【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
抄煉獄之業?

咩嚟

漫畫嚟 又係主角自殺 又係要救人 又係有狗 又係有靚女死神

物有相似
呢個故設定係原創 idea源於某個相似主題嘅故
至於裡面故事多少都有參考過唔同種類嘅故事 其實都好大路

不過你個故好似比較有趣 漫畫去到後尾9唔搭8

多謝支持 遲啲得閒睇下個漫畫搵下靈感先
Case 4 守候了五年的忠犬—(21)

天空開始轉黑,公園人潮開始變小,捉棋阿伯都開始離去,睇嚟今日都搵唔到啲咩線索,只好返屋企,等聽日再嚟過。

公園返去達叔屋企路途唔遠,大概行四五個字就返到去,雖然我諗搭車會更加快,不過我都唔知有咩車可以到達叔屋企,況且有大把時間,倒不如靜靜地咁行返去。

返去途中,我哋經過各種嘅店舖,行到某間舖頭時,狗狗突然停低,然後望向店舖內。

我跟隨狗狗嘅視線望入去,原來係間寵物店。有十零隻唔同品種嘅狗喺店裡,有啲靜靜坐喺度籠裡,有啲喺度食嘢,有啲走左出嚟打交。

狗狗靜靜地望住玻璃內場景。

「Hello!」有對母女突然入去寵物店。

「咦,梁太!妳嚟喇?妳哋係咪決定好喇?」裡面一個店員道。

「係呀!阿女都好鐘意隻芝娃娃,我哋傾完之後,決定咗領養佢。」

「如果妳哋決定好,一陣會有少少領養程序要做嘅。」店員將芝娃娃放出嚟,帶到女孩面前,「你哋可以喺度相處陣先,我去準備啲所需文件。」

芝娃娃膽怯地走到女孩面前,抬頭望住女孩,而女孩慢慢伸隻手過去,輕掃芝娃娃一下,見芝娃娃唔抗拒,於是就放膽地撫掃著芝娃娃。

「嗚……」狗狗望住眼前場景,不禁低嗚一聲。
主角幾時有得同死神小姐扑野
原主人

非甜故

有養狗
自動代入自己隻狗係主角
希望唔好咁sad

非甜故

出外傳

有養狗
自動代入自己隻狗係主角
希望唔好咁sad

非甜故

出外傳

考慮下 不過無甜
我感覺到,狗狗嘅眼神並唔單止係羨慕,至少以羨慕形容嘅話,亦即代表狗狗亦曾經有此經歷。要用更加貼切嘅形容詞嘅話,

狗狗係憧憬呢個畫面。

我企喺原地,陪住狗狗望住呢個畫面。

「汪!」狗狗吠叫一聲,然後轉頭離去。

狗狗呢個背影,帶著落寞嘅感覺。

望見狗狗嘅模樣,我就想更快查清楚成件事,快啲幫佢了結咗個心願。

喺過往三次嘅救贖中,我一直抱著做任務嘅心態去幫助人,但喺呢次嘅救贖,我發覺自己係真心想幫狗狗完成心願,甚至連佢嘅背景都唔知道。

係基於對寵物產生嘅憐憫?係對狗狗羨慕嘅反應產生嘅同情?

還是……我對呢隻狗狗抱有其他嘅情感……其他莫名產生,我所不知道嘅情感……

猶如對小妹妹嘅情感一樣。

返到達叔屋企,食完飯沖完涼後,我癱喺床上,望住天花沉思。

今日做嘅嘢都做哂,而家無嘢可以做,唯有等待明天嘅來臨。

小妹妹同狗狗仍然雀躍地喺廳到繼續玩,佢哋似乎十分夾,大家玩得好埋,都係咁貪玩白厭。

我又再次回想返死神小姐講過嘅話,愈遲救贖人嘅話,往後嘅自殺者會因自殺輪迴而受更多苦,呢個我重理解,但太遲救贖人嘅話,最後發生嘅事,又係啲咩呢……?

我開始對呢個救贖任務感到懷疑,就好似成件事看似合理,但一切又似被操縱住咁。

自從小妹妹嘅出現,開始有呢種感覺。

不過,大概只有我救贖哂七個人之後,先會知道一切真相,到時,我都應該會一同告別呢個世界。

都係好好瞓個覺算,無謂諗太多。
真係好好睇
加油
真係好好好好睇
真係好好睇
加油

多謝支持
真係好好好好睇

多謝支持 晏啲再出
「哥哥!呢邊呀!」一個身穿校服嘅女孩向我揮手。

「又係妳妹妹,妳同妳妹妹關係真係好。」

「簡直係形影不離。」

「有時覺得你同你妹妹重親密過同女朋友添。」

「邊有呢?」

「唔係咩?成日見你接你妹妹放學,依家進化到妹妹過嚟等你放學添!」

「我得呢個妹,要好好鍚佢。廢時我妹妹等啦,我走先喇!」

同同學道別後,我向妹妹走近。

「今日遲咗放,要妳等添!」

「唔緊要喇哥哥!我都係啱啱放學。」

「妳有無講大話㗎?唔好等咗好耐又話自己啱啱先放學。」

「啊……無呀!」

「重話無?妳有無講大話,我一眼睇得穿。」

「哥哥呀!唔好成日篤爆妹妹講嘅大話喇……」妹妹雙手食指點著扮哥憐。

「好啦好啦,今日……」我拎起輕如羽毛嘅銀包嚟睇,「今日哥哥請妳食雪糕好唔好?」

「真係㗎?」

「係呀!之後妳唔係話好想食M記新出嘅雪糕嘅?」

「係呀!但係……」

「唔使但係啦!哥哥請妳食!好無?」

「……嗯!」妹妹用力點頭。

我拖起妹妹嘅手,前往道路嘅盡頭。

然後—— 
然後........
加速呀~
加速呀~

已經盡力
然後沒然後
天光了。

又發咗一個奇怪嘅夢,夢境好真實,人物亦好實在。

今次係第二次發奇怪嘅夢,雖然係夢,但夢境入面發生嘅嘢,就好似真實一樣。

就好似過往嘅記憶一樣。

雖然夢境中嘅人都好真實,但奇怪嘅係,無論我點樣去回想,都諗唔起「妹妹」係一個點樣嘅人,佢嘅容貌好似被某啲嘢刻意模糊咗一樣。

大腦變得愈來愈清醒,而夢境嘅內容開始淡忘。

我無再理會夢嘅內容,起身梳洗。

食過早餐後,我同小妹妹帶住狗狗再次去到狗狗之前所處嘅公園。朝早時份有啲公公婆婆喺度晨運,亦有啲公公婆婆喺度跑步。

經歷琴日阿伯級嘅噩夢,我重新思考過成件事。狗狗靈魂雖然喺公園出現,但唔代表佢死喺公園,有可能同Cathy一樣,喺附近嘅住宅死去,而且從來無證據證明佢係流浪狗定係領養狗。

但我直覺話我聽,即使佢係領養狗,但亦早已過去,可能係遭到遺棄,否則佢點會咁憧憬其他狗隻與人之間嘅相處。

佢會同我哋玩得咁融洽,係因為佢已經好長時間無感受過個陣溫馨嘅感覺,無被人愛錫。

我確切相信佢係流浪狗,我除咗問「有無見過狗狗死喺公園」外,重問埋「有無見過狗狗經常喺公園徘徊」。

我走上前,繼續我嘅大海撈針式發問。

「無喎,無見過喎。」

「日日咁多差唔多樣嘅狗經過,點知你話邊隻呀?」

「哦!你係咪話梁師奶隻狗呀……唔係喎,李師奶隻狗都好似係咁……定係張伯呢?」

「呼……唔知呀……呼……」

「吓?狗?鬼知咩,哥仔!唔好無啦啦過嚟耍我先得㗎!」

問完一輪,依然一啲收穫都無。

朝早晨運過後,到晏晝嘅時份,偶爾會有啲人落嚟散步,亦多咗班阿伯聚集,當中有啲人琴日見過,而我當然無放棄機會,逢見人就會問問題。

問咗差唔多成朝都問唔到,一係就話唔知,一係就畀人鬧白撞,一係連問題都無心想答我……都係嘅,周圍喺度問人有無見過一隻周街都有機會見到相似品種嘅狗,其實好難搵到人答得出……但可惜呢個係唯一辦法。
我坐低落嚟,先休息一陣,狗狗企喺我面前,乖巧地望住我。

「做咩呀?狗狗。」

「汪!汪!」狗狗輕吠兩聲。

「唔使擔心喎,我一定會幫你完成願望。」

「汪!汪!汪!」狗狗又吠三聲。

我估佢係多謝我掛,所以我以微笑回答,然後輕撫佢嘅後背。

「無唔無聊?不如我哋周圍行下?」

「汪!」

我同小妹妹帶住狗狗,喺附近地方散步。左邊小妹妹,右邊狗狗,呢個畫面都幾溫馨。

如果係真嘅,都唔錯。

唔經唔覺我哋融入咗落呢個溫馨嘅氣氛,還是……其實我哋都憧憬呢個溫馨嘅場景?

就好似心中嘅空洞被填滿一樣,咁溫馨。

我哋喺公園兜咗幾個圈,行到公園後面嘅一條馬路前面。

「咦?原來馬路對面就係村屋地方。」

去村屋嗰邊會唔會搵到線索?

正當我諗緊行唔行過去嘅時侯,我突然聽到吠聲。

「汪!汪!」係狗狗,佢向某個方向跑緊過去。

狗狗跑到一隻灰狗面前停低,然後不斷向佢吠,聽落去並唔係敵意嘅吠叫。灰狗無聽到狗狗嘅吠聲,繼續向前行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞