[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
原裝呔溫in完就換左佢啦
溶都唔溶
又唔係貴,唔應該慳
同上面咁講樣,睇下咩車先既

我條原裝係rosso corsa 有d 人一聽到我用緊原裝胎就叫我換,點知一摸落去我條原裝仲痴過佢換左個條
講緊CB190 wo大佬
同埋有幾多部新車用靚呔呀
識得玩靚車都唔洗教
新手乜都唔識既情況
我都係建議換呔先過改其他野
二三千唔洗慳
Sor 大佬我無睇真
買新車通常大家會叫你唔好用原裝胎,但我又覺得可以揸一排原裝胎先換,咁樣先感受到分別。
新車通常都唔會話揸得太激進,代步用原裝胎其實都可以,最怕係濕地啫。
啱 唔係個個都劈住去
正常揸根本無太大需要換
其實原裝軚一般情況冇乜問題
係試過一次啱啱毛毛雨之後過緊細迴旋處中間有個渠蓋先輕微跣咗一吓
啲老手叫新牌仔買新車換胎係出於一片好意我明白,但如果佢一嚟就已經換左對靚胎,咁咪唔會知道個分別喺邊囉
濕滑嘅渠蓋咩胎都跣啦
新車咪話等run in完換,都5k啦
二手車就真係望下上手對呔老化成點
我都有依個問題,條喉成日生鏽,本第計劃左噴高溫油,得半年命咁短?
噴都算噴完要乾好攞命
終於Pass強制 屌啦媽
地濕除左濕地胎,咩胎都死
坦白講
原裝硬化呔死L硬
溜冰咁feel
有無巴打揸dn-01,好好j
MT新色真係白底橙紅
應該所有鐵喉都係三五年就會穿,條喉比地下D污水射到UP住加埋泊街有水氣咁唔玩得耐。
我係拆出黎,整甩D鏽,再噴上去,之後先裝番。
我之前係每半年噴一次,如果耐D既話會好難整甩D鏽。

然後早一兩年發現左每次洗車洗乾淨條喉,之後用胎臘(因為入面有矽油)噴上去UP住佢可以大幅減慢生鏽速度。但係因為洗車要拎條水喉出黎係咁住佢,然後又要戴手套捽番甩D油,因為D油會黑左,所以懶無次次洗,然後就穿了。
就算不鏽鋼都唔係唔會生鏽,要保持下清潔同埋唔可以亂用清潔劑之類。
買二手車都係搵個識車朋友幫你睇睇基本野
會唔會漏油果類

畢竟人人都用得FB,車輛質素可以天同地比
裂姐 冇折 條友最on9係
覺得自己大步欖過執番條命唔係好彩
係自己技術好果下先on9
佢好似仲有讚過頭盔
聽落好L on9
差唔多係直路既8號仔波out自炒
技術好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞