【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
死亡從來都不可恥 人類對死亡嘅恐懼性係最好笑
完咗Case 2突然有感而發,
如果喺我之前讀者,又有like我Facebook page,會發現呢篇文係我半年前話會出,結果到而家先出嘅文
嗰陣開始整理緊自己生活,處理同女朋友嘅關係,又周圍旅行,學業嗰到讀爆科,結果自己慢慢就放下咗支筆,一放就放咗半年

好啦入正題,
其實前排家父患上癌症,一直都好擔心
喺我前排修文修到Case 2嗰陣,先發覺自己個心係幾咁矛盾
明明想喺篇故到以另一角度表達出癌症病人阿立嘅情緒,
「即使會令身邊人痛苦,自殺真係一件錯嘅事嗎?」

但當自己身邊嘅人經歷嘅時侯,始終無辦法睇得咁開
心裡面會好擔心,想佢手術順利,快啲好返
嗰排嘅我心情極差
想像到家父萬一真係離開嘅話,真係個人會崩潰落嚟
喺我修文,重新咀嚼篇文嘅時侯,手指就不自覺停低
我知道家父就算面對死,都唔會有畏懼,佢會好安然咁離開,不帶一絲遺憾
但就算我明白佢,我都唔想佢出事,我心都感到擔心,感到痛苦
不自覺地,就有種想推翻自己打過嘅嘢

最後我都係將自己曾經想表達嘅嘢發放出嚟
而好彩嘅係,家父都手術順利,正在康復
心總算釋懷
不過今次嘅經歷總算為自己人生上咗一堂
而我明白終有一日,兩老都會離開呢個世界
希望到時嘅我可以更堅強面對
話說到最後正皮都唔過100
Case 2完結

其實好想屌鳩樓主個名
蝗語
支持

Btw 炸壽區係咪錯字

估唔到仲有巴打睇呢篇文

我都有重睇

好感動 仲有人記得個故
Btw 吸血鬼故嘅角色可能會出現喺呢個故
敬請期待

等而到更新個陣 就翻睇吸血鬼故

驗眼
Case 2完結

其實好想屌鳩樓主個名
蝗語

真心?呢個我真係唔知
我淨係知大陸會叫改刀、改錐
然後台灣同大陸都會叫起子
我見螺絲刀喺香港都常見,呢層真唔知

Btw本身喺高登嗰陣其實諗住叫螺絲批,但被人用咗
而家用慣咗,喺Lihkg無轉返
但巴打們又成日叫我螺絲
等我諗下應該點改下個名好

驗眼

啱啱過嘅
好啦我會更多少少
支持

Btw 炸壽區係咪錯字

估唔到仲有巴打睇呢篇文

我都有重睇

好感動 仲有人記得個故
Btw 吸血鬼故嘅角色可能會出現喺呢個故
敬請期待

等而到更新個陣 就翻睇吸血鬼故

感動
Case 3 破碎家庭的父親—(11)

我坐喺餐廳悠閒地享受美味嘅焗豬扒飯,但我對面坐咗個來歷不明嘅小妹妹,佢瞪著圓碌碌嘅眼睛望住我。

「小妹妹,妳喺邊度住㗎?」

「小妹妹,妳屋企人去咗邊呀?」

「小妹妹,點解妳會蕩失路㗎?」

無論我問咩問題,眼前呢個小妹妹一概搖頭,就好似對牛彈琴一樣。話唔定佢根本係特登亂答一通。

我飲啖熱熱嘅可立克,有啲唔耐煩咁問:「咁小妹妹,妳叫咩名呀?」

「唔知呀!」小妹妹搖頭道。

「妳玩嘢呀?妳連妳自己嘅名都唔知?」

「我真係唔知喇……」小妹妹用無辜眼神攻過來,但我無辦法相信佢係講真。

我與佢對視,佢皺起眉頭,嘟起嘴巴,正期待住我嘅回應,睇落佢個樣又唔似講緊笑。

我慢慢收起無奈嘅表情,認真地再問多次:「小妹妹,妳叫咩名呀?」

「我都話唔知道,哥哥都唔信人講嘢嘅!」小妹妹嘅眉頭皺得更加深,不滿地說。

望見佢利用細佬妹呢個身份嚟撒嬌,我不得不卻步,只好用溫柔嘅語氣問:「好喇好喇!我信妳講嘢,咁妳屋企人喺邊呀?」

「唔!」小妹妹鼓起臉蛋,擰頭去另一邊。

我諗住用溫柔啲嘅語氣去問佢,結果換來佢一下蔑視。

連一啲背景都問唔到出來,講真我好難幫到呢位迷途羔羊。佢就好似失憶一樣,就連自己係邊個都記唔起,情況十分難搞。

失咗憶……就好似我一樣,我都係個失憶嘅人,亦係連自己係邊個都記唔起。諗諗下,我同小妹妹喺呢方面異曲同工地一樣,十分神奇。

我𢳂起美味嘅焗豬扒飯,小妹妹則眼睛睜到大大望住我食飯。

小妹妹頭髮九一分界,夾咗個蝴蝶髮夾,佢個樣有啲似細個版嘅石原里美,不過臉頰相對瘦削,皮膚亦比較差,有種憐愛嘅感覺,如果對Cathy嘅憐愛係想去保護一個女仔,對小妹妹嘅憐愛就係想去照顧一個妹妹。

小妹妹望住碗焗豬扒飯,露出垂涎三尺嘅樣,我𢳂起一啖飯,往佢遞過去。

「肚唔肚餓呀?食一啖喇!」

小妹妹微微張開嘴巴,又縮回去,想食又唔敢食嘅樣,於是我直接將啖飯遞過去,喺佢張開嘴巴準備食落去嗰刻,佢又縮返個頭埋去。

「做咩縮開呀?」

「唔食喇……我唔肚餓。」小妹妹有口難言嘅模樣。

「真係唔食?」

「嗯。」小妹妹點頭。

奇怪嘅小妹妹,明明擺出一副很想要嘅樣,但又話唔肚餓。

有咩方法可以幫佢搵返佢哋家人呢……?
如果喺我之前讀者,又有like我Facebook page,會發現呢篇文係我半年前話會出,結果到而家先出嘅文
嗰陣開始整理緊自己生活,處理同女朋友嘅關係,又周圍旅行,學業嗰到讀爆科,結果自己慢慢就放下咗支筆,一放就放咗半年

好啦入正題,

嗰排嘅我心情極差
我知道家父就算面對死,都唔會有畏懼,佢會好安然咁離開,不帶一絲遺憾

心總算釋懷

好啦入正題,

嗰排嘅我心情極差

心總算釋懷

撳快咗 我都明呢種感受 但係記住人終有一死 Person of Interest robot講過 'Everyone dies alone. But if you ever help someone, love or beloved by someone, maybe you never really died.' 生存嘅意義不嬲都不在於心跳
Case 2完結

其實好想屌鳩樓主個名
蝗語

真心?呢個我真係唔知
我淨係知大陸會叫改刀、改錐
然後台灣同大陸都會叫起子
我見螺絲刀喺香港都常見,呢層真唔知

Btw本身喺高登嗰陣其實諗住叫螺絲批,但被人用咗
而家用慣咗,喺Lihkg無轉返
但巴打們又成日叫我螺絲
等我諗下應該點改下個名好

Rose is good 呢個英文名好似係我幫你亂改
lm
評已正
Lm
新讀者留名

幾好睇
lm
Case 2 與病魔爭鬥的少年—(10)

我同阿立離開醫院。

「多謝你,了結我最後嘅心願。」

「唔使,其實我都無做過啲咩,解開你心願嘅,係瞭解你一切嘅佢哋。」

「至少你將懦弱嘅我帶咗過嚟,如果唔係我都唔夠膽有面目去見佢哋。」阿立苦笑道。

「你唔懦弱。」

阿立露出驚訝表情,問:「點解咁講?」

「你望望個天空。」我指一指頭上蔚藍嘅天空,「你見到啲咩?」

阿立瞇起眼望住天空,「咪就係一片天空同太陽。」

我指一指天空某處,「其實重有個月亮,不過日頭嘅時候平常人難以見到,夜晚先會發光發亮,咁唔通你就判斷呢個月亮係唔光?每個人都會有懦弱嘅一面,但你亦有勇敢戰鬥嘅一面,就算最後放棄咗,並唔代表你係個懦弱嘅人。」

當望住太陽月亮時,腦海就好自然浮現呢段話。

阿立聽完之後,先係驚訝,然後露出意味深長嘅微笑。

突然,我感到身體力量被抽空嘅感覺,就如上次幫完Cathy之後一樣,而阿立停咗咁望住我。

「你……」阿立驚愕地望住我。

「無事……唔使擔心我,應該每次都係會咁。」

阿立身體發出金黃色光芒,逐漸化為光點,慢慢飄上天空。

「引導者先生……」

「嗯?」

「多謝你帶我見證我所選擇最後嘅結局,我唔知我所選擇嘅路係咪啱,但你一定要幫自己搵出正確嘅答案!」阿立飄喺空中微笑道。

答案……?阿立係想我幫佢搵出對生命正確嘅答案?

我未來得切問佢,佢已經消失喺我眼前。

我再次幫助一個人達成心願,突然有種空虛嘅感覺。

肚子有啲餓,我行過街口,隨便搵間餐廳食個飯醫下肚。

從一開始,呢個救贖任務就有啲奇怪,點解其他自殺者唔需要做,淨係得我一個要咁做?點解,死神小姐要我救贖七個人,真係字面上咁解,令我可以脫離自殺輪迴?

既然係咁,點解要到我完成任務,先將我消失嘅記憶還返畀我?

我開始對呢個救贖任務感到疑惑,同時暗地裡感覺到呢件事同我有千絲萬嘅關係。

「哎吔!」

一把女聲傳出,有個大約一米五嘅女仔喺我面前跌低。啱啱諗嘢諗得太入神,唔小心撞跌咗個小妹妹。

小妹妹嘟起嘴巴,眼神無辜地望住我,唔知點解我竟然覺得佢個樣好萌。

「妳有無事呀?」我慢慢扶起小妹妹,小妹妹無出聲。

小妹妹身型瘦削,身穿校服,款式同Cathy差唔多,不過係藍色格仔裙,再外搭件米白色嘅冷背心。

我見小妹妹無回應,又無咩事,於是直行直過繼續搵餐廳。

大概過咗兩個街口,搵到間睇落比較抵食嘅餐廳,諗住入去時,我發覺有人扯緊我衣角。

「哥哥,我蕩失路呀!」係啱啱個小妹妹。

「吓?!」

有錯字會唔會加更 btw評已正 好好睇

好啦入正題,

嗰排嘅我心情極差

心總算釋懷

撳快咗 我都明呢種感受 但係記住人終有一死 Person of Interest robot講過 'Everyone dies alone. But if you ever help someone, love or beloved by someone, maybe you never really died.' 生存嘅意義不嬲都不在於心跳

呢句道理 係Case 3想表達嘅野
新讀者留名

幾好睇

出面見過巴打個故 好似好受歡迎

但要等到今晚先更到文

但要等到今晚先更到文

唔緊要 最緊要唔好爛尾 好好睇

但要等到今晚先更到文

唔緊要 最緊要唔好爛尾 好好睇

信心保證
利申一次爛尾經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞