【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
「或者……都係算啦,我都死咗,無謂再搞咁多嘢。可能佢依家有個安穩幸福嘅生活,有佢人生新嘅一頁,我無必要再去打擾到佢。」

「無謂再搞咁多嘢……?」

「反正我都死咗,唔會再有機會見到佢,佢原唔原諒我都唔緊要喇……」

聽完佢嘅自白,我感到些少怒意。

中年男人嘅說話令我諗起阿立嘅案件,阿立雖然自殺死去,但至少有兩個人會記掛佢嘅事情。

「你知唔知,乜嘢先係真正嘅死亡?」

中年男人無回答我,望住我等我講落去。

「一個人就算死咗,但佢會長存喺思念佢嘅人嘅心中,但當一個人無人思念嘅話,就係真真正正死去!」

我雙手捉住中年男人嘅衣領。

「你唔可以放棄向佢道歉嘅機會,同佢嘅最後嘅聯繫,你一定要去同佢道歉!至少,至少呢個世界上會多一個人掛住你!」

中年男人雙眼開始發紅,我放開雙手,堅決地望住佢雙眼道:

「去同佢道歉,無論佢原唔原諒你都好,呢個都係你應該去做嘅事!同埋最重要係,」

「你已經無嘢可以再輸。」
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知
加更
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知

其實都幾多人架喎
主角是咪會繼承死神

有咁易做嘅咩死神

其實唔難
利申做過interviewer

要點先做到

首先要死 睇你積得多唔多陰德 同埋陽間多唔多親人在生 多嘅話會影響你做嘅經驗 仲有要檢測魔力儲存量 最後有三round interview同體力測試 過晒就可以宣誓
五個case試用期 大約做半年

但我唔知自己有幾多魔力

落嚟就測到 唔夠可以做住其他職位修行等升職 識個同事做文書嘅修煉咗百幾年最後成功升咗

唔想咁快死住

唔緊要留住個位比你先 到時落到去下面撻我個朵就ok
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知

其實都幾多人架喎

係咩 感覺好似無高登個陣咁多人流
可能嗰陣係愛情故比較受歡迎
晨推
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知

其實都幾多人架喎

而家連登多咗咁多故 啲人質素又咁唔同 鬼識分好故唔好故咩
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知

其實都幾多人架喎

我覺得lihkg啲故高質咗 冇以前咁多垃圾故
但係唔知點解冇咁旺場
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知

其實都幾多人架喎

但係唔知點解冇咁旺場

好耐無追過故 我都唔清楚
至少lihkg無追故了
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知

其實都幾多人架喎

但係唔知點解冇咁旺場

至少lihkg無追故了

岩岩醒起有個故有時會睇
絕望轉機 有得過前兩集絕系列
例牌都睇下絕望轉機
150正皮加更
雖然見無咩人睇咁
不過講得出做得到

下次目標係200
差唔多個陣會再通知

其實都幾多人架喎

但係唔知點解冇咁旺場

至少lihkg無追故了

岩岩醒起有個故有時會睇
例牌都睇下絕望轉機

例牌+1
覺得今次推進真係慢得有啲離譜

其實都幾多人架喎

但係唔知點解冇咁旺場

至少lihkg無追故了

岩岩醒起有個故有時會睇
例牌都睇下絕望轉機

例牌+1
覺得今次推進真係慢得有啲離譜

等佢出完先睇
pish
1130更
1130更

ok
由你第一篇開始睇到依家
爸打我睇緊架
加油 我鐘意睇你既文筆
Case 3 破碎家庭的父親—(15)

警署門口。

中年男人俾我嘅說話打動到,但佢未完全立定決心。

「我想要多少少時間考慮……」

我講咗咁多番話後,佢都需要時間考慮,既然佢都講到呢個地步,我無謂繼續強迫佢。

佢重希望我幫手搵下佢筆錢,睇有無機會搵返嚟。即使明白到金錢只係一種手段,呢筆錢係佢花費十多年所賺返嚟,佢對筆錢仍然有份執著。無論點講都好,佢都重想要返筆錢。

作為救贖佢嘅人,自然要幫手做呢件苦差。

由於無法用中年男人嘅身份去報案,所以我訛稱我係被害人。入到報案室,寫咗報案紙,經一輪查問後,就離開警署。

不過睇來搵到嘅機會好渺茫,只係提供到時間地點同車線,以及失竊嘅袋嘅外形,連車牌號碼都唔知,由警察態度散漫睇得出難以搵得返。

報完案後,就只有等消息,大概等幾日,無消息就再作打算。

今日處理完阿立嘅案件,然後遇見野鬼小妹妹,跟住重要浸親,真係精疲力倦。而家除咗等消息,就無其他嘢做,當然就醫飽個肚後好好休息一番。

中年男人緊隨我身後,到而家我都未知佢叫咩名。

「大叔,我應該點稱呼你?」

「叫我達叔就得。」

「達叔……我係……」正當我想介紹返自己時,我先記起我唔記得自己係咩人。

好似次次都係咁樣出醜。

達叔見我無講落去,於是問:「細佬,其實你係咪嗰啲天生陰陽眼,專幫遊魂野鬼超渡嘅神人呀?」

估唔到達叔完美地幫我作咗個解釋。

「啊啊……算係啦。」

「我估呢個世界上真係有鬼嘅話,一定有好似你咁嘅人存在。」達叔笑說。

你梗係知啦,因為你咪就係鬼囉!

之後我同達叔傾咗唔少計,大概都係問我嘅幾大,讀書定工作,有無拍拖呢啲基本個人問題,然後再問咗我一啲關於靈媒同遊魂野鬼問題,我全部都係靠鳩噏當秘笈,佢聽完我嘅回答多數都係「係呀係呀……」咁樣帶過,睇嚟我都幾成功呃過佢。

每次救贖人,我都有唔同嘅身份。天使真係天馬行空,係得Cathy先願意去信,引導者又係個意義不明嘅身份,我諗應該同菩薩分別唔大。呢次比較好,係個比較現實嘅身份,同時代表我係個普通人。

食完飯後,我同達叔就返去酒店。

行到酒店門口時,達叔問:「你去邊呀?唔係返屋企咩?」

我已經訛稱自己係個靈媒,喺達叔眼中我都係個普通人,總唔可以話自己連自己屋企都唔知咁奇怪。

我又作咗個大話:「我被我阿媽趕咗出嚟,佢話我成日掛住搞呢啲神鬼嘅嘢,不務正業,所以就趕我出家門。」

「哦,一係你嚟我屋企住先?反正我屋企得我一個人,而家我死咗就剩低間空屋。」

「但我點入你屋企?你又死咗,我又無你屋企鎖匙。」

「有辦法嘅。」達叔親切笑咗笑。

達叔帶我去到佢屋企。佢屋企係公屋。上到去後,達叔教我用萬字夾去開佢屋企門,最初完全一竅不通,重被隔籬屋以為我係賊,差少少就報警拉我走。搞咗幾個字終於開到大閘,再過多兩個字就開埋大門,入到達叔屋企。

「話時話,達叔,你竟然識啲咁邪惡嘅技能嘅?」

「我為咗賺錢,做過好多唔同嘅工,大大小小技能都識返啲咁,不過我從來無拎嚟做過犯法嘢。」

達叔屋企擺設簡潔,客廳只有一張梳化,一部電視同一個木櫃,重有張摺檯,用嘅時候可以打開。睡房就一張床同一張書檯,至於廚房同廁所更唔使講。

我打算去梳洗,但醒覺已經有兩日無換內衣褲,雖然達叔話借佢啲衫畀我,但我覺得共用底褲嘅感覺就好似我同佢貼埋一齊咁,所以我落咗去買底褲,至於衫褲就借住達叔嘅著。

梳洗後我瞓低落床,雖然個人十分疲倦同眼睏,但今日嘅事喺我腦海中揮之不去。

目前我做嘅係暫時等達叔筆錢嘅消息,但我醒起死神小姐講過我時日無多,再唔快啲就會發生無可挽救嘅事。

我……而家重剩低幾多嘅時間?我應該無了期咁等筆錢消息,定盡快幫達叔搵佢老婆?

死神小姐指嘅無可挽救嘅事又係指咩嘢?

諗起今日嘅事情,小妹妹嘅模樣又浮現於我眼前,佢到底係一個咩人嚟,點解會喺街到四處飄泊……

唔知佢而家點呢?

我仍然記掛住小妹妹,佢無辜嘅神情一直喺我腦海中揮之不去,罪惡感依然困擾我嘅心。

其實……我扔低小妹妹,其實係一件錯嘅事情?

瑣事纏繞住我嘅大腦,令我唔可以好好放鬆入睡。

我側住頭,望向窗外高聳入雲嘅大樓,以及掛喺天上嘅明月。

「細佬呀……」達叔突然開口叫我。
由你第一篇開始睇到依家
爸打我睇緊架
加油 我鐘意睇你既文筆

多謝你一直支持
呢篇文係我第一篇全用廣東話打嘅文,以廣東話寫作嚟講仲算新手
巴打鐘意就好
今日學業有啲繁忙,依家先有時間更文
過咗聽日就會變返正常
順便問
Lihkg使唔使過咗一個月就要開新po
今日學業有啲繁忙,依家先有時間更文
過咗聽日就會變返正常

唔緊要
順便問
Lihkg使唔使過咗一個月就要開新po

鷹該唔洗 出面有啲post係超過一個月前開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞