[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
r1m平d囉,無話好唔好
電子快排,電子避震真係基本料
三陽 jet 180 買唔買得過?
唔買架ducati點學到車?
見到當年2衝250 400日本車好勁,拎番出黎快過哂依家D新車600
聽人地講,當年D車避震唔係依家呢D咁,淨係可以較彈弓,或者無得校,咁咪會跳囉?
依家咁多新科技同技術但係整D車出黎好似唔係進步左好多咁。
有fuel injection 同電腦管理engine 應該efficiency 高D先係
有得用電腦計數,設計出黎個車架應該更輕更硬淨
平時見骨位有D車個錶板有紅色燈眨眨下
係咩防盜?
ys
點裝?有冇keywords
果時90年代 250cc 2T最勁可以壓揸出約45 kw 約 400cc 4T既馬力,輸出力強但操控性比新車當然差好多同難上手,同埋有電腦輔助可以更容易發揮車既性能,不話點解
90年代車咁吸引我覺得好大原因係果時啲車真係做到果個年代既極致,不論係NSR250開RC system可以輸出到56 hp,TZR既二衝車,仲有舊款4缸CBR250RR可以以250cc 4T咁細既排氣量做到成45hp痴線既數字,仲有V4既 VFR400,inline 4 FZR 400,呢啲車現今已經冇相同設定同cc既新車或姐已經被取代,所以更顯得果代車既與別不同既魅力
2衝緊係大馬力啲(同樣cc下大~1.6-1.8),但唔環保,因為啲油未燒哂就再爆
依家由於要過環保法規,所以啲車用哂4衝咁濟

我感覺到有人召喚MC22
觀駕係咪就收皮
上星期買左SJCAM M50+,1080P 60fps 配32GB卡可以錄到3個半鐘
睇返playback都OK
upload左段夜晚既俾大家睇
https://youtu.be/dj4GBhAe_78
搬左去有信街 依加叫新觀塘駕駛學院
好多自貼
honda 叫hiss
其他牌子就唔知
原廠就有

幾乎係人都知我係邊個
26台嘅討論係理性的
所以爆下都ok
師兄部車好靚
避震方面,係。您說中了 避震係去到2000年後嘅發展先係岩岩起步同變得普及,倒fork就算係試驗品嘅東西,未完全發展成熟已經用上車。當時靚嘅避震係天價,所以一般原廠已經都夠飛,所以大家一般唔會改。又調轉講,以前嘅路係無依家咁爛
一嘢教硬就好好飛
番工先,再講
其實避震香港有無人幫人set? 會唔會好貴? 自己唔識set又無架生又得一個人

其實倒frok都唔係咩新奇太空科技,成個設計都仲係停留左係telescopic呢個結構,都係靠加粗加大黎強化。
所有其他結構都量產唔成功,2支frok係咪真係咁完美我又覺得唔係。

避震機既日本代表Showa係咪比人低估左? 見人換親都係換Ohlims, Nitron 呢D牌子,Showa多數係原裝跟黎。
睇新聞話間野都係教仔學院旗下嘅公司 依家有啲人嘈話驚佢獨市做哂26強制試會大幅加價
如果係D無得調嘅倒fork , 性能上同正fork比接近一樣。倒fork除左重量轉移,將正fork腳舊鋁移左去手把高度,令到入彎反應敏銳啲之外,徑向安裝嘅鮑魚亦有助剎車時手感提升。所以睇倒fork有啡零就扯旗嘅新手,等如見到條女好靚想屌,唔知屌西要樣靚之餘,身材都好重要

ohlins係香港多人用咪又係跟紅頂白,嘩! 你換左噢連屎喎,係咪好彎左呀。。。梗係答你係架啦,洗左咁多錢唔通淨係話其實係硬左同反應有啲唔同,分別唔係好大咩 其實啡零套頭fork換返啱體重嘅彈弓,換套高流量valve,隨時好過你換成套ohlins fork kit,不過外觀野唔大大隻字寫喺心口就無人知,唔知你咁捨得洗錢落架車度,咁不如唔換
自己買返黎都要交稅嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞