【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
Case 3 破碎家庭的父親—(18)

「對唔住……對唔住阿盈……係我懦弱,連搵妳嘅勇氣都無……」

達叔跪喺地上低頭痛哭,小妹妹見到呢個情形亦不知所惜,而我亦只可呆滯地企喺原地。

「社工先生……你無事嘛?」

我希望呢一刻可以出現奇蹟,甚至希望達叔老婆嘅靈魂出現眼前,然後聆聽達叔嘅道歉。

但無。

達叔只可以望住佢老婆嘅遺照,然後懊悔自己點解唔早啲向佢老婆道歉,點解唔早啲打個電話過去,點解自己會無勇氣踏出第一步,點解……

甚至,連佢老婆嘅死都因佢而起,如果佢無爛賭,無輸哂屋企啲錢,佢老婆就唔會離佢而去,亦唔需要獨力賺錢養家,最終面臨過度疲勞而死。

而最終可以做嘅,就只有自責。

我太天真,以為只要帶達叔嚟道歉就可以解決一切,還佢一個心願。但我萬萬估唔到,要被道歉嘅人,卻早一步先行離去。

望住達叔痛哭,我心中萌生無力感。

心願無法達成,呢刻我重可以點做?

一切係咪都無力挽回?

達叔嘅身體出現變化,身軀一時變得漸漸透明,又變回原狀。

眼前呢個景象亦令我感到愕然,我第一次見到咁嘅情況,唔明白發生緊咩事,死神小姐亦無向我提及過呢個情況。

透明閃爍嘅情況繼續,而且透明嘅程度亦愈來愈高。

唔通……變到完全透明時,達叔嘅靈魂就會消失?

但喺並未救贖嘅情況下消失,會帶嚟咩嘅後果……?

我感覺到……係一個唔好嘅徵兆……
魂飛魄散
魂飛魄散

好好睇 繼續支持
好好睇 繼續支持

多謝
好好睇 繼續支持

多謝

更埋達叔呢篇先啦
又要等
好好睇 繼續支持

多謝

更埋達叔呢篇先啦

吊住佢命先等佢唔好咁快死
pish
但係,同時面對願望嘅破裂同眼前不明情況,實在令我不知所惜。

喺我十分苦惱嘅時候,年青女突然道:

「社工先生……雖然母親已經唔喺度,但有咩想交低嘅話可以交帶畀我。」

「……母親……?」

「係呀,阿盈就係我母親呀。」

母親!

我竟然忽漏咗一件事!達叔曾經提過當年佢老婆係帶埋個女走,換言之佢係有個女……我一直太過著重喺向佢老婆道歉,卻忽略咗佢個女!

而家,眼前亭亭玉立嘅呢位女生就係達叔嘅女!

達叔聽到年青女嘅說話,抬起臉用紅腫嘅雙眼望住佢。

「……係……妳……妳係小敏?」達叔驚訝地說。

聽唔到達叔講嘢嘅小敏,繼續講落去:

「喺我重好細過嘅時候,媽媽就帶走咗我,我對爸爸嘅記憶好模糊,只係隱約記得有時佢哋會嘈交,同有啲傢俬撞跌嘅聲。後來聽媽媽講,先知原來當年爸爸因為太爛賭,先逼不得已帶我離開頭家。」

「但係,媽媽同我講過,佢一生人最開心嘅時刻,就係同爸爸一齊嘅時候。」

達叔不可置信地望住小敏。

「媽媽佢好珍惜同爸爸一齊嗰陣嘅時刻,佢知道爸爸係因為生意失敗,一時振作唔起嚟先會終日沉溺賭博,變到咁暴躁,所以媽媽一直忍受住,期待爸爸會變返原狀,直到有一日媽媽崩潰,終於頂唔順先帶我離家出走。但其實……」

「媽媽早就無怨過爸爸。」

「媽媽曾經遠處撞見過爸爸,知道佢已經重新振作,有份安穩嘅工作,無再爛賭,媽媽已經感到好安慰。過咗咁耐,要恨嘅一早恨哂,早就忘記得七七八八。媽媽講過如果有一日,爸爸會嚟搵佢道句歉,佢一定會原諒佢。」

「……小敏……阿盈……對唔住,我嚟遲咗……對唔住!」

「所以社工先生,雖然媽媽已經唔喺度,但可唔可以同我講爸爸有咩想交帶,同埋帶佢嚟見媽媽一面……?」

原來,阿盈從一開始就無憎過達叔,早就原諒咗達叔。

「阿盈……對唔住……」

我翻摷褲袋,將信遞畀小敏,以信去傳遞達叔最後嘅信息。

「呢封係達叔寫畀阿盈嘅信,雖然阿盈已經唔喺度,睇唔到信中內容,但我希望妳可以睇一睇信入面嘅內容。」

阿盈接過信,將信封拆開,閱讀信中內容。
『阿盈,好久不見了,最近生活好嗎?

以前,我對妳做出無可救藥的事情,妳一直忍受我的劣行,即使我對妳做出如此惡劣的行為。在妳離去後的日子,才明白自己做的事是多麼自私,多麼不堪。每一天,我看著空無一人的大廳,才發現自己失去了最寶貴的東西,我獨自在空房裡哭泣,但這是上天對我的懲罰,因為我沒盡一個好老公的責任。

我不是一個好老公,讓妳獨自承受痛苦,讓妳一人背負起家庭的重任,沒有盡老公的責任好好照顧妻子,卻為妳帶來這麼不堪的回憶,這本應是懲罰我,卻讓妳承受了這種痛苦,對不起。我也不是一個好父親,令女兒沒有完整的家庭,令女兒從缺乏父愛的環境中成長,對不起。我破壞了一個美好家庭,這一切都是我的錯,對不起。

這些年來,我一直想去作出補償,想跟妳道歉,但我連踏出這一步的勇氣也沒有,只能遠處窺視著妳的近況。原諒我的懦弱,直到現在仍是爛人一個,連為自己過往的錯失作點補償也做不到。自妳離去後,我嘗試重新振作,戒掉賭博的習慣,找一份工作,腳踏實地重新做人。我一直堅持不懈,努力賺錢,到有朝一日我將欠妳的錢賺回來,才拿著錢向妳道歉。我知道錢並不能解決問題,並不能填補我的錯失,妳多年來心靈上的痛苦,我不奢求妳會原諒我,但至少希望能給我一個補償的機會。這也是作為一個爛透的老公,爛透的父親,最後的一點小補償。

對不起,我連親眼見妳一面的面子也沒有,希望妳收下這筆金錢,能徹徹底底忘記我,好好活在妳人生的新一頁中。』
再來一發有冇
我要喊啦
呢集好好睇
返返下工睇到啊立果段 睇到想喊
好文一推
好文一推

多謝你嘅淚水
好文一推

多謝你嘅淚水

咁你仲唔快啲更新!
個心那住那住
小敏專心地閱讀信中內容。閱讀完後,小敏雙手緊握信紙,一言不發。

我拎起黑色袋,遞畀小敏。

「呢袋錢係達叔十幾年嚟辛苦儲落嘅錢。」

小敏嘆一口氣道:「……我明白喇,但係我唔會收呢筆錢。正如我所講,媽媽已經無嬲爸爸,就算無呢筆錢,媽媽都會原諒佢。」

我望一望達叔嘅眼神,然後望向小敏。

「我明白,但達叔呢十幾年嚟,一直都鼓唔起勇氣搵妳哋,將唯一嘅寄望放喺呢筆錢上,如果到依家妳連呢筆錢都唔收……達叔呢十幾年咪真係好似傻仔咁白過咗!」

小敏震驚一下,然後面露微笑。

「係呀……我明白喇……」小敏接過黑色袋,「你可唔可以幫我向爸爸轉達……其實佢唔需要再咁自責,因為呢條係媽媽揀自己揀嘅路,就算到最後媽媽過勞死,亦唔係佢嘅錯。」

「媽媽,早就原諒咗你。」

我微微點頭示意。其實妳呢句話,已經轉到達叔嘅心中。

達叔抹去眼淚,慢慢企返起身。

「阿盈……對唔住……多謝妳……願意去原諒好似我咁嘅人……」

達叔身上嘅透明閃爍已經停止,變回穩定嘅狀態。

雖然達叔終究無法將心意傳遞畀佢老婆,但佢老婆早已原諒達叔,呢個對達叔嚟講或者係最好嘅救贖。

無法實現願望嘅達叔,被小敏嘅話語所救贖。

但係,達叔嘅靈魂並無化作光點,事情並未完結。

我好快就明白到係咩一回事。
又吊me癮
又吊me癮

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞