【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
係音樂盒嘅音樂!

我聽住遠方傳來嘅音樂聲,追隨住聲音嘅來源。

「哥哥,你去邊呀?」

我無繼續沿樓梯上行,而係轉咗出走廊,繼續往聲音方向前進。

音樂盒撥動簧片所產生嘅聲音,既為單調,但配合動人嘅旋律,可以播放出能夠觸動人心靈嘅音樂。

就好似一塊小石跌入清澈嘅湖水中,平靜得嚟,又有種慰藉心靈嘅感覺。

我向著聲音嘅方向慢慢接近,直到行到一間課室外面。

課面裡並無平時嘅木檯木凳,而係好多工作檯同螺絲批、鋸刀、鐵槌之類嘅工具,呢到係設計室。

我見到裡面有個學生好開心咁拎住個製作完成嘅音樂盒,展視音樂盒畀其他人睇,然後扭動發條,播放出動人嘅音樂。

眼前突然浮現一個情境。

「哥哥!」

「今日補課遲咗放呀!等咗好耐喇?」

「唔係呀,今日上堂遲咗放,我都係啱啱先到咋!」

「係真唔係,下次見我好遲都未放學,就唔好戇居居一個人企喺到啦,搵個位坐低等嘛!」

「哥哥!你睇,」妹妹將放喺後背嘅手拎出嚟,向我遞咗樣嘢,「係設計堂老師教整㗎!我整咗成個月先整到出嚟㗎!」

係一個手工製嘅木音樂盒。

音樂盒有兩塊人形木板喺上面,以啡色嘅焦痕塑造出模樣,係一男一女,不過畫到有啲扭曲嘅感覺,啲五管同手腳有啲唔啱比例,重有啲一舊舊咁。

「我第一次整,畫到可能無咁靚……哥哥唔好笑我……」妹妹扁起嘴巴,露出擔心嘅樣子。

的確係好笨拙,不過……

「點會呢!畫得好靚呀!我好鐘意!」

「咁就好啦!我重幾驚哥哥會唔鐘意!」

「妳整咩我都會鐘意!」

「你聽下首音樂先啦!我揀咗好耐,最後先揀到呢段音樂㗎!」妹妹指住音樂盒嘅發條。

我扭動發條,然後放手,望住音樂盒嘅轉動,細心聆聽著音樂。

雖然呢個音樂盒稱唔上啲咩靚作品,但係妹妹整畀我,就已經足夠。

我沉醉於音樂之中——
Case4重有3-4日到完
到時應該開咗新po先開始Case5
新po新開始 廢時斷開咗個Case
冇睇3日可以睇到咁多 真係開心
希望佢地都有個好嘅結局
雖然已經死哂
Live咗
對其他人既救贖,都只係為左最終可以救贖自己。

我估主角第七個需要救贖既人,就係佢自己
Lm
岩岩個篇解左少少伏筆 唔知有無人發現
一陣去測驗 測完驗再更文

解咗咩伏筆? 解咗個夢入面嘅情境?

考1830咁慘

考1830咁慘

唔係 係考2000

解咗咩伏筆? 解咗個夢入面嘅情境?

一啲關於前面篇章嘅小細節
鬼妹妹覺得間學校好熟悉係因為黎過學校搵哥哥?

咁大鑊
「哥哥。」

「哥哥!」

我眼前景象,回到眼前嘅課室。

「哥哥你做咩呀?無啦啦跑過嚟呢到,跟住喺到發呆。」

「啊……無……我都唔知點解……」

啱啱啲景象,究竟係咩嚟?點解會無啦啦出現喺我腦海中?

叮噹—!

一道鐘聲響起,係放學嘅鐘聲!

而家已經到放學時間,要盡快上去先得!

我即刻轉身,沿住樓梯跑到上五樓,亦即係中五班級嘅樓層,未上到去已經聽到嘈雜嘅人聲。上到去,已經見到有學生孭住書包離開。

啲學生已經開始放學,喺嘈吵嘅人群中搵一個人係件幾麻煩嘅事,莫講話嗰個人可能放咗學。但要盡快問出少年所在,萬一唔喺呢個年級而係其他年級,再拖誤時間可能會俾佢走咗。

我見前面有一對男女,男嘅喺度同個女打情罵悄咁,雖然好似破壞佢哋氣氛,不過我照行上前問:

「唔該,我想問知唔知邊個叫龍天翔?」

「喔,你搵龍天翔呀……」男生突然細聲落嚟。

「知唔知佢係邊?」我好奇追問。

「呀……呢層我都唔知……」

「咁有邊個會知佢喺邊㗎?」

「唔……」男生好似有啲難言之隱。

「佢已經半個月無返過學。」女生見男生答唔出,幫佢回答,「同學同老師都聯絡唔到佢,大家都唔知佢點解無返學。」

呢個,對我嚟講簡直係個噩耗。

幾經搜索先搵到少年嘅地點,但係到最後竟然搵唔到少年。

狗狗嘅願望係想再次見到少年嘅一面,如果無法再見到佢嘅話,就無法了結狗狗嘅心願。

狗狗呢五年嚟嘅等待,五年嚟嘅思念,唔通真係無法傳達畀少年嗎?
「哥哥。」

「哥哥!」

叮噹—!

我即刻轉身,沿住樓梯跑到上五樓,亦即係中五班級嘅樓層,未上到去已經聽到嘈雜嘅人聲。上到去,已經見到有學生孭住書包離開。

啲學生已經開始放學,喺嘈吵嘅人群中搵一個人係件幾麻煩嘅事,莫講話嗰個人可能放咗學。但要盡快問出少年所在,萬一唔喺呢個年級而係其他年級,再拖誤時間可能會俾佢走咗。

我見前面有一對男女,男嘅喺度同個女打情罵悄咁,雖然好似破壞佢哋氣氛,不過我照行上前問:

「唔該,我想問知唔知邊個叫龍梓傑?」

「喔,你搵龍梓傑呀……」男生突然細聲落嚟。

「佢已經半個月無返過學。」女生見男生答唔出,幫佢回答,「同學同老師都聯絡唔到佢,大家都唔知佢點解無返學。」

狗狗嘅願望係想再次見到少年嘅一面,如果無法再見到佢嘅話,就無法了結狗狗嘅心願。

狗狗呢五年嚟嘅等待,五年嚟嘅思念,唔通真係無法傳達畀少年嗎?
「哥哥。」

「哥哥!」

叮噹—!

「唔該,我想問知唔知邊個叫龍梓傑?」

「喔,你搵龍梓傑呀……」男生突然細聲落嚟。

po錯咗本身個名係舊名
個陣諗完之後發覺撞咗一個台灣演員嘅名
於是改咗,點知po錯咗
紅字先係啱嘅名

個故幾好睇,加油
支持 比力!
主角個樣喺其他人眼中鷹該修正過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞