[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
日麻真係好多玩法
我個人係速攻
多數食 風牌 斷么
無"食斷"
一翻收人皮

(利申 : 打開麻將格鬥俱樂部
由街機打到手機
打咁多年都係變朱雀
但上到黃龍開始難打
啲人快得來仲要多符
一係就斷么都守9你 )
打過其他規則覺得清章悶係正常 因為佢係相對原始寡味既規則
碰槓呢種抽獎既爛賭鬼規則就唔好提
但其他規則相對清章黎講必定係有更多變化 而且各自有設計既核心理念
日麻講既係睇住排名差距黎打牌
國標講既係用N咁多種牌型去用最快速度做一副食得出最好容易自摸既牌
中庸就相對真係中庸,想集百家所長(但個人唔鍾意打
川麻就係規則簡單,人人有糊食,唔洗陪打
比較新既規則自然係會比舊既規則有趣,但係唔一定唔講技術,只係技術成分係有多寡之分

真係咁唔鍾意但又要打清章,應該要求朋友唔打三番起糊。畢竟就算清章咁相對原始既規則,都曾經有過好多變化,同朋友打點解唔可以要求打花又打門清,又或者打兩翻起和?
圍內既野,自己溝通好就冇問題,改左好唔好玩,試左先知。

利申: 天鳳八段,除左主攻日麻之外,都打過好多種具競技性既規則
識玩好好玩,但有一家唔識玩就難打。。

不過好過跑馬純運氣
條傻鳩打四番頂
邊個會做清一色
有無人覺得三番起糊最大問題係明明好摸手自摸都唔食得
好多天鳳高手
我最多打到五段上唔到去
我識打日麻
但完全唔知點計分
又符有番
有冇高手可以講解下
符同得點要背,睇wiki都好詳細
門清非門清役打得多就知
無花/正花 門清 平胡 自摸 好快食
我比較奇怪點解香港麻雀會變成打三番起咁畸形,
反而台灣牌響香港就變咗無奇不有, 將大量新章番種引入
變成港式台灣牌(正宗台牌都係番種較少的)
家有囍事(1992)入面, 已經打緊港式台灣牌
唔知係幾時開始引入?
三番狗全面敗退
點係有得計,例如70符2番
日本人計埋天一番地一番,共4番
70*2^4=1120
打出收1120*4=4480 => 4500
自摸收1120, 2240 => 1200, 2300
打得多就自然記得住
我知,但覺得咁計仲煩,已經好多嘢諗,仲要計數
發覺堅持得三番有技術嗰啲全部都係嗰種性格嘅人
就係唔撚聽唔撚睇人講嘅野嗰種老屎忽性格
所以呢到就好似各有各講咁

好撚好笑
講咗幾廿頁一樣有人會撲出嚟話咩跑馬仔冇技術
屌你老味
根本冇睇過人回覆

三番起糊從來唔係咩由來已久嘅高手麻雀
係愛嚟教新手打麻雀嘅規則

清章食糊收錢每上一番都乘二已經係佢本來用嚟獎賞大牌嘅機制
三番起糊根本就係重複同多餘

所講嗰啲咩扣牌 誘牌 嘅技術喺未有三番起糊之前一早有 唔使三番起糊一樣可以用到 而且更考技術

香港三番咁流行 某程度反映香港人真係傾向固步自封唔聽人講野
1)跑馬仔係無技術
2)三番係for新手無錯 但唔等如on9
eg所有細路學數學都要學乘數表先 易學左一樣野先可以學好其他
3)番數上一級會跳一倍係由古典麻雀帶落來 even最技術性既日麻都有類似做法 eg 閒1番30符 1000點,2番30符 2000點,3番30符3900
4)扣牌 誘牌技術打得叻既人係咩牌都學到,唔關三番本身既事
我可以話“所講嗰啲咩扣牌 誘牌 嘅技術喺未有台灣牌之前一早有 唔使打台牌一樣可以用到 而且更考技術”
結論 你戇鳩
做乜鳩?
1) 佢就係講緊有班人無端端拉去跑馬仔度 根本唔係主題個focus
2) 乘數表唔係dumb down版既任何野 前面一直講緊三番牌係一種對牌效率毫不重視既玩法 造牌技術喪失就係佢最on9既地方
3) 條友講緊既然已經有獎賞大牌機制 令人動機去做大牌 咁再落三番起糊去封殺細牌就冇咩道理 唔值得造成某d麻雀技術喪失
4) 佢的確係冇論證係其他玩法裡面扣牌誘牌係咪更考技術 佢提出既思路應該係因為扣牌誘牌係前面三番玩家對於三番玩法比較自信既地方

你係咪對佢講既野有咩誤會,唔明你回應緊d咩
係電腦打日麻識食糊唔好振聽已經夠
話撚咗堅持三番嗰啲人係唔會睇人講乜

真係中撚晒
就係你呢種人
根撚本唔係睇人講野
成件事係溝通唔到

前面有巴打已經解釋晒我想講嘅野
證明唔係我講嘅內容不能理解
而係你真係我講嘅三番人

第四點補充一下
我表達嘅係因為上面好多人堅持三番牌先至有呢啲技術可言 我就係話呢啲技術並唔係三番牌獨有 唔值得攞嚟打飛機

咁撚樣嘅理解力都想撲出嚟受把
係咪shot咗?
係咪賭得大先叫型?
所以三番起糊咪on9 個個剩係識做做做等牌到
有冇咩網/app可以學日麻?一直想研究下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞