[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
要入既都入哂,但冇咩交流,十年前未有車牌,px幾千蚊有部,今年考到牌,生鏽車都放緊一萬蚊,但好多放唔出,新手睇盤完全無從入手
濕滑嘅斜路再加粗心大意既學神
荷官達成
咁車會主要係出車,無一齊出車又難少少有交流既。

其實都係睇你想點玩
分分鐘玩一排就唔玩,咁無謂追求d咁靚。或者第一架手波羊當拎下經驗,揀架機器無咩整,玩下睇下點先。呢架車枱偈好容易,睇落。
都係聽聲,睇下有無咩奇怪野,一言難盡。

有要求既就,都諗下架車已經20年,生鏽一定有差在多定少,要耐心等下靚盤。甚或搵下有無二手進口車,分分鐘新過你香港落地個d。

我再利申: 我係唔識,鳩up怪。
教士我都有睇開,多人識
只係一開你上面條link

我就諗佢係邊位咁巴閉去judge人落右腳咋

我睇開13N小萊姆無尾熊bike in cyber editing

非常推介Cyber Editing
舊車你唔識就係要比貴錢買
例如vespair翻新左果啲兩三萬
起碼冇咩鑊氣
好似買舊裝錶咁
唔識就焗住去大舖買

你有冇朋友揸26?
冇就更加唔洗諗自己睇
除非你預多筆錢執過晒
其實自己換偈油真係平好多?
買油+出街回收廢油好似平唔得好多都好幾百
叫做有得揀偈油牌子同種類呢吓好

順便請教有冇地方推介係收廢油?
佢之前條片講過部份同意學牌出車
前提係出架車係用嚟練習考試同埋增加路面經驗
亦提到學牌出車要注意唔好學壞手勢
例如平時落右腳、紅燈唔落波用空波溜埋去等等
加上cbr600rr個坐姿、轉向、油剎靈敏等等同學院車唔同
只會令你考試適應唔返考試要求而更難合格

其實都算係事實描述,唔算好大支野
佢其中一句我好同意
出咩車已經大概反映到心態
新手一問
想問下過左強制試
拎完學牌

朋友有電單車
拎佢架車自己岀街練得唔得
有冇話限要用咩車 限有師傅跟?
考個時可以用翻朋友架車?

學車報駕院個路試課程cp值高唔高
冇計偈油果度預咗佢食水深...
但如果比較自己換完拎俾人收廢油同買去俾車房換又好似差唔遠

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Vye5yfAmiekf_3tskOhH0wAPpoYJHdldeHf_q0dO83s/htmlview#

我見佢自來機油都係收$150
之前聽講而家收廢油都成$100

咁差$50不如俾人搞算乾手淨腳
理論上你貼返個學牌就得,某啲時段/路段唔行得,冇限制咩車或有師傅跟。

不過你朋友架車保險應該唔保你
若果你發生意外,全部錢自己揹。一個唔覺意撞到人變植物人,可以準備定破產

駕院睇你想唔想有私家場練八字
鴨駕條考試路線直頭係正常少少都pass到
易啲但係好貴,自己衡量
駕駛時沒有第三者風險保險 第272章,第4(1)條《汽車保險(第三者風險)條例》
如有任何警務人員要求任何司機出示保險證書,該司機必須出示相關證明。如該司機不能出示相關證明 ,即屬違法。任何駕駛者(包括車主本人或獲車主允許駕駛車輛的其他人)在沒有購買第三者風險保險的情況下於道路上駕駛車輛,均屬違法。 一經定罪,除非基於特別理由,法庭須命令駕駛人的駕駛資格被取消一年至三年。
頭盔王
彩佢都ON9啦 冇人係佢到整車架
個到寫自來機油150蚊,即係指人工連收機油
扭2粒螺絲收你百5蚊我幫你做1舊水啦 廢機油我同你搞埋
架車係有第三保
不過唔知保唔保unnamed driver
都唔肯定unnamed可唔可以係學牌
如果包就比墊底
唔包算犯法?
深水步 愛車保咪有囉 放底4L都係廿蚊
想知點搞廢油

下次試吓自己換先
飲晒
你係街炒左,你受傷或撞到車or人,你朋友破產都似
大家偈油買邊隻 邊到買會平啲
計落俾車房換算, 佢又幫你check下車,校下鏈......
熟既就係
唔熟既。
我識個朋友落去無幫親都幫我check。人夾人
我第1次自己換
第2次要換埋油隔就落車房
輪流咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞