[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
26 26 po 留名
見冇乜評測 好似睇定啲好啲 驚太少人揸有咩壞左都麻煩
屌好地地又落雨 濕撚哂
觀駕筆試pass左之後係咪自己打去約強制日期?
On9 點解香港考個牌要咁撚耐 好心佢開多幾條路線 外判多幾個考官喇 由無牌到有 電單車都要9-12個月 dllm 垃圾政府
揸左幾年46,想換返26代步,想請教各位巴打以下問題。利伸:做左功課,但想問清楚少少

1. 想問下強制試係咪一定要係駕駛學院考?如果係,我問過出面d私人教練,都有得幫我報埋強制試。係咪即係到時會係佢教,然後考就入返去相應考場?

2. 由報名到強制試要幾耐時間?筆試唔洗考過

3. 學牌師兄們建唔建議出車?當代步同埋練下車,而考路試用返自己車會否好d?

唔該晒各位巴打
原本自己諗住報李健
但個個朋友都話駕院好
李健 5599 駕院 8000
搞到自己依加15 16
全港得兩間有搞強制試課程,香港駕駛學院 ,觀塘駕駛學院,一定要係跟佢地其中一間學 無咩私人教練 我就鏗鏘幫我報既 幫我報觀駕 合格左整左學牌就返鏗鏘到練 返奶媽到咁

我大約2-3個月

緊係出喇
明白。但咁又想八掛下點解報鏗鏘呢?因為平d?我住藍田所以都近觀教,諗緊係邊到報好
九龍街校老強一定觀駕
路試一定天光道

話知你報邊間學
今日情人節分左手
原本諗過甩p後可以車女朋友周圍去玩下睇下食下
但分左手之後
就算我係點鐘意電單車都好
都好似差緊d野
問多句,學牌出車練習,順便考試用埋。有冇巴打推介下邊架好
個人經驗/感覺分享
1. 係。要pass左強制試 政府先會出學牌比你;佢有得幫你報 即係幫你同駕駛學院報名 上堂&考試全部都係屬於駕駛學院既事 pass左強制試你先會去番師傅果邊學路試
2. 唔太記得 我記得我係筆試完1,2個月左右開始上堂 因為就番自己既時間 而強制試就係由上哂強制堂之後排2,3個星期-1個月左右
3. 出唔出車就好主觀 有好有唔好 都埋睇好多因素(錢 etc.) 代步我就唔建議了。 上個post有條youtube片講學牌出車 可以參考下(https://www.youtube.com/watch?v=KqPhK07mKWk&t=3s)
4. 出車練習,順便考試用埋既話 我建議msx125
過左強制出唔出牌自己操好?
學牌出車練8字你預架車爛到仆街
又唔駛咁悲觀
打八字唔一定會跌車
我就係最多落腳啫
唔係個個似你咁叻 萬中無一
而家越來越多人考,同埋好多人唔合格
我當年考果陣排3個月only
鏗鏘路試課程1對1
係啦知你叻啦
打斜8未跌過未撞過
講出黎要人信都幾難
兩位高手
跌過一次,因為俾人衝上嚟嚇親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞