【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
呢兩日midterm更新量可能少啲
今日仲要炒左其中一份 原因係唔識英文
呢兩日midterm更新量可能少啲
今日仲要炒左其中一份 原因係唔識英文

學業為重呀巴打 出慢d都冇所謂 慢工出細貨
汪汪汪!!!
歷屆畢業生紀念冊。

我計返年份,將我想要嗰年嘅畢業生紀念冊拎出嚟,翻閱每班嘅全班照。畢業生紀念冊有嗰一年畢業嘅班別嘅全班照,以及所有畢業同學嘅名。中年大叔講過,嗰個人嘅姓好特別,我諗即使喺咁多班之中,應得嗰個人係有嗰個姓。

我翻到某頁,見到嗰個姓氏,為確保無錯,我睇埋後面嗰幾頁嘅畢業生名單。果然,只得嗰一頁有嗰個姓。

確定係呢位學生無誤。

然後我對應返班相,搵返個學生出嚟。

係佢啦……但點解有種面善嘅感覺,好似曾經喺唔知邊度見個呢個人……但我又諗唔起究竟喺邊度見過……

我望多兩眼個學生嘅樣,嘗試記實,但係就咁望兩眼好難記實,個學生身上又無咩特徵。

「你係度做咩?」我後面突然傳嚟一道聲,係啱啱個圖書館管理員,「你係咩人?呢度淨係俾本校嘅老師同職員使用。」

睇嚟我嘅行為太可疑,終究引起佢懷疑。

但我重未記得個學生嘅樣,如果而家就咁走,豈不是功虧一簣?

「喂!你喺度做咩?你如果唔係本校老師或者職員嘅話,即係擅闖校園。依家我要求你放低手上嘅嘢,否則嘅話……」

我無等佢講完嘢,將手上個本紀念冊打開扔過去,佢被我扔中塊面,後退咗幾步。

「喂!你做乜嘢!」

我趁佢分心,兜過佢跑咗出去。

「有人擅闖校園呀!」臨到門口,聽到佢忽然大叫。

我無理會佢,直接衝出門外,點知一轉頭,就見到有個校工企喺走廊到。

「喂!停低!」呢個校工雖然咁講,但我見過年邁嘅面容,佢應該無咩殺傷力,我無視佢,喺佢身邊跑過。

跑到樓下,我跑去啱啱爬入嚟嗰個位,守喺大閘嘅肥婆校工注意到,即刻起身行過嚟。我趁佢未行到過嚟,即刻爬欄杆出返去。

「搵到啦?」小妹妹問。

「嗯……都算搵到嘅。」

「搵到啲咩呀?係咪知道嗰個人喺邊喇?」

「嗯……我哋走咗再講。」我見到個肥婆依然向我哋接近,而且露出極為不屑嘅表情。

「好!」

「汪汪!」狗狗都一齊和應。

直到我行開,肥婆先轉返身,返去佢原本個位。
Push
玩GTA呀 個肥婆咁就返左去嘅
玩GTA呀 個肥婆咁就返左去嘅

Gta
雖然到最後無記實個學生嘅樣,亦無拎到本紀念冊出嚟,但至少知道咗佢嘅全名。當然,既然佢嘅姓咁特別,即使唔使知佢嘅外貌同全名,直接去中學到搵,都有機會搵到。

但係咁做係更加確實嘅方法,畢竟我唔知佢係幾年級,全校成千人嘅話,就算稍微特別嘅姓,都好有機會相撞,所以最確實嘅方法係知道佢嘅外貌同全名。

結果唔記得佢嘅樣係敗筆,不過反正過咗咁多年,話唔定已經變到唔同樣。知道佢全名已經夠,特別嘅姓加不普通嘅名,應該幾難會有撞名情況出現。

而家線索己經掌握,最後一步就係去中學,搵嗰個人出嚟!
Case 4 守候了五年的忠犬—(23)

喺商場搵小學地址時已經順便搵埋中學地址。我食咗個下午茶,而家照住地址,去到中學門口。

今次好輕易就進入校舍,入去時校工理都無理過我,就好似自出自入一樣。

中年大叔講過嗰個人應該同我差唔多大,我望住眼前嘅玻璃櫃所反映出嚟嘅我,大概應該係高中生掛。

我直接行上去中五班級嘅樓層。

「狗狗。」行樓梯時,我同狗狗搭話。

「汪!」狗狗抬起頭望住我。

「就嚟可以見到你想見嘅人啦。」

「汪汪!」狗狗搖一搖個身作回應,繼續行上去。

事隔多年,終於可以見到一直等待嘅嗰個人,就同達叔一樣。唔同嘅係,達叔係因為懦弱而唔敢去搵想見嘅人,狗狗係一直等待緊想見嘅人,但嗰個人無再出現喺佢眼前。

達叔去搵佢老婆時,顯得相當忐忑不安,唔知狗狗依家嘅心情,又係如何?

期待?緊張?興奮?還是會責罵呢個遺棄咗佢咁多年嘅人?

如果有個人咁樣拋棄我嘅話,我一定接受唔到。

但狗狗似乎睇落如常,並無特別情緒變化。

「呢度……」小妹妹忽然出聲。

「做咩?」我疑問。

「有啲似曾相識嘅感覺……」

「妳曾經嚟過呢度?」

「唔係,我無諗過呢度……但又好似唔係,應該係話,我唔記得自己有無嚟過呢度。」小妹妹罕有地低頭沉思,「總之,就有種似曾相識嘅感覺。」

「妳個校徽嗰間學校都唔係呢間學校,不過可能妳生前嚟過呢度,但妳唔記得咗。」

我諗起自己都係咁,明明無任何生前記憶,但接觸到某啲事物時,都會有種似曾相識,或者自己係知道呢樣事物。

突然,一道悅耳嘅音樂傳入我耳中。

呢道音樂,有種熟悉嘅感覺!
聽日測完驗就回復返進度
想快啲爆post新post開個陣改返修正過個標題
聽日測完驗就回復返進度
想快啲爆post新post開個陣改返修正過個標題

加油!我仲睇緊架
加油!我仲睇緊架

收到
無咩人 推一推
LIVED
加油, 好想睇埋落去
但唔想催你影響故事質量
LIVED
加油, 好想睇埋落去
但唔想催你影響故事質量

盡力 我都想快得黎帶最好嘅故比大家
樓主成日都搞到我喊
樓主成日都搞到我喊

有讀者會為我嘅角色同故事而喊
我會好高興
無咩人 推一推

有呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞