【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
主角不如試吓汪汪汪咁同佢溝通呀
螺絲刀
螺絲刀

主角不如試吓汪汪汪咁同佢溝通呀

汪汪汪!
汪!
好撚好睇 正皮已俾
如果狗狗啱啱係同灰狗打招呼,灰狗可能係狗狗認識嘅狗都唔定。但就算係咁都無用,因為我去問灰狗,我都唔會聽得明佢講嘅嘢。

眼前出現咗個唯一線索,但無法從佢身上得到任何嘢……

「臘腸,呢邊呀!」一道陌生聲音傳出。

臘腸聽到聲音,轉過頭跑去佢主人到,佢主人係一個同我差唔多大嘅少年。狗狗見臘腸轉身跑,跟埋臘腸一齊跑過去。

「狗狗!」我行過去狗狗身邊,狗狗聽到我呼喚,又行返過嚟我身邊。

「啊……做咩事?」少年愕然地問,佢見我行到佢面前,又聽到我叫「狗狗」,以為我叫緊佢隻狗。

等等!既然臘腸識狗狗嘅話,會唔會臘腸嘅主人都知道狗狗嘅嘢?

「啊,唔好意思!我想問你一樣嘢。」

「喔!」少年點頭。

我再次將一條愚蠢嘅問題道出:「你知唔知最近有無一隻體毛啡中帶白,耳尖尖,鼻長長,黑色眼睛,約莫咁大隻嘅獅子狗,喺附近死咗?」

少年皺一皺眉頭,顯露出疑惑嘅神情。

「係幾時嘅事?」

「最近嘅事,實際日期我唔清楚。」

「原來係咁……」少年若有所思地點頭。

「你係咪知道關於嗰隻狗嘅事?」

「我唔知道嗰隻狗已經死咗呢件事,但聽你嘅形容,我應該知你講緊嗰隻狗係邊隻狗。」

「你知道嗰隻狗嘅來歷?」

「嗯,呢度不時都會有啲隔籬村嘅野狗跑咗過嚟,你講嗰隻狗應該都係呢邊馬路對面,隔籬村嘅野狗。」少年指住馬路方向。

「但點解你咁肯定知我講緊嗰隻狗係邊隻狗?」

「其他野狗我或者唔知,但你講嗰隻我就知,因為佢每一日五點幾都會跑過嚟呢度,等到天黑先返去。有時早放工會見到佢,加上我係養狗之人,久而久之就認得隻狗。」

「點解佢每日都會過嚟呢度?」

「佢係等緊一個人。」
狗狗
汪汪
「等緊一個人?」

「無錯,詳情我都唔清楚,當我意識到呢隻狗嘅時侯,佢已經係等緊嗰個人,嗰個人我從來無見過。」

「咁你知唔知嗰個人係邊個?」

「呢層我都唔知,但我老豆見過。我老豆講過喺我重讀緊書時,有個細佬放學之後成日過嚟公園,次次都係去搵嗰隻狗玩,玩得好開心。有時個細佬唔使返學,無過到嚟公園,隻狗都會過嚟等佢,直到天黑等唔到佢先返去。有一日放學,個細佬唔知點解無再嚟搵隻獅子犬,至此之後,個細佬就無再嚟過……」

「咁之後呢?之後隻狗點?」

「隻狗第一日見唔到佢,以為同之前一樣,過多兩日就會嚟。但過多兩日,依然等唔到個細佬嘅出現,到天黑佢只好露出失落嘅樣,慢慢步行返去。但佢無放棄,第二日同樣時間再嚟,第三日再嚟,第四日再嚟,等待嗰個永遠唔會再出現嘅人。一直等,一直等。一個月,半年,一年,兩年,五年……直到依家,逢到放學時份,佢都會嚟到同樣地點,等待嗰個細佬嘅出現。」

「我並唔明白點解一隻狗可以做到呢個地步,但我記得老豆講過,佢有一次近距離見到個細佬時,佢見到細佬嘅衫底下有瘀痕跡,而且每次佢走嘅時侯,都會露出一副難過嘅表情。我知道嘅係過咗五年,隻狗除咗想再一次見到當年嘅細佬之外,我諗……」

「隻狗只係想再見多一次個細佬嘅笑容。」

我估唔到,一隻小小嘅狗背後,竟然有咁感人嘅故事。

聽完少年最後一句,我不禁鼻酸起嚟。

我從任務開始以嚟,每次聽到嘅都係各種令人心酸嘅悲劇,未聽過一個咁令人感動嘅故事,呢種感動嘅感覺好深刻,彷彿置身其中一樣。

點解……點解可以做到咁嘅地步……

「原來狗狗有個咁感人嘅故事㗎……」小妹妹都索起鼻涕,雙眼通紅望住狗狗。

我諗起死神小姐講過嘅一句話。

——『有時,狗比起人類,更加有人性,更值得稱之為「人」。』

如同少年所言,我唔明白點解狗狗為咗嗰個人,可以做到咁嘅地步,即使係人都好,都無可能為咗另一個人守侯咁耐。

如果要畀原因嘅話,狗狗真係好愛嗰個人。

所有嘢都一清二楚,狗狗嘅心願無疑就係想再一次見到嗰個細佬……計返嘅話,而家應該係個少年。
好想知佢點自殺....
好想知佢點自殺....

不是重點
「通常喺村屋地方,都會有好多流浪狗,會有一兩家人專門負責去餵飼啲流浪狗,差唔多時間就畀飯佢哋食,整一片空地俾佢哋休息,有時唔見咗一兩隻都唔會理會,所以嗰隻狗先會同個細佬產生咁深厚嘅感惰。無諗到佢竟然死去咗……上星期都重見到佢,但無奈佢始終都係等唔到佢想見嗰個人。」

講到狗狗嘅死,我諗起一個疑點,就係直到我瞭解成件事情之後,都唔清楚狗狗係點「自殺」……

「唔該哂你同我講隻狗嘅故事,我周圍問咗好多人都唔知……反而依家諗起有啲奇怪,既然隻狗每日都會嚟,點解啲人都好似意識唔到隻狗嘅存在咁……」

「就算嗰隻狗會喺每日同一時間嚟都好,試問有幾多人會去留意隻狗,更加唔使講意唔意識到佢係同一隻狗。喺呢度重會有其他流浪狗過嚟,如果唔係好似我或者我老豆咁嘅養狗之人,根本唔會留意到呢隻狗嘅存在。只可以話呢度嘅人顧好自己就夠,唔會稍微留意下佢哋周圍嘅事情。」

「但就算喺咁冷漠嘅城市,都會有咁感人嘅故事。」

「係……真係好神奇。日本都有個類似嘅故事,叫忠犬八公,同呢個故事都差唔多,唯一分別就係忠犬八公嘅事跡可以廣為人知,而嗰隻獅子犬就只能等到死去,然後佢嘅事跡將會漸漸被埋沒。」

「其實我諗,呢個城市重有好多不為人知嘅感人故事,悲慘故事……」我諗起Cathy、阿立同達叔,「但如果呢啲故事廣為人知嘅話,一定會成為傳奇。」

狗狗嘅故事出名嘅話,會唔會一樣被稱之為忠犬呢?

每次聽到唔同人嘅故事,心裡面都會有油然而生嘅感覺……係出於同理心?定係其他原因?

我只需要救贖七個人,但喺呢個城市,不幸嘅人又點止七個咁少……其實有更多嘅人都係處於不幸嘅環境,而我哋未能察覺到。

我第一次有種想去幫助自殺者完成心願嘅心情,並唔係單單為咗完成任務。

我嘅任務只係救贖七個人,完成之後,我應該都會消失,所以而家我想盡力去幫剩低嘅人完成佢哋嘅心願。

知道狗狗嘅故事之後,就開始進入正題。
正題啦終於
自推一下
嚟緊嘅救贖會同之前有啲唔同
希望唔會令大家覺得千篇一律
自推一下
嚟緊嘅救贖會同之前有啲唔同
希望唔會令大家覺得千篇一律

每晚都要黎支持吓
未睇完估下先 最尾要幫自己
狗仔
汪汪汪汪!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞