[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想像下weekend 可以渣住一架係英國唔知邊度城堡黎既電單車,上面寫住Norton。
早過平時返工起身,係屋企出去走轉,食番個英式港女早餐。
再去泊架Norton係咖啡店門口,入去叫番杯巴拿馬手沖咖啡,再望住自己架NORTON

現實係,如果你朝早出去走轉morning ride,可能會遇到黑警設截路障進行代號「飛盾」行動,然後因懷疑非法改裝勾左你架Norton上貨車,因為係電單車。
就算無勾你車,你去咖啡店個程已經會塞車塞到無哂MOOD,然後飲飲下咖啡又可能會比人趕車
訂左咩色?
停車場應該唔會搵到了,好彩搵到都應該成千蚊個月
torque wrench呢啲唔係基本野 一定要有?
訂個陣話黎緊個水車得返亮黑 其他色要等下一水,所以揀亮黑
樓下車場要排放假行遠啲搵,始終新車唔想泊街
其實我覺得係,仲要一大一細
其實香港既電單車車房多唔多會用Torque wrench? 換個胎都應該要掛? 話哂個車碌都係得1粒螺絲帽
之前有巴打介紹左Cyber editing,真係幾好睇
https://www.youtube.com/channel/UCfrNiF-zB2LhAOL5txBO3XA
希望你搵到位泊新車啦
電單車位都比人炒到廿幾萬一個,新起既又無乜電單車位
THANKS巴打
如果搵唔到附近有位隨時一星期都未必出到一次車
睇住保養手冊一步一步拆, 唔會整唔到
你個case可能係唔齊架撐遮, 買套靚嘅都係3幾百, 自己整未必要一千, 仲可以check埋其他機械勞損......但車房幫你打開副引擎, 一定唔止3倍價錢, 仲未必幫你跟足
Btw如果係要買咩幾款?20磅至150磅夠?定30磅至250磅?
買都唔係問題, 問題係你唔會calibrate個力準唔準確
唔cal嘅磅尺同普通扑柄咁用分別唔大
google -> arai rx7x
google -> shoei x14
你就會見到

賽後檢討: Blind bearing puller 3幾百應該搞唔掂,啤令舖個人都話套工具好貴(我去淘寶睇SKF個套要三四千),廣東道鐵皮屋呀叔話要七舊(但係佢無得賣),淘寶中國貨RMB百幾蚊。
DIY有個地方真係好重要,當你第一次做有少少複雜既工序時候一定會有甩漏
當你睇左manual 已經準備好哂所有野,個過程一定會有野漏要去補買,例如你可能會發現個膠袋入面個新oil seal條彈弓生左鏽啦 etc.
當然錢係一個好重要既誘因,但係自己做可以自己清楚知道發生緊咩事係最重要。
係邊度可以cal? 幾錢左右?
有一張cal cert 跟機黎,之後就無再cal過了
都係,錢有時都未必係主因
學您地咁講,做錯一個步驟就gg
不過我幾享受自己整嘢嘅樂趣同滿足感
工具唔一定要買最靚,識用用得岩淘寶嘢都沒太大問題
不過diy就係有時要承受番個後果如果出

睇住維修手冊就無死錯人
不過我都係一步一步自己學同玩
我都係係街整
btw,一去到架冷位我諗我都會收手
有時有d位真係未必自己能力做到
個老友搵lab cal,佢公司cal開,應該都要一千左右一次走唔甩
佢轉左工就無cal幾年,手柄都開始滲油
放心,極少會用
同砌模型個班後樓梯戰士有得 fight
姐係咩咩係砌模型嘅後樓梯戰士
買過支細既都係千令蚊
一千cal一次,整飛機就會比既,真係好難justifly到年年比一千蚊,明白部cal機都要比錢cal,但真係好難令人接受到。
比屋企班女人趕去樓梯度噴油既模型L
不過巴打你係街度拆到咁散,一日搞得掂哂收工? 咁樣好易唔見野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞