淡 所以冇咩人入嚟追

但你仔細會發現 原來作者係加咗好多個人歷練落去 ,好多唔同嘅道理比我地學習
螺絲巴打辛苦了,多謝你比咗咁多感悟比我

多謝你嘅感想呢個故的確比較平鋪直述
作為輕鬆小品 的確唔顯得高昂熱血
分拆為七個小故事同時每個小故事都會有小高潮
但可能功力未夠深厚 顯得平淡
而故事中我的確想帶出啲人生道理
唔知大家吸收幾多 但我希望可以令每個讀者都會覺得個故有意義
主角係cathy男朋友,叫呀立自殺既朋友,拎左達叔袋錢既人,狗狗個主人同妹妹既呀哥?望角間接令cathy 呀立同達叔自殺。搵返袋錢間屋係主角同妹妹自己屋企,妹妹送過音樂盒比哥哥,就係屋企果個,所以佢對果段音樂咁有feel?

總結: 主角係個大仆街
主角叫陳庭佳!?
主角叫陳庭佳!?

講還講
今日之內會完Case 4
回到學校會更文
好嘢
眼淚慢慢從小妹妹嘅眼中流下。

佢講咗返連我都無諗過嘅說話,從未想過嘅方法。

佢嘅說話,就好似把刀咁,刺進咗我心扉。

我從未想過,眼前呢個小妹妹,會係我當初遇上嘅天真小妹妹……

眼前嘅小妹妹,有一顆單純為人著想嘅心,佢無複雜嘅諗法,但求希望能令狗狗感到快樂嘅喜悅。

小妹妹講得好啱,既然我係真心想幫狗狗嘅,就算完成唔到任意又如何,點解一定要照死神小姐嘅意思去做?就算幫唔到完成心願,我哋仍然可以按照自己嘅意思,憑我哋嘅感覺,去「救贖」佢。

救贖,理應如此。

並唔係因為會得到結果,所以做;而係做咗,先會得到結果。

即使我無法為狗狗完成心願,但我仍然有我能夠做到嘅事情!

無論到最後點都好,至少叫做問心無愧。

我輕輕抹去小妹妹臉上嘅眼淚。

「多謝妳。」

「唔……」小妹妹眼都紅哂。

狗狗亦停低原地,轉頭望住我哋,唔知佢聽唔聽得明我哋嘅對話。

「狗狗。」

狗狗望住我,並無回應。

我踎低,撫摸住狗狗講:「對唔住,幫唔到你搵你一直想見嘅人,但係你唔會感到寂寞,因為今次我哋會一直陪住你到最後,直到你消失為止。」

「係呀!狗狗,我哋就一齊生活喇!以後我哋都會喺你身邊㗎!」小妹妹都加把嘴講。

「雖然今次搵唔到,但我會繼續搵落去,但喺搵到之前,我哋會一直陪伴你,照顧你,所以唔好灰心喇!」

「妹妹都會陪住妳!」小妹妹喺我哋頭頂飛嚟飛去。

「我哋一陣去邊度玩好呢?」

「我想去公園玩多次捉伊人!今次我一定唔會俾你哋搵到!」

「咁我哋行喇!」我輕撫狗狗嘅背,「行喇我哋!」

狗狗眼碌碌望實我,過幾秒後吠咗一聲。

「汪!」

我哋一家三口,沿住曾經行過嘅路,去返最初搵線索嘅公園。

但今次唔同,我哋並唔係為咗某個目的而行上呢條路,而係享受住呢一刻嘅喜悅,看著沿途風景與人事,細味呢種溫馨嘅感覺。

五年,狗狗守侯著一個人,等待著過往快樂嘅時光。

佢並無等待到嗰個人嘅出現,但我希望我同小妹妹可以給予佢多一次快樂嘅時光。

並唔係為咗取代嗰個不負責任嘅人,亦唔係見狗狗可憐而安慰佢,而係同狗狗建立一段新嘅關係,建立最後嘅回憶。

呢條路上,小妹妹同狗狗依然白厭,繼續玩佢哋穿透遊戲,除咗穿過人之外,甚至出現埋穿落地底同牆身中嘅新玩法,功力已經爐火純青。當以為佢哋玩到攰唔玩嘅時侯,佢哋注意力又唔知被啲咩引開咗,飛咗唔知去邊度睇嘢,為咗將佢哋拉返嚟,唔知行咗幾多冤枉路。

但係,感覺還不錯。

自從我復活以嚟,第一次真正咁拋下煩惱,享受現在。

行到公園,我哋又開始激烈嘅捉伊人遊戲,狗狗依然壓倒性咁捉到我哋,我懷疑係狗狗嘅聽覺同嗅覺太靈敏,可以聽到同聞到我哋嘅位置。但當我做鬼嘅時侯,無論點搵都搵唔到小妹妹同狗狗出嚟,輸得一塌糊塗。

最後先發現佢哋出術,穿咗落地底!

一道金黃嘅陽光照射落嚟,原來已經係黃昏,今日並無magic hour,反而係一個金黃嘅太陽掛喺天上。

「哇!好靚呀!」小妹妹目不轉睛望住天空。

「嗯,又真係幾靚嘅。」

呢個畫面,有啲似曾相識。

「如果每日都係咁就好。」小妹妹將狗狗抱起,企喺我隔離,「感覺好開心,太陽好溫暖。」

「咁嘅話都唔錯。」雖然我唔知重有幾多日子剩,「狗狗,開心嗎?」

「汪!」狗狗興奮地吠咗聲,唔知佢依家嘅心情係點,但大概都係開心掛!

「哥哥。」小妹妹叫道。

「嗯?」

「我哋幾時會去搵下一個人呀?」小妹妹嘅意思,應該係下個救贖者。

「應該唔會搵落去啦。」

「啊?點解嘅?」小妹妹驚訝地問。

「因為我幫唔到狗狗完成心願嘅話,死神小姐就唔會同我講下個救贖者嘅地點。」
主角叫陳庭佳!?

講還講

主角叫陳庭佳!?

講還講

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞