[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
炒到咁都冇斷手腳?
監都唔洗坐真係天冇眼
有,好似話斷左一邊
左手左腳骨折
重點條友係逆線,咁都唔死算好彩
開頭仲要話自己避狗
願聞其詳
我出現了
其實故事就咁既我部車同好多車既避震都可以改DD位就做到
例如PGM3/4 CBR600F3/F4/F4I
1.最大問題係以前90年代改車既師傅好多都消失哂
同埋佢地將佢地既改法冇留低做記錄
2.我自己對你所講既DIY改位真係未試過+唔敢落手
3.當時我上面所講既車都有出KIT避震..但好多都停左產
二手到依家都係幾十年..如果想REBUILD只有O仔可以做到
即係要買左番黎要先REBUILD再改位上避震
4.我試過渣車搵好多老師傅問佢地點改同埋要幾錢
10個有10個都唔做
(原因:唔記得點改+煩手工唔知收你幾錢好,而你講有後遺症都係事實)
5.我行入去O仔代理問相關資料,佢地既回答係
"廠方出既零件只係為某一部車去改裝,雖然坊間可能有方法改裝到
就算比你發現左係直上.所有既SPEC都係100%一樣
廠方都係唔建議你咁改"
我又冇理由買條全新既避震.因為聽坊間既改裝法而整自己條避震..整衰左就GG

所以....放棄了
我有個難題
隻羊條喉成日生鏽,如果唔保養佢噴下高溫油,差唔多每兩年就就要換一次。但係高溫油都成舊水一支,半年噴一次兩年都要三四百蚊成本,仲要裝拆。
計過條數淘寶岩裝就淘番黎當消耗品咁換,一條都係四五百蚊。

但係真係太煩,想整條不鏽鋼但同原裝一樣咁靜,有無可能?

初步諗住都係淘寶買d不鏽鋼管番黎燒埋佢,見佢地有唔同尺寸既elbow同管,咁我買番黎淨係鋸同焊,因為呢d管除左淘真係唔知邊度買到。
咁頭段都有機會整到,尾段要靜應該要識計數,起碼知要幾長先可以唔死火,試過淨係駁頭段著唔到車。

有無師兄有呢方面既資料?
P牌出伏唔伏
不過要等到四月幾先有
又係group友黎
傻下傻下俾人帶上大山
咁就game over
唔差在講埋
就係呢單拆左學牌上去飛
出左事之後「個fd」起佢個袋扔番個學字起車側邊
呢d咪好朋友囉
之後當然就4個大字-關人隱事
利申:之前起早2個post提過
唔伏
咩車
單缸風冷細羊
平平地又唔太大CC
實物望落幾似大車
呢樣真係要睇車款
如果你係台灣車 你可以直接買白鐵排氣喉
台灣人仲有分咩小回壓/直通果D
白鐵回壓喉都其實好安靜 (我都係改左冇耐)
真係要自己做就唔建議了..佢靜係因為入面有消音棉..有隔板好多東西先做到靜既效果...仲有催化等等(唔知你部車有冇O2 SENSOR)如果有你仲麻煩
如果你就咁買料做條喉出黎...
你就會好成功做左一條100%直出喉.....會嘈到HIHI..唔係做到喉咀細=細聲..入面仲有好多唔同東西係尾喉入面
另外用既物料/厚度/都有關事
所以入面條數點計真係識你唔到

btw 係咪唔用得原廠胎
小弟最近考到牌想問下咁多位巴打,推唔推薦P牌出mt03,諗住長揸
good car
我都好鐘意隻款尤其2019款嗰隻色
行街唔飛車唔片灣冇問題的,但落雨就要小心D渣
但如果求安心換左佢都可以
技術好.原裝胎都OK (仲要睇下係邊部車既原裝胎..有D真係唔L得既)
當然仲要留意下胎既生產日期同依家既日期
就是這樣~~
我架係意大利四衝單缸自動細羊,台灣有自己出同一個型號但好多零件都唔係共用,不過都多謝你意見我應該都會睇下台灣有無。

原裝喉應該係個尾鼓入面分左做三格,每一格用條細管連接住咁。
我都唔相信我可以有知識同技術可以做到個尾段出黎,但係買到既個樣又唔襯架車。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞