【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
早晨
本大師復活了
200正皮 今日有加更
2030更新 請大家大力推 比啲火黎
本大師復活了
200正皮 今日有加更
2030更新 請大家大力推 比啲火黎

電話接通,一把女性聲音從電話傳出。

「喂,你好。唔該我想搵阿盈。」

『你係……?』

「我係……」我一時間諗唔到自己應該介紹咩身份好,不過好快就反應到,作咗個大話,「我係達叔嘅社工,係想搵妳傾啲嘅事情。」

『達叔……社工?』對方猶豫咗下,『哦……』

「佢呢十幾年嚟已經改過自新,努力工作,無再賭錢,不過佢一直都差妳啲嘢,想同妳講。唔知妳得唔得閒,我想上嚟見一見妳,同埋有啲嘢想畀妳。』

『啊……』對方聽完猶豫咗一陣,『其實……唔好意思,其實我唔係阿盈……我可以帶你去見佢,不過……真係要非見面唔得?』

對方唔係阿盈實屬意料之外,不過既然搵到機會,就打蛇隨棍上。

「係,無論如何都想見一面,呢個係達叔嘅心願,希望妳可以幫我轉達。」

『唔……我明白啦,如果你真係想見佢嘅話,就上嚟我屋企喇。我講我屋企地址畀你,我屋企地址係……』

達叔其實一早查過佢嘅地址,不過我廢時講出嚟,扮唔知。

『我依家暫時得閒,如果你得嘅話可以依家直接上嚟。』

「唔該哂妳,咁我一陣上嚟搵妳。」

『嗯,你上到嚟就打畀我啦。』

「好,拜拜。」

『拜拜。』
Live
speeeed
已經踏出咗第一步,接落嚟嘅就係見面。

我執好所需嘅嘢,拎埋黑色袋,然後同達叔講:「我哋出發啦,準備好,然後去見你想見嘅人,我會將你想表達嘅嘢同佢哋講,你就安心喺我隔籬睇住啦。」

達叔合上眼睛,吐出一口氣後,就睜大眼睛用力點頭,露出堅定嘅眼神。

「好!我哋行啦!」

我感覺到我嘅衣角有種被扯嘅感覺。

「哥哥,你哋去邊呀?」小妹妹眼睛圓碌碌望住我。

「哥哥同叔叔要去做啲好重要嘅嘢呀。」

「我可唔可以跟埋去㗎?」小妹妹露出懇切嘅眼神。

原本我打算叫佢留低屋企,但一想到佢害怕一個人嘅表情,生怕佢以為我又扔低佢,又唔忍心留低佢一個人。

算啦,都係帶埋佢去。

「可以,不過妳要應承我,妳要乖乖地跟喺我隔籬,唔好亂咁嘈。」

「知道。」小妹妹乖乖點頭。

我哋出發,前往達叔老婆嘅住址。行嘅途中,小妹妹緊靠我身旁,當我係三文治嘅餡料去阻隔我同達叔呢兩塊麵包。究竟,點解小妹妹會咁驚達叔?

算啦!都係先搞掂眼前嘅事再去諗。

我哋搭車過去,沿途達叔保持震定,無再神不守舍嘅樣子,大概佢已經下定決心,鼓起勇氣踏出呢步。

勇氣得來不易,面對自己過往錯失更加困難,而達叔終於做到。

好快我哋就到達達叔老婆嘅屋企,我再撥個電話。

『喂?』

「我到咗啦。」

『好,等我一陣。』

電話掛斷,過咗十零秒後,大門打開。

打開門嘅係一個留著長髮,著粉紅白間條連身衣,年青得嚟又帶點成熟韻味嘅女士。

「阿盈!啊……」達叔一見打開門,就衝口而出。

但似乎眼前人並唔係阿盈。

「你好!」我同年青女打招呼。

佢打開大閘,微笑向我道:「你好,你入嚟先。」

我步入大屋,大屋嘅擺設好簡潔,一張梳化,一部電視同一個木櫃,同埋飯檯,而畀我第一眼印象嘅係,好似達叔嘅家。

「唔好意思,屋企比較簡陋。」年青女靦腆地笑。

「唔緊要,其實幾靚,幾簡潔。」

除咗傢俬比較新淨同靚之外,成個家居擺設就同達叔屋企一樣,就好似倒模一樣。

「坐低先,我斟杯茶畀你先。」年青女招呼道。

「好,唔該。」

年青女入咗廚房,我坐低梳化上,小妹妹乖乖呆靠我隔籬,而達叔則若有所思咁望住間大屋。

「飲茶先。」年青女遞咗杯茶畀我,然後坐喺我隔籬。

「唔該妳。」我接過杯茶。

「你個樣咁後生,竟然係社工嚟。」年青女微笑道。

「係……我無幾耐前先開始做社工咋。」我講大話模式再開動。

「睇你個樣重後生過我,我都係一年前大學畢業咋。」年青女講完後,就前思後想一會,「你最近先follow呢單case?」

「喔……」我一時語塞,「係呀,不過係之前有個同事follow咗好耐,咁嗰位同事離職,之後先到我接手。」

差啲兜唔返。

「原來係咁……係呢……今日你上嚟係諗住講啲咩㗎?」

達叔聽到馬上回過神來。

「今日嚟係想代達叔傳達啲信息。其實達叔一直都想向佢老婆道歉,佢以前的確係一個十分爛賭嘅人,但佢呢十幾年嚟已經戒咗賭,改過自新,佢一直都想向佢老婆道歉,講返聲對唔住。所以我希望可以見阿盈一面,將呢個信息轉達畀佢,同埋代達叔畀啲嘢佢。」

年青女面露苦笑,然後嘆一口氣。

「我明白,既然係咁,我帶你去見佢。」

「唔該妳。」

「不過……你要做好心理準備先得。」
佢老婆變左植物人
佢老婆變左植物人

快啲啦
妹妹係達叔個女?
妹妹係達叔個女?

計數
「咩意思?」我疑問。

「其實……啱啱你入嚟嗰陣已經見過佢。」

我見過阿盈……?我疑惑地掃視周圍,大廳只得我同呢個年青女兩個人喺度,再加埋達叔同小妹妹兩隻鬼,再無其他人。

「呢邊請。」

年青女企起身走向木櫃面前,我跟隨其後。只見年青女視線望向木櫃頂,我隨年青女視線望向木櫃頂,

然後我明白年青女話中含義。

木櫃頂上,擺放住一個棕色嘅相架,相架鑲咗張黑白相,相中係一個中年婦人嘅樣。

「因為長年累月過度疲勞,以致惡命纏身,家母喺兩個月前已經過咗身。」

我只能呆住望住相架中婦人嘅模樣。

阿盈已經逝世,再唔可以向佢講任何嘅嘢,傳遞任何信息。

但係,有個人嘅表情比我更加,更加呆滯。

達叔面如死灰,眼神空洞望住相架,雙手無力垂下,事實嘅衝擊令佢連作出反應都做唔到。

下一秒,佢終於崩潰跪喺地上,失聲痛哭。

「阿盈……點解……如果我一早嚟搵妳,結果就唔會咁……」

我諗起死神小姐講過嘅說話。

——並唔係嗰個自殺者都好似Cathy,其他自殺者有更加難達成,甚至幾乎無可能達成嘅心願,抱持依家嘅心態一定幫唔到佢哋。

——而且好似你咁亂咁畀假希望人,只會引致更大嘅絕望。

此刻,我終於明白死神小姐嘅意思。

困難嘅地方並唔係去諗點樣去幫人完成心願,而係有啲心願根本無可能達成。

達叔嘅老婆已經逝去,達叔對佢嘅久久歉意以及思念之情,再無法傳到佢老婆耳中。

佢老婆臨死前都無法聽到達叔嘅道歉,而達叔亦無法了結自己心願,補償佢多年嘅過失,以及祈求老婆嘅原諒。

一旦人逝去,生者無法再向逝者表達自己嘅心意。

長久以來嘅心願徹底粉碎,接下來面對嘅更大嘅絕望……
新讀者留名
live左 新讀留名 加油
新讀者留名

多謝支持
live左 新讀留名 加油

感謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞