[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
有冇揸xrs700巴打,新牌仔想買黎做第一部車,有冇咩建議
同埋見唔到有二手盤
無行貨,無人買
水貨賣到8萬尾
咁不如買XRS 900 ,行貨賣9萬尾

700 同 900 都唔係差幾匹馬力咁簡單

講緊比多1萬蚊, 有個升級鋁合金車架, 由無電控升到齊電控, 無倒叉升到可高倒叉
其實即係買07定09
依家D 2手09 / XSR900 好抵買
起碼價錢同07唔差得遠......又可以享受好少少既避震同鋁合金車架
雖然09 d 避震都係同玩海盜船無咩分別
新牌真係要xsr 700 同 900 兩部揀一

我覺得900 會安全啲, 起碼大馬力得黎,配備配合到, 真係買返黎玩兩玩驚左部車, 仲可以有電控,長期用TC介入最高個MODE,當入門車玩

700 個配備同07 一樣, 夾埋個馬力,都只係叫合理配備, 覺得自己渣唔到,一係長擺,一係放返出去, 都無電控比你玩

利申,復古車款,我覺得900RS 贏幾條街
多謝巴打們解答,我都有睇過900,電控係吸引嘅
但係我除左鐘意個外形之,諗過下油錢,好似抵啲
900自己好似又用唔著
唔係要黎送外賣唔洗諗油錢啦
你新牌仔買部300玩下先啦
我仲記得當年剛考到牌買二手果陣7500蚊
新年份睇下px150囉
泊骨位成部俾人偷左?
聽講大cc車維修好貴 你要考慮清楚
要踢過世界盃先可以講波咩 唔信算數 無錢真係唔好買大cc
你p牌?買咁大小心上A1
不得了 mt10 好勁
邊個敢勾你車呀 mt10見到都打冷陣
唔洗 快d買喇
我咁廢架車 唔好意思講出黎 你就好mt10 我都想要
自卑
唔好意思,因為小弟提出既一萬蚊令到各位大佬講左咁多野。
想講番PX200係2衝直接傳動係完全無鏈用,有條叫咪錶鏈既其實唔係鏈黎。
打番開條數比大家睇下有無計錯,我認我之前真係有D估既成份,買架PX200番黎[size=5]長渣[/size=7]大約要洗以下既錢
-頭尾胎 $1200
-原子鈴 $1000 (咁岩睇到有特價) (如果上手未換)
-改番頭碟 (如果原裝係頭鼓) $1500 (估算)
-全車噴油同防鏽,換番D爛左既外觀件 $5000 (手工好既可能唔得)
-包過張椅 $500
-十字牙,所有威也,遮令,中缸 $5000 (真係鳩估)
計落好似真係有少少計錯左可能一萬蚊真係唔得
二手二衝車仲要咁耐之前咁多手,你唔知上手有無拿遮,如果有錢鬆動都係換中缸遮令比較安全,唔換都買定一套番黎放係度。
-十字牙,威也都係消耗品黎,又係睇下上手點用,可以用好耐,又可以突然間壞,換左又會安心D,行行下斷左極力子威也停車點起步,佢條真係特別易斷過其他車。
-噴油同防鏽一定要做,長KEEP一定唔想佢生鏽,生左鏽好難搞

搞掂左個D野之後可以行幾萬公里,淨係換胎同入油,偈油都唔駛換整流死左可以用腳撻電池死死地都唔駛換住
雖然大cc同好似同維修冇乜關係
但同保養好似有少少關係
4缸換一換火咀偈油都同單缸有分別嘅咁有
大cc條軚闊又貴d
有無大車車主出黎講解下保養成本
消耗品大家差唔多,胎、機油、鏈,當行一萬公里先差一千幾百
唔改裝有咩要維修既野大車會貴過MT07
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞