【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
個故愈睇愈有深度
Hegel: death is the absolute impossibility of Easier. Thus death reveals itself as that possibility which is one's ownmost, which is non-relational, and which is not to be outstripped.
死亡本身就係最赤裸面對自己嘅時刻

Hegel係咪德國哲學家
岩岩google
個故愈睇愈有深度

我想係唔同情節中帶出唔同信息
你感受到就好了
如果大家鐘意呢篇文,可以留下正皮,或者like下個fb page
fb page:https://www.facebook.com/iamthelittlerose/

另外方便讀者追文,亦上載到紙言
紙言:https://www.facebook.com/iamthelittlerose/

以後更新會以Lihkg最快,因為fb page同紙言會以章節去更新
但若有最新消息會係fb page公佈

多謝各位支持
Hegel: death is the absolute impossibility of Easier. Thus death reveals itself as that possibility which is one's ownmost, which is non-relational, and which is not to be outstripped.

岩岩google

係 琴日先學完

岩岩google

係 琴日先學完

巴打學哲學?
聽完阿立嘅自白,我稍微明白到佢自殺嘅原因。

但係眼前嘅佢,似乎稍微講咗少少大話。

「我都唔知你嘅答案究竟係對與否,但若然你真係咁睇得咁透,你唔應該會驚自殺之後再感受唔到任何事物。你會驚,係因為你對麈世間某啲事物仍存有眷戀。」

阿立稍微瞪大雙眼,我繼續說:「如果無估錯,你係放唔低你身邊嘅人。」

阿立會意而笑,「被你睇穿咗添……的確係,就算我決意自殺,我心裡面確係有放唔低嘅人。」

「嗰個人係……?」

「係好重要嘅人,我曾經同佢哋約定,就算點樣都好,我都會捱落去,一定會好返。」

係約定,呢個應該係阿立對人世間唯一嘅眷戀。

「既然係咁,不如見下最後一面?」

「我唔知重有無面目去見佢哋……講真,我無後悔過自殺,但係我破壞咗同佢哋之間嘅約定,總係有種內疚感。」阿立露出憂愁嘅表情。

「你唔係話你唔會後悔嘅咩?既然唔後悔,就相信自己嘅選擇。」

「我……都唔知……」

「如果你對佢哋嚟講係重要嘅人,我相信佢哋一定會明白你!」我拍一拍阿立嘅膊頭,「見佢哋最後一面,完成最後嘅心願。」
另外而家喺每章加咗sub title,方便大家參閱
分別為
2-5 (Case 1 憧憬希望的絕望少女—Cathy)
6-? (Case 2 與病魔爭鬥的少年—阿立)

詳情可睇:
https://www.shikoto.com/article/92621/【自殺之後,我遇見死神小姐】.html

岩岩google

係 琴日先學完

巴打學哲學?

min緊

岩岩google

係 琴日先學完

巴打學哲學?

min緊

有時都會睇哲學嘅書
但學校無哲學讀
自己都幾鐘意哲學
半個鐘後更文
會唔會問得太易 自殺條友咩都講
半個鐘後更文

一個鐘啦喎
8 (Case 2 與病魔爭鬥的少年)

我哋去到一棟白茫茫嘅大樓——醫院,亦係我哋嘅目的地。醫院嘅位置離阿立原先位置好近,就喺附近。

「又再次嚟到呢到,不過今次唔係病人嘅身份,而係死人嘅身份。」阿立慨然笑著,Cathy亦曾露出過呢個表情,唔同嘅係阿立眼中並無不捨之意,因為醫院帶畀阿立嘅只有痛苦。

我同阿立坐喺醫院大堂,等待阿立口中講嘅人出現。

「佢哋應該會嚟見我最後一面。」阿立飄喺我頭頂,連佢都喺到玩靈魂飄浮遊戲。

「你又知你嘅身體會喺到?」

「感受到有股好微弱嘅連結喺我同我身體之間,將我牽引過嚟。」

望住白茫茫嘅大堂同埋不斷出入嘅人們,我哋搵咗個位,坐喺到傾偈,順便聽聽阿立嘅故事。

阿立係個中五學生,根據佢對自己嘅形容,佢係一個任何方面都好平凡,毫不起眼嘅人。成績一般,運動一般,無咩特別技能,喺班入邊,佢唔係咩突出嘅人。平日生活無咩特別,只會返學、放學、打波、打機。

唯一稍微特別少少嘅地方就係有個拍拖五年嘅女朋友,喺中一連愛情都不知何物嘅時侯,糊里糊塗就一齊咗,直到而家,一段簡單又浪漫嘅愛情。

屋企方面,佢生於一個小康之家,住喺公屋,收入唔多。佢有個細佬,比佢細五年,細佬比佢叻,成績優異,年紀輕輕但已經有六級鋼琴,係典型學業同才藝兼全嘅優異學生。相比起細佬,父母更加偏愛於細佬,花更多嘅錢同時間去栽培細佬,不過並唔代表阿立父母唔愛阿立,只係現實始終現實。

阿立嘅眼神流同時露出感慨與不甘嘅眼神,慨嘆自己以往同時,又有種唔甘心於平凡中,希望自己可以更加突出。

不過,雖然阿立講到自己無咩特別,但呢種看似平凡嘅生活,卻有好多人都好嚮往,至少Cathy一定好羨慕呢種生活。

對於Cathy嚟講,阿立嘅生活如同夢幻一樣,但對阿立嚟講,卻係平凡到不能平凡嘅生活。但咁唔代表阿立唔珍惜而家自己所擁有嘅嘢,家家有本難念的經,如同窮人想要有穩定嘅收人,有正常人嘅生活,而正常人會想有更多嘅收入,希望可以躍入中產階級。唔同嘅人擁有嘅嘢唔同,慾望亦不同。

身處於平凡中嘅阿立,生活固然比唔少人幸福,但想力求上進,得到更多,乃人之常情。

可惜,因為病魔令佢嘅人生卻步。人生呢樣嘢實在太無常,如果阿立無呢場大病嘅話,佢而家嘅生活又會點樣呢?

一對中年夫婦拖住個細佬進入醫院。

「係佢哋喇!」阿立拍拍我膊頭,中年夫婦應該係佢父母,而細佬係佢細佬。
會唔會問得太易 自殺條友咩都講

因為阿立已經睇化咗,對自殺睇得好開
留名
今天遠足日
930更文 量視乎留言同正皮數決定
今天遠足日

今天遠足日

又行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞