【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
「你知唔知有啲咩人比較瞭解佢,可能會知道佢嘅消息?唔該你!呢件事對我嚟講好重要,我一定要搵到佢。」我甚至奮不顧身低下頭。

「哥哥……」小妹妹輕喃道。

並唔可以再次俾達叔嘅事情再發生,達叔嗰次雖然無法再見到佢老婆,但佢可以從佢嘅女口中聽到佢老婆同女兒嘅心底話,所以先得到救贖。

但係,狗狗失去見少年嘅機會嘅話,就連唯一僅餘嘅寄託都失去。

失去唯一嘅寄託,剩下嘅就只要無盡嘅空虛。

周圍嘅同學見到呢個情景,都不禁好奇過嚟圍觀。

「喂!呢個人做咩?」

「我都唔知呀!啱啱離遠見到佢行過嚟,講咗兩句,轉過頭就耷低頭。」

請一定要畀到我答案!

「啊……就算你咁問,我都答唔到你……」男生好慌忙咁講,「你抬返起個頭先喇!」

我抬起個頭,望向圍觀嘅同學們。

有另一個男生行出嚟,同我講:「並唔係我哋唔想答,而係連同班同學嘅我哋都唔知,真係無辦法回答到你。」

「你知唔知佢同邊啲人比較friend?」

「啊……佢本身份人奇奇怪怪,同佢平時相處做同學做朋友無咩嘢,但佢又無咩人特別friend……」

「啊……如果你話佢女朋友會唔會知?」另一個女生細細聲同個男生講。

「佢……都應該唔知,況且都無可能見到佢……」

「你哋講緊咩?」

「無,總言之我哋無人知道龍梓傑喺邊,唔好意思。」

問到呢個地步,睇嚟真係唔知少年喺邊……

「哥哥……係咪搵唔到嗰個人呀……」

我搖頭回答佢,然後望向小狗狗,狗狗低下頭,默不作聲。
主角個樣喺其他人眼中鷹該修正過?

類近不完全正確
加油
主角喺龍梓傑 個細路女喺佢個妹
一路幫人完成心願到最尾佢地兩個先會記得起對方?
主角喺龍梓傑 個細路女喺佢個妹
一路幫人完成心願到最尾佢地兩個先會記得起對方?

一心期待能夠遇見到少年,但到頭來都係無法搵到佢。

明明應該糾結緊應該用咩心應去面對少年,而唔係考慮有無機會見到少年。

呢五年嘅嚟思念,化成想再見少年一面嘅最後希望,而呢個希望太過強大了,強大得迷失咗失望嘅滋味。

直到失望嘅一刻,先感受到前所未有嘅沉重打擊。

希望愈大,失望愈大,原來係真的。

狗狗失落地轉過身,留下孤獨嘅背影離開,我同小妹妹跟上佢嘅步伐。

雖然狗狗無好似達叔咁,靈魂變得波動,但係狗狗嘅心願,卻永遠無法達成……

對唔住,我明明應承過你要將你帶到去你一直守侯嘅嗰個人……

對唔住,我畀咗假希望你,將你從天堂打返落地獄……

對唔住,我令已經逝去嘅你,依然要面對痛苦……

我第一次無法幫助到我想救助嘅人。

對唔住……
好睇 一星期前都有打算自殺

唔好亂咁嚟呀 死左就無故追架啦

唔好亂咁嚟呀 死左就無故追架啦

巴打而家無事嗎
LM

利申:吸血鬼個故好睇
LM

利申:吸血鬼個故好睇

多謝
希望你會覺得呢個故都好睇
Case 4 守候了五年的忠犬—(24)

我哋離開學校,步行於街上。

我哋大家彼此都默不作聲,因為我哋都知道,唯一嘅線索已經斷咗,再無辦法幫狗狗完成到佢嘅心願……

但令我心更加酸嘅,並唔係因為咁而無法完成我嘅任務,而係我真真正正無法救助到我想救助嘅人。

呢種有心無力嘅感覺,令我感到十分疲倦。

「哥哥……」小妹妹輕輕叫喚,但我無理會佢。

死神小姐講得啱,我實在太天真。我以為只要有希望,就可以幫助到佢哋,但原來唔係。

逝者抱住唔同嘅心情死去,佢哋會對世上存有眷戀,形成最後嘅心願,所以先會對世界依依不捨,盼望能得到救贖,完滿最後嘅心願。

但佢哋有心願,並唔代表現實一定能夠實現,佢哋抱有希望,並唔代表接落嚟唔會有失望。

人生便是如此,總唔會照我哋嘅意思前進,總會有好多阻礙。

面對阻礙,我哋又可以如何?

達叔嘅先例,唔會每一次都發生。唔會再有個人無啦啦彈出嚟,同我哋講嗰個少年一直都好掛住隻狗,只係因為某啲原因而無辦法再嚟探佢。

這就是命運。

面對命運一剎那嘅感覺,很疲倦,就好似我以前都經歷過呢種感覺一樣……

我無辦法救贖到狗狗,喺呢刻我都唔知應該點做……
預計最慢聽日之內會完結
之後會等新post先開Case5
預計最慢聽日之內會完結

891咋喎
預計最慢聽日之內會完結

891咋喎

sor892
預計最慢聽日之內會完結

891咋喎

sor892

想新po開新case
唔想斷開
睇下到時幾多回覆
差唔太多就等開新po
順便比我整理一下啲文
第一次追故。幾正
辛苦作者了 加油
幫推
大力推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞