【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
「而係世界無畀過希望我。」

巴打唔會有身同感受嘅感覺吧
「而係世界無畀過希望我。」

之前會
而家好返啲

毒撚欠缺自信姐

btw 你個故好正
世界冇比希望自己 係咩意思? 唔係好明 唔知有冇試過 應該冇?
留名
俾人欺凌?

之前會
而家好返啲

毒撚欠缺自信姐

btw 你個故好正

有無嘗試改變下
改變自己或者改變心態令自己多點自信

不過我覺得活得舒服活得開心就夠
世界冇比希望自己 係咩意思? 唔係好明 唔知有冇試過 應該冇?

即係 等更文啦
俾人欺凌?

這也是一件悲慘的事情
我一時間未明白到Cathy話中含義,但下一秒,Cathy轉身面對住我,將冷衫除咗,再將校服嘅鈕扣解開。

「妳做咩……」我即刻叫停佢。

當佢除咗佢件校服時,我感到驚呆,原因唔係因為佢突然喺我面前除衫,

而係Cathy身上滿佈一條又一條嘅傷疤。

「呢啲係……!」

「我被繼父虐打嘅痕跡。」

我對眼前嘅景象感到十分震驚。

「我係喺單親家庭出世,淨係得媽媽無爸爸,阿媽以前出去玩,意外地有咗我,連經手人係邊個都唔知。後來阿媽帶咗個男人返嚟做我繼父,我一開始好開心,終於有個阿爸,但後尾先發現佢係個人渣。當佢唔開心或者飲醉酒嗰陣會搵我出氣,當我係出氣桶,打我,踢我。有一日,母親唔喺屋企時,佢走過嚟除咗我啲衫……侵犯咗我!」

Cathy拉起佢條裙,喺戲院時我唔小心昅到Cathy裙底,但睇唔清係咩痕跡,而依家我睇得一清二楚,喺大腿內側,係一道又一道既煙頭痕。

「阿媽一直坐視不理,任由我被個人渣搞……就咁樣一直到升中學,屋企無錢,佢哋為咗錢,竟然迫我去做援交幫佢哋賺錢。我不斷咁被唔同嘅陌生男人搞,一路被人搞,一路賺錢畀我嘅人渣父母!試過被人好粗暴咁對待,被人搞完之後覺得自己好污漕……我每一日都受盡呢啲折磨,好辛苦,好絕望,曾經諗過死咗去算,脫離呢個地獄。但我腦海中仍抱住僅餘一絲希望,堅信會好似童話白馬王子救白雪公主咁,我都會有個白馬王子嚟救我,將我從地獄拉出嚟,攬住我,同我講『妳已經無事喇』。」

Cathy開始哽咽。

「直到一年前,我識咗個男仔,佢對我好好,好錫我,呢次係我第一次感受到愛。佢令我感受到未曾感受過嘅愛,令我覺得佢可以將我從痛苦不堪嘅地獄拯救出嚟,我終於唔受再受苦。但原來,原來現實中並唔存在童話。有一日,我做援交嘅事被曝光,至此之後所有人都以奇異嘅眼神望住我,男嘅會用色情嘅目光望我,而女嘅就會用鄙視嘅目光,佢哋不斷用言語攻擊我,排斥我。嗰時,我重以為呢個世界上至少重有一個人會企喺我身旁。」
啱啱起身就有文
繼續加油
個故之前係咪出過
個故之前係咪出過

無呀
Cathy合上眼睛,深呼吸一口氣,然後張開眼。

「但原來係錯,當佢知道事實之後,佢無去理解我,重要……強姦咗我!」

一滴又一滴眼淚,早就從Cathy臉上缺堤而下。

「嗰刻我先明白,所有希望都係我癡心妄想,現實係殘酷,並唔存在童話。從一開始好似我咁嘅人,就無資格得到其他人嘅愛,其他人知道我嘅嘢之後,只會用有色目光去對待我。我都想好似個普通人咁平平凡凡地生活,做自己想做嘅事,被人所愛護住。就算被呢個殘酷嘅現實折磨到痛苦不堪,我都有嘗試去掙扎,去堅強咁撐落去!但係,唔係我對世界失去希望,而係世界無畀過希望我!就算我心中抱有希望,換嚟嘅係一次又一次嘅絕望!」

「我已經好攰,再撐唔到落去,與其係一次又一次嘅絕望,倒不如死咗去,告別呢個殘酷嘅世界……但係,但係……就算係咁,我都無放棄過自己嘅希望,直到呢一刻,我都想去見一見同我無緣嘅世界……」

「想去真正咁去被人愛一次。」

Cathy雙手掩面,崩潰嘅眼淚奪眶而出。

夕陽嘅身影已經消失,留下昏暗嘅天空,就如失去希望一樣,彷彿控訴世界嘅不公,然而微絲細雨早就已經散落於大地,滴在我心。

呢個係Cathy真正嘅心聲。

出身於絕望之境中,於悲慘嘅人生中極力掙扎,換來傷痕累累嘅身心都好,直到最後一刻,佢都無放棄過自己嘅希望,就算世界無畀過希望佢都好。

但係,佢已經攰,無法再同呢個世界周旋,無法再一次從絕望中掙扎。或者,或者放棄,對佢來講係最好嘅選擇,可以從地獄中解脫,唔需要再受任何痛苦。

至少對佢嚟講係真正嘅幸福。
未體會過絕望都唔會知咩叫希望
未體會過絕望都唔會知咩叫希望

睇嚟呢啲題材唔係好岩大家口味咁

唔係丫

come on, Rose
好心酸
繼續啦
機會係留比有機會既人
第一次見到可能覺得句野好笑
但諗多幾諗係好sad but true
繼續啦

聽日更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞