【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
感覺上主角就係間接搞到佢地自殺嘅人
Cathy 嘅男朋友
叫呀立跳樓
偷大叔袋錢
狗仔想見嘅細佬
同埋小妹妹嘅哥哥
「咁,你知唔知點樣先可以搵到嗰個人?」

「呢層我真係唔知……」少年苦笑咁搖頭,「但我諗我老豆會知都唔定。」

「你可唔可以幫我問下……啊……雖然我哋又唔識,咁麻煩到你好似唔係咁好,但因為呢件事對我嚟講好重要,所以可唔可以幫下我!唔該!」我雙手合一請求佢,難得捉住唯一線索,一定要繼續問落去!

咁樣,或者可以帶狗狗再一次見佢想見嘅人。

少年反應出其意料地爽快:「哈!無問題呀!我老豆啱啱去咗另一邊捉棋,我帶你過去問下啦!」

「唔該你!」

少年帶我過去搵佢老豆,行嘅時侯狗狗同獵腸並排咁行,狗狗不時重會伸住條脷望住臘腸,睇嚟佢哋真係朋友。

行到過去之後,少年將一五一十講畀佢老豆聽。

「怪唔得呢兩日好似見唔到嗰隻啡毛狗喇!食你隻車。」中年大叔一路同阿伯捉棋一路講。

「我想問,有無方法可以搵到嗰個細佬?」

「有啲難度喎,事隔差唔多五年啦,就算見到都唔認得個細佬啦下掛!將軍!」

「有無任何係有關個細佬嘅資料?因為呢件事對我嚟講好緊要,我一定要搵到嗰個細佬!」

「啊……」中年大叔皺起眉頭思考,「我記得個細佬讀邊間小學,同埋佢個名,啊……諗唔起佢叫咩名添,不過我記得佢個姓,都幾特別下,重有佢讀嗰間中學我都有啲印象。」

「可唔可以話畀我知,唔該你!」我雙手合一問。

「等等先,哥仔!俾我捉埋盤棋先!我都要啲時間去諗下!」睇嚟我過於焦急,結果俾中年大叔叫停咗。

捉完棋後,中年大叔將佢記起嘅一五一十話哂畀我知,可惜嘅係佢始終記唔起個細佬嘅名。

「咁樣就夠啦!唔該哂你!」

「唔使客氣。」中年大叔微笑地講。

「我重想問多樣嘢!」

「係?」

「依家嗰個人,如果再見返佢,佢應該有幾大?」

中年大叔笑住指我,講:「就同你差唔多啦!」

「係呀……唔該哂!」

「嗯,祝你早日搵到。」
係主角啦
係主角啦

可能係佢同學呢
推一推
仲唔係主角
感覺上主角就係間接搞到佢地自殺嘅人
Cathy 嘅男朋友
叫呀立跳樓
偷大叔袋錢
狗仔想見嘅細佬
同埋小妹妹嘅哥哥

而家手頭上有嗰個細佬……應該係少年嘅姓,讀嘅小學同中學。有咗呢啲資料,就有更大機會搵到狗狗一直等待嘅嗰個人。

同少年道別前,少年忽然問:「你知唔知隻狗係點死?」

「唔知。」我乾脆回答。

「喔,不過佢會死係遲早嘅事。」

「點解咁講?」我追問。

「聽講隻狗身患惡疾,加上最近開始,佢拒絕進食。試過有熟悉寵物嘅專家去同佢溝通,但似乎係心理因素令佢拒絕進食,所以無法回復正常。咁樣唔食嘢法,終有一日虛弱而死都唔出奇。」

啱啱少年嘅話語令我靈機一動諗到啲嘢!

我一直都唔明一隻狗係點樣自殺,無論係咩方法,狗自殺感覺係一件好奇怪嘅事。

但如果照少年所講,狗狗係因為拒絕進食,最終虛弱而死,咁嘅話達唔達到「自殺」呢個定義?

而且,狗狗點解會拒絕進食……?

狗狗到底諗緊啲咩?

當我思考時,少年又問:「我有啲好奇,隻狗已經死咗,但點解你想搵返嗰個人?」

因為……係死神小姐賦予嘅任務嗎?

並唔係咁樣。

我唔知嗰個人點解無再搵狗狗,可能係家庭問題,可能佢唔想再同狗狗玩,可能佢已經唔記得狗狗,但無論如何,一定要將狗狗嘅思念傳達畀嗰個人知。

人與人之間總會有好多無傳達到嘅感情,對暗戀嘅人嘅愛慕之情,對父母嘅孝順之心,對遠方朋友嘅掛念之意。我哋會因為懦弱,因為唔想打擾到對方嘅心情,因為不可抗嘅因素,以致無法將感情傳達畀人。

無法傳達嘅思念,如同不存在一樣,而最後留下嘅就只有遺憾同後悔。

狗狗已經死去,但至少佢嘅思念,一定要傳達到佢一直思念嘅人嘅耳中。

如果唔係……狗狗呢五年嘅守侯,佢嘅思念,隨著死亡永遠埋入土中,而佢所思念嘅人,永永遠遠都唔會知——

有一隻狗,一直一直,等待他。

我望向狗狗,狗狗亦望向我,然後我望向少年:「因為我想將嗰個人唔知嘅故事,同埋思念,傳達返畀嗰個人聽。」
絕食
但如果佢等嘅人係主角
咁咪轉達唔到?因為主角都過咗身
唔通唔係
絕食
但如果佢等嘅人係主角
唔通唔係

可能隻狗無啦啦轉生咗呢
絕食
但如果佢等嘅人係主角
唔通唔係

可能隻狗無啦啦轉生咗呢

絕食
但如果佢等嘅人係主角
唔通唔係

可能隻狗無啦啦轉生咗呢

絕食
但如果佢等嘅人係主角
唔通唔係

可能隻狗無啦啦轉生咗呢

仲有冇
Case 4 守候了五年的忠犬—(22)

與少年同佢老豆訣別後,我繼續我嘅尋人之旅。

「哥哥,你諗住點搵嗰個人?」小妹妹一路圍住我兜圈,一路問。

「有嗰個人嘅姓,讀嘅小學同畢業年份,上網search下可能搵到。」

我踎低,撫摸狗狗嘅頭講:「狗狗,我依家就幫你搵你主人返嚟!」

狗狗伸出舌頭,眼仔碌碌望住我,然後回應:「汪汪!」

「好!明白!我哋let’s go!」我起返身。

「哥哥你明狗狗講咩嘢咩?」小妹妹好奇地問。

「哈哈!當然明啦!」

「點解嘅?」

「因為我哋心靈相通囉!」我自信滿滿笑咗笑,狗狗都吠咗兩聲和應我。

「咁佢講咗啲咩呀?」

「嗯……」我手放喺小妹妹頭上,「呢個係秘密。」

「我想知呀!」小妹妹扁起嘴巴。

「到我搵到狗狗嘅主人先同妳講喇!」

「好,一言為定!」小妹妹露出笑容,「我哋let’s go!」

「白痴妹!」我忍唔住笑咗出嚟。

我哋去到附近商場,借用公用電腦去搵線索。喺我打緊字嘅途中,小妹妹竟然走去玩穿透遊戲,程度不下於Cathy,後來狗狗都加入戰局,兩個靈魂愈玩愈起勁。有一瞬間我見到小妹妹喺個學生妹後面烏低身,扮人馬嘅後半部份……

佢兩個……
好耐冇見過死神小姐 俾多d戲分佢啦
好耐冇見過死神小姐 俾多d戲分佢啦

佢只係故事嘅引路人 戲份不重
但後期會有多啲戲份
有無人畫畫
個故嘅名決定有少少更改,
會加返副標題:
【自殺之後,我遇見死神小姐】救贖七個自殺者的故事
下個po開始會加返,
而紙言同fb page已經加咗
順便宣傳一下紙言同fb page

紙言:https://www.shikoto.com/article/92621/【自殺之後,我遇見死神小姐】救贖七個自殺者的故事.html
fb page:https://www.facebook.com/iamthelittlerose/

支持嘅希望大家多多like fb page同留下正皮
有無人畫畫

咩意思
新讀者 一晚追到live
加油
純鳩估 是咪七個自殺死嘅人都同男主有關
假設男主生前係仆街男朋友 叫呀立自殺個男仔 偷達叔錢 玩狗嘅細佬 而小妹妹係佢個親妹呢

就係唔想小妹妹爆哂所有野比男主知所以小妹妹都要失埋憶 ?

而死神女仔是咪救贖緊男主角 ? 假設死神小女都係自殺死
汪!
睇到而家已經開始打冷震
有無人畫畫

咩意思

畫吓死神小姐出黎
新讀者 一晚追到live
加油
純鳩估 是咪七個自殺死嘅人都同男主有關
假設男主生前係仆街男朋友 叫呀立自殺個男仔 偷達叔錢 玩狗嘅細佬 而小妹妹係佢個親妹呢

就係唔想小妹妹爆哂所有野比男主知所以小妹妹都要失埋憶 ?

而死神女仔是咪救贖緊男主角 ? 假設死神小女都係自殺死

好有想像力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞