[26]繼續電單車經驗交流(26)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
真係少見唔知
白藍色mc22位師兄一自貼咪知邊個
講起屙爛屎
我以前唔信咁需要換
但換完真係坐木凳變咗坐sofa
其實showa都有最頂級嘅系列,價錢都係過萬起跳
但因為係moto gp等比賽出現多,好多時大家會一換同認識ohlins多。加上showa香港無代理,自然少人用。
其實好多日本車一出,原廠都係用showa。其實唔差
嘻嘻,日本係93年前嘅400cc因為法例只有59ps
係因為法例所以59ps,其實唔止呢個數,zxr400嘅出口版係有6xps 後期仲去到7xps。加改裝去到8xps
依家近代再爲呢d車出番更多改料。其實部部400都可以同二沖一戰(車重除外)都可以輕輕一郁就全部60幾ps以上
都係果句,時代不同了。
岩岩上左第一堂強制
我本身比較細粒 166cm 52kg
停車停得唔好果時成日唔夠力撐住部車就跌左車
有無細粒既既巴打可以教下我竅門?
同埋道理 250cc 四缸都係一樣 法例45ps 93年後40ps

又係唔止呢個數,一改就上到5x ps😂
1.停車後扭左,部車打斜ddd,重心向左就會好d
2.您剎車太大力,一嘢dup落去。所以停車係您未平衝到車重就即落腳,就會易跌
所以
剎車慢d,用尾剎多d,頭剎就溫柔d線性d
自然唔會dup到失平衡跌車
我係。。。。
叫我師兄就得
比like,中肯又理性意見
我100%認同您講嘅嘢
其實您講得岩,如果用依家科技去做番四缸250/400。一定比以前更輕更快
不過做價會好貴
1991年cbr400rr差唔多要7萬幾蚊(講緊1991年)
依家出部ninja400都係6萬幾蚊(2019年)
您就明白有幾貴
不過公平D 你原本個條係咩黎先?
如果係乜都無個D,換一條pre load adjustable 已經差好遠
ZX10R定SE 本身支Showa都好勁,上面都有巴打講係電子避震
但其實有咩數據可以知道避震靚唔靚,唔係好似人地咁淨係睇牌子同埋有無樽,係咪黃色之類。我本人淨係識睇下幾粗啦,有咩調校啦,咩牌子啦,有無D有個特別既既科技(例如TTX BPF).
Showa我淨係停留左係SFF BPSFF 呢度,無再了解新個支
Ohilns保養都唔平,要有好多其他牌子唔會用既專用工具
原裝野一換就知抵比
倒Fork應該唔係為左轉移重量,我之前都係咁以為,但係諗諗下中間個條係鐵黎,出面係鋁通,無理油有著數。
之後再睇有說法係因為條鋁粗D,會硬淨D,放上去上面受力位,三角架對落係最受力。咁當然靚D係一個都幾大既原因
乜都無得調校既倒fork都會硬淨過同size正fork (好似係) 如果淨係講剛性

車架就要輕同硬淨轉緊彎唔會變形,頭避震有呢個功能都好重要

見好多人改Radial mount鮑魚落去普通fork度,其實我覺得唔有個最好既效果,呢隻野殺車好左好大程度都係個mounting方法個度令佢硬淨D從宜殺車殺得好D。
想問下大家意見
我165高,新牌仔想買300cc羊
睇中左兩款
Forza 300 2018
Xmax 300
想問下兩架車大家會點選擇,請比下意見
benelli香港係咪無代理?有無途徑可以入到水貨?
避震數據講damping ratio(static/dynamic),通常轉化成吸震行程就算,去到專業set 避震嘅車房都唔容易度依個數據,太過理論而且要裝 sensor同data logger,唔係比賽根本無人會投資落去可能一兩年後有IOT 幫助會容易啲攞到。
假設你得一架車,通勤係佢,間中上大山/遊山玩水又係佢,避震係咁嘅情況黎講其實無話靚唔靚,只可以講盡量一個設定滿足大部份環境路況,但依個設定一定唔係最好,因為範範掂即無無樣精。
避震都唔駛點保養,定期換下壓力油,密封圈同洗下啲valve。。。都係個句,買得ohlins就預左比人㩒住黎砌
避震用軟硬黎定義雖然layman,例如preload扭到最大同最細,你壓落去用左好大力定細力,用軟硬黎形容不失為錯。。。正如彈弓參數有分spring rate同 spring load,K factor又代表啲咩,其實賣彈弓嘅都未必識計,最興就係話: 總之依條K數嘅彈弓啱架喇,咁又有幾專呢
所以唔好笑人,因為世界上唔識野嘅人係主流
請講!!!
我正想講,pre load唔係就係較軟硬咩
普通600 1000個D街車都係得pre load compression and rebound damping咁樣既全調
一D比較新款既避震都係要靠換彈弓嗎?
再高級D就好似上面講咁
條sensor我見過有人用,聽講真係好貴,同埋你拎住堆數都唔係好識校

上面又有講得一部車返工同遊山玩水都係佢,其實電子避震係就係幫到呢個情況,有得set mode?

同埋避震換油換油封好似都好夾硬黎咁,我上youtube睇片要拆開哂,分開做2件,香港車房係咪真係咁好心機

你地呢D知識係邊度見到? 睇書?

利申: 讀書個時sound and vibration第一堂之後全部無聽得明過,全部功課都係抄人地,考試靠出貓
我都想有多D 26知識
全部上網得個睇字
香港想搵部馬力機都搵唔到
頭先落大雨車身濕哂,
應該即刻落返個冚,
定等場雨過左先抹乾落冚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞