【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
人生道路上,總唔會一帆風順,而有人會選擇自殺,去了結自己嘅人生。

咁你有無諗過,嗰啲自殺嘅人,死咗之後會去邊到?

天堂?

地獄?

答案係兩者皆否。

自殺嘅人,既唔會上天堂,亦唔會落地獄。佢哋嘅靈魂會留喺人間,每日都重覆住自殺嘅情景,作為輕視自己生命嘅代價。

呢個情景,稱之為——自殺輪迴。

自殺輪迴並唔會有終結嘅一日,自殺者需要永遠承受自殺嘅痛苦,無投胎嘅機會,始終不能解脫。

除非……

還清生前所有罪孽為止。
-----------------

唔……

頭好痛……

我打開雙眼,映入眼前嘅係一大片蔚藍嘅天空。我坐起身,望下周圍嘅環境,呢到係大廈嘅天台。

發生咗咩事……呢到係邊到……唔!當我一回想,額頭突然痛起嚟。

『你醒喇?』一把女性聲音由我後面傳出,我轉頭一望,喺我眼前係一個身穿黑色低胸連身裙嘅啡髮少女,打扮十分性感,翹起腳飄浮喺空中。

「呢到係……」

我撳住額頭,嘗試去回想返發生咩事……但係咩都記唔起……並唔係記唔起點解自己會喺到,而係一切一切……都好似記唔起一樣……

黑衣少女瞇起雙眼望住我,似乎佢係唯一可以解答到我嘅人。

「發生咩事……同埋妳係邊個?」

『啊哈!你重好意思問發生咩事?』黑衣少女掛起意味深長嘅笑容。

「吓?」

『你呢……』

『已。經。死。咗。喇』

「我死咗……?我係點死㗎?」我再試圖回想返發生咩事,但依舊毫無印象,點諗都諗唔起。

我試下搣自己塊臉,如果我係活人嘅話應該會有感覺。

但係我毫無感覺。

『你真係想知?』黑衣少女飄過來我面前,距離唔夠十厘米,臉上淡淡嘅黑色眼影,微粉嘅臉頰,鮮紅色嘅嘴唇,一一映入眼前。明明喺我眼前嘅係一副傾國傾城嘅臉貌,但我卻感到股陰冷嘅寒意。

佢指一指地下,嘴角上翹,講:『聽實喇……』

『你。就。喺。呢。座。大。廈。跳。落。去。自。殺。死』

我聽完之後,只能呆木若雞站在原地。

我有一刻未能相信佢嘅話,繼續嘗試去回想,但係記唔起任何事情。點解我會自殺,發生過咩事,甚至我係一個點樣嘅人,我嘅名字……通通我都記唔起,就好似被人洗走哂記憶一樣。

況且,眼前呢個黑衣少女並唔係普通人,佢既能道出我已死嘅事實,又咁啱喺我隔離出現,似乎並唔係故弄玄虛。

至少佢到依家仍然腳不掂地就係最好嘅證明。

「咁妳係死神定天使?妳係嚟帶我走?」我問。

『啊哈!死神、天使,抑或惡魔都無所謂,反正都係一個叫法。』黑衣少女向我嗤之以鼻,然後後退飄回上空,『既然你清楚依家自己嘅立場,咁我問你啊!你覺得,自殺死嘅人應該上天堂地落地獄呢?』

黑衣少女掛起意味深長嘅笑容,似乎好期待我嘅回答。

以耶教來講,自殺係一種唔容許嘅事,因為自殺就即係違背自然,剝奪性命嘅行為,至少已經犯下謀殺罪,如此罪大惡極嘅罪行,應該落地獄先啱。

但係一個人上天堂定落地獄並唔應該係以單單一件事嚟判斷。比喻說有個人曾經殺過人,但佢曾經救過好多人,做過好多善事,甚至功大於過,佢重應該因為殺過一個人而要落地獄。

又或者,如果有個垂死嘅病人,每天承受住劇烈嘅痛苦,而且命不久矣,咁最後點都係死,自殺令自己早啲解脫嘅話,唔通又係一種罪?

判斷係上天堂定落地獄,並唔應該睇單單自殺呢件事,而係睇一個人一生嘅功德而論,就好似以前啲道佛傳說,閻王會睇每位死者嘅一生功德,再判斷死者使唔使落地獄受罪。

既然係咁,我又應該屬於邊種人?

二揀一答案。一條簡單嘅問題,可能係純粹用嚟考下我,亦有機會係我答邊個選擇,我就會去邊到。

但係我而家嘅失憶狀態,莫過我嘅一生,連我細個有無踩死一隻螞蟻都不得而知。既然係咁,唯有憑直覺揀個我覺得最接近嘅答案。

「地獄。」

反正做人唔好咁自負好。
當我答完,黑衣少女微微一笑,揮動食指。

「咁即係天堂?」

當我滿心期待,以為有得上天堂,見下所謂嘅伊甸園時,黑衣少女突然大笑起嚟,重要係大聲嘅恥笑。

佢嘅恥笑令我感到面紅耳赤,真係想搵窿瓹。

黑衣少女笑完後,飄上空中,一臉冷笑地道:『你就想!好似你啲咁嘅人想上天堂?答案係兩者皆否呀!既不上天堂,亦不落地獄,而係——』

黑衣少女神情突然認真起來,

『進入自殺輪迴,每日重覆自殺嘅情景,永遠承受自殺嘅痛苦。』

自殺輪迴……?當我聽到呢四隻字時,我重未明白到個意思,但當我將個情景幻想出嚟,先明白其可怕性……如果我係跳樓死,即係我每日都要由咁高嘅大廈天台跳落去,一定好痛……我並唔知道自己嘅死狀係點,好彩嘅話就爆頭粉身碎骨死,唔好彩嘅話吊住半條人命痛苦地死去……

黑衣少女見我驚青嘅樣,露出玩味嘅笑容。

『呢個係對自殺者嘅懲罰,身為帶罪之人,為咗逃避罪孽而自殺,從你自殺開始呢,就要永無休止承受自殺嘅痛楚。呢個係對自殺者嘅懲罰,同生前嘅功德毫無關係,除非……』

「除非咩嘢?」我急不及待去問。

『除非……你贖去自己嘅罪孽。』

黑衣少女舉起「七」嘅手勢,咬起嘴唇,

『救贖七個自殺嘅人。』

「救贖……?」我問。

『有七個人同你一樣自殺而死,佢哋死後心願未了,而你要去救贖佢哋,當完成到第七個嘅時候,你就可以恢復記憶,脫離自殺輪迴。』

「點樣救贖?」

『佢哋同你一樣都係自殺者,所以死後都會進入自殺輪迴,進行永無止境嘅自殺。不過如果你願意去救贖哂佢哋既話,唔單止可以令佢哋等到救贖,脫離自殺輪迴,而你亦可以贖去你嘅罪孽,一同脫離自殺輪迴。』

聽落唔係咩刁鑽事情,但我腦海中仍然有個疑問。

「點解大家同為自殺者,我需要去救贖佢哋,而佢哋只需要等我嘅救贖?」

黑衣少女皺起眉頭,露出猶如見到蛆蟲一樣嘅厭惡嘅表情,低沉地講咗句:

『依家你無選擇權,你只可揀去將七個人救贖,又或者日日喺到跳樓。』

黑衣少女嘅表情有啲可怕,似乎我無選擇嘅權利。

「好好好……咁救贖嘅意思即係點?」

『既然話佢哋心願未了,咁救贖就梗係幫佢哋達成願望,令佢哋對世上再無依掛。』

滿足佢哋嘅願望,似乎係不得了嘅麻煩事,不過事到如今,我都無拒絕嘅權利,只好跟隨住佢嘅意思去做。

「好,咁我而家要點做?」

『我會同你講佢哋魂魄所在嘅地點,你過去自然會知。』

黑衣少女好似魔術師咁食指空揮打圈,然後指過來,我感覺到原本虛無縹緲嘅身體開始有種實質嘅感覺,感受到大氣嘅溫度,感受到微風吹碰皮膚嘅感覺。我搣下自己塊臉,果然有感覺,係真正嘅身體!

黑衣少女左手抱胸,右手撐頭一邊思考一邊道:『啊哈……睇下先,第一個自殺者,好近……就喺呢到附近一棟大廈樓下。好喇!即將要去救贖第一個自殺者啦!』

除咗我之外,重有七個自殺嘅人,佢哋都有著唔同嘅故事,唔同嘅自殺理由。

第一個自殺者,究竟係一個點嘅人?

『出發喇,自殺者。喺救贖七個自殺者同時,好好反思一下人生。』

『直至你還清所有罪孽為止。』
大家好,今次係轉咗嚟Lihkg之後第一次po文,今次純粹打下輕鬆小品,如果重有讀者認得我不妨say個hi

如果鐘意呢篇文,可以留下正皮,或者like下個fb page,緊貼最新資訊
另外方便讀者追文,亦上載到紙言
紙言:https://www.shikoto.com/article/92621/【自殺之後,我遇見死神小姐】.html
fb page:https://www.facebook.com/iamthelittlerose/
留名 吸血鬼個故好正
留名 吸血鬼個故好正

巴打 估唔到重有人記得吸血鬼
ROSEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Hi dylan巴打

Hi dylan巴打

我記得有個故又係差唔多setup 係自殺輪迴佢仲自殺咗三次 記唔記得?

Hi dylan巴打

我記得有個故又係差唔多setup 係自殺輪迴佢仲自殺咗三次 記唔記得?

無睇過
自推下
Lm
Lm

謝支持

Hi dylan巴打

無睇過

做咩失蹤咁耐

Hi dylan巴打

無睇過

做咩失蹤咁耐

返學多野做,旅下行,結果無時間打
呢個學期無野做,可以慢慢打

我依照住死神小姐嘅指示前往目的地。

因為唔知黑衣少女嘅真正身份,所以叫住佢死神小姐先。佢個樣既唔似和善嘅天使,又唔似無惡不作嘅魔鬼,似乎死神對佢嚟講係最恰當嘅暱稱。

目的地係呢條街道某棟唐樓樓下。

街道有點殘舊,兩旁都係舊式唐樓建築同店鋪,舊式街道嘅建設,有啲雜物喺街道旁,係典型嘅舊式街道設計。呢到鳥無人煙,無咩特別,得幾間店鋪做緊生意,同埋有幾個阿婆阿伯喺街道上。

突然,我感覺到有股吸引力,嘗試呼喚我去某一個地方,我順應住嗰道引力,沿住街道繼續前進。

行到某條街道,嗰股引力就消失咗。喺我眼前嘅係空無一人嘅街道,街道上一間店鋪都無開,只有幾架貨櫃車泊咗喺馬路。

除咗離我不遠處有個少女企咗喺某棟大廈下。

我感覺到,呢個少女係我要搵嘅人。

少女紮起秀亮長髮,身穿白恤衫同格仔裙,胸前打個蝴蝶結,再外搭件深藍色冷衫,一雙高筒白襪,係典型嘅中學校服嘅服式。

望住少女嘅打扮,我不自覺就靠近。佢有一對水汪汪嘅雙眼,皮膚白滑得嚟有少少瑕疵,有青春嘅感覺得嚟又有種清純氣質,可愛之餘瘦削嘅臉頰同身型令人萌生憐愛感,如同鄰家女孩一樣。

有如此美貌嘅少女,單靠樣貌應該可以得到好多嘢,朋友、追求者、錢,無一會缺少。

呢種女仔根本就唔似會係自殺嘅人,

如果我無睇到佢嘅眼神嘅話。

雖然死神小姐無講過自殺者嘅外貌,但憑我直覺我肯定,佢就係第一個自殺者。

既然遇到自殺者,下一步我應該點做好呢?我心裡卟通卟通跳起來,要同一個唔認識嘅自殺者講嘢有種尷尬嘅感覺,特別眼前嘅係一位外貌不俗嘅少女。

死就死啦!

我慢慢走到去少女面前,而佢都好似察覺到我嘅接近,同我對視一眼之後,視線又從我身上移走,望向街道風景,彷彿當見唔到我咁。

係喎!而家我係人,佢係鬼,正常人應該係睇唔到鬼,所以佢都以為我睇到佢。

我向佢揮一揮手,嘗試引起佢反應。但無反應,於是我又係佢面前撻手指,佢都係無反應。

「Hello!小姐。」我直接叫佢,連續叫咗幾聲,到第四聲時佢終於肯轉過頭望我。

佢定格咁望住我,眼神充滿住疑惑,於是我再叫多句:「小姐,我叫妳呀,唔好望風景住。」

「你……見到我?」佢訝異地望住我。

「係呀,我見到妳呀。」

「你係……咩人?」

「我係嚟救贖妳嘅人。」

「……救贖?」

「嗯,救贖。」

我講完呢句之後,少女呆咗呆,然後突然眼泛淚光,好似想喊咁嘅樣。

「喂!等等!唔好喊住,我係咪講咗啲咩錯嘅嘢?」

少女搖頭,雙手抹去眼淚。

「無嘢,我只係無諗過真係會存在。」

「咩真係會存在?」

「天使……」少女笑道,「我一直相信,如果世界上有天使,佢一定會幫助有需要嘅人。」

「啊……」我急忙揮手道,「我並唔係天使嚟。」

「咁……你係……?」

「我……無咩特別身份,純粹係嚟幫妳嘅人!」

「點解你會嚟幫我嘅?」少女歪頭問。

「呃……無咩點解,人死咗之後總會有放唔低嘅嘢,而我就係嚟負責幫妳完滿心願,令妳對呢個世上再無牽無掛。妳有無咩心願,或者有咩嘢係放唔低,可以同我講,我會幫妳了結去。」

「吓!你咁一時間問我……」少女將手指放喺下巴到思考,「我都唔知我有咩心願……有咩想做……」

令人頭痛了,最熟悉當事人嘅人莫過於當事人,如果連佢都唔清楚自己嘅心願,點幫佢完成心願呢?

唯一嘅方法……瞭解佢嘅過去,同自殺原因,或者可以俾我知道佢嘅心願。
今次題材比較冷門,算係個新挑戰
如果有人睇嘅話,不妨留個言或正皮,俾我知道有人睇緊
留名追故
已正評
會唔會有甜家
已正評
會唔會有甜家

咩都要甜
已正評
會唔會有甜家

你想點甜法
皮已正

利申試過suicide attempt 入廠
皮已正

絲打依家安好嗎
皮已正

絲打依家安好嗎

紅巴
叫做好返啲咁
等緊你個故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞