【自殺之後,我遇見死神小姐】

1001 回覆
321 Like 6 Dislike
機會係留比有機會既人
第一次見到可能覺得句野好笑
但諗多幾諗係好sad but true

岩岩第一眼都想笑
Lm 幾吸引幾好睇
繼續啦

聽日更

臨訓推
Lm 幾吸引幾好睇

謝支持
留名先
都幾好睇 好耐冇睇過呢啲故
沒有希望就沒有失望
沒有希望就沒有失望

可是每個人心裡面總有希望 就算多麼絕望也好
自殺唔係先係痛苦既開始咩 又放唔低唔走 又咩都做唔到
文啊
早晨
人好難先去到絕望 我老豆香左 都未有呢個感覺
人好難先去到絕望 我老豆香左 都未有呢個感覺

希望你唔會有啦
自殺唔係先係痛苦既開始咩 又放唔低唔走 又咩都做唔到

點解係痛苦嘅開始

我行上前,幫佢披返上校服,然後將佢擁入懷中,任由佢嘅眼淚沾濕我嘅胸膛。Cathy流下嘅唔係悲傷嘅眼淚,而係一次又一次絕望,已經再無力氣行落去,失去希望嘅眼淚。

或者,呢個世界就係咁現實,咁唔公平。有人身處幸福之中但唔識珍惜,只會埋怨一切,有人身處絕望之境但如同螻蟻一樣去掙扎,懷抱有朝一日可以脫離困境嘅諗法,就算機會多麼渺茫。

但從來無人為螞蟻可憐,人類見到螞蟻只會毫不猶豫去踩佢,無論佢哋幾慘都好,因為只要唔關自己事,就無必要去理解其他人感受,隨意傷害他人,無論係Cathy嘅母親、同學和男朋友。

如果人與人之間可以多一點關心,多一點體諒,或者Cathy就唔會選擇自殺。

Cathy自殺嘅原因,係因為世界一次又一次賜予絕望畀呢個堅持住希望嘅少女。

眼淚忍唔住,一滴一滴滴喺Cathy嘅膊頭上。

「天使先生,做咩喊呀?好似我呢啲人,你唔需要喊喎……」

「天使先生,其實我無諗過講出來,搞到你喊好對唔住……」

「天使先生……」

甚至連做人最基本嘅價值觀,都慢慢被絕望而扭曲。

世界畀到妳嘅,就只有絕望,而沒其他。

既然世界無畀到希望妳,就由我給予妳希望。

我雙手搭住Cathy膊頭,堅定地望住Cathy嘅臉龐,

「就算世界上無人愛妳,至少呢刻,妳眼前有個人愛妳。」

Cathy緩緩抬起頭,紅腫而淚汪汪嘅雙眼同我嘅雙眼對視住。

喺我心中,對Cathy有兩種感覺,包括對佢嘅憐愛之情,同另一股莫名嘅愛意,連我自己都唔知點解會有呢種感覺。

我好清楚,我係愛上咗呢個女仔。

我明白,無論係我定係佢都係已死之人,我哋發展嘅感情,都係唔會有將來,但我希望可以將我最後嘅感情,確確實實傳到佢心扉之中。

Cathy嘴巴顫抖,緩緩吐出一句,

「天使先生,你係安慰我咋嘛……」

「我係認真,由我第一眼見到妳,我就深深被妳吸引,我有種好想保護妳,疼錫妳嘅感覺,我不知不覺就愛上妳。」

「無可能……無可能……我身體早已被人沾污得骯髒不堪,已經無資格去被愛,天使先生點會鐘意好似我咁嘅人?」

「如果真心鐘意一個人,係唔會介意有無俾人沾污。況且,妳好純潔,就好似妳嘅名一樣,世界上再無人比妳更加純潔。」

Cathy用無法相信嘅眼神望住我。

「你點解會知……」

「Cathy,係解純潔嘅意思。妳嘅心,好純潔,係最高貴嘅靈魂。」

我唔知點解我會知Cathy呢個名嘅涵義,突然間就喺我腦海浮現出來。

Cathy泣笑起來,眼淚又不停流下。

「呢個英文名,代表住我對我自己嘅一絲幻想……我真係厚面皮,竟然幫自己改個咁嘅英文名……」

「呢個英文名並唔係幻想,妳已經確確實實做到。」

「多謝你,多謝你……無論你係講真定安慰我,都多謝你……」

我輕撫Cathy嘅頭,雙眼同佢對視,佢臉頰泛起兩抹紅暈。

「我係講真。」

Cathy翹住我條頸,然後突然就錫咗落嚟!

嘴唇傳嚟軟軟嘅觸感,臉頰被佢濕潤嘅臉沾濕,嘴唇混和淡淡嘅香味同鹹鹹嘅淚水味。

既香又鹹嘅味道,正代表住Cathy嘅一生,擁有比其他人渴望幸福嘅純潔,但一生受罪,無法享受甘甜嘅幸福。

Cathy好慘
睇到個心乸住乸住咁
Btw 新入黎睇呢個故 好好睇啊
絲打繼續加油啊
世界令我失望~~~~~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞