[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
一直都講緊一番起糊>>>>>>跑馬仔>>>>>>>>三番起糊

一番起糊有齊你講果種牌技心理, 少左三番起糊果種無意義分顏色開局
Source係你自己貼,貼完自己唔睇屌返人轉頭
1863年第一版球例嘅offside,係連向前傳都唔俾,之後先愈改愈鬆
Wiki入面有講,撻人之前唔該自己睇咗先
The earliest reference to football is in a 1314 decree issued by the Lord Mayor of London, Nicholas de Farndone, on behalf of King Edward II.

柒頭 1863 三百年前世界就踢緊波啦 1863嘅第一版球例咪係後加規則囉 大佬捐返入母體好無
老實講港麻三番起糊係學習麻雀基本
特點係極易上手 能夠有最基本既攻守策略學習
學完三番 知道基本既麻雀規則玩法
先去學其他更高階麻雀eg 日麻 台牌
你唔通未學行先學走咩 背番種/規矩都背死人

相反跑馬仔極度扭曲既規則
eg準碰唔準上 暗槓貴過食糊 唔係順位既坐莊 亂開獎馬
跟本就唔可以稱之為麻雀
只係用麻雀玩既賭錢game

上面話跑馬仔有技術果班死返去雀館入面打啦屌
兩邊打法各有不同各有特式

無分對錯
你大陸牌癌上腦
識野
打開雞四 真係最好玩
跑馬仔真係打到眼訓
就算跑馬仔無乜技術(但我覺得對數學能力有一定要求), 都唔代表三番起糊牌有技術 OK?

唔洗打稻草人黎抬高三番起糊牌。

另外, 新年流流講少句粗口, 聽你語氣, 似係果D做清一色比三番搶糊就反枱既人
最同意係基本上大家叫識玩嘅三番就正正係最撚悶
似乎亂扣帽子先係大陸特色
一直都理性討論講緊一番起糊, 跑馬仔, 三番起糊既技術要求同玩法, 你覺得你無啦啦一句大陸癌車埋黎好有型?
3番又好,跑馬仔都好,
都擋唔到我技術型槓牌
上面好多傻仔以為淨係得兩種玩法
唔打跑馬仔 就一定係打三番起糊 反之亦然
根本兩樣都垃圾
屌 戇鳩仔
你話蹴鞠丫麻

駛撚講足球咩
你直接話蹴鞠 無越位
咪仲好

柒撚到仆街呀你

文盲即係文盲
我覺得打3番起糊既係要同熟人打/識打既人打先好玩
有時過年同D唔多打牌既親戚朋友打
真係一圈唔夠就想離場, 真係會好悶

不過而家打牌都係為左同朋友吹水
好鬼歡樂, 消費又實惠
雀會打有間房又有野食野飲
幾百蚊上落又唔會傷感情
吹奏一番起糊既人
係咪冇諗過靚花既人有權做雞糊
爛花既人要搵番先食得

如果打牌已經贏/輸在起跑線
咁冇番數限制唔係仲公平咩
要一番起糊黎托
教埋你歷史啦

講1314年
1314年係規則可言
係連人數都無定呀

根本就唔係足球,係打交嚟
之後先有規則形成「足球」

當足球形成時,就已經有越位存在

柒頭深潛啦你
教埋你歷史啦

講1314年
1314年係規則可言
係連人數都無定呀

根本就唔係足球,係打交嚟
之後先有規則形成「足球」

當足球形成時,就已經有越位存在

柒頭深潛啦你
咁點解唔打古典麻雀?
肯定好玩過on9 三番好多
硬係有啲傻仔亂咁拉埋其他唔關事嘅嚟講
硬係有啲人世界得跑馬仔同三番
跑馬仔食得雞糊
雞四食雞糊完全唔同
咩雞糊一番阻住你做大牌 唔做大牌唔好玩
雞四速度快過你三番好多 講金錢上落又快你好多
講技術更加唔使提
打開雞糊講做大牌 一定勁過你淨係識做三番牌
無聽過人講話同師奶打輸到仆街咩?
因為你打開三番 根本就係唔識打牌

上面有巴打討論日蔴台灣牌
自問唔識打唔識箇中精萃
欣賞巴打開拓思考點
但討論可唔可以唔好咁狹窄
淨係跑馬仔vs三番
去否定做雞糊嘅技術含量
你呢個問題就好似D人問
"點解廿一點入面ACE又可以當1點, 又可以當11點咁靈活 對抽唔到A既人公平咩?"
跑馬仔好撚無聊
打得牌就預左慢慢玩
要快既我唔玩三公?
我無踩過三翻以外嘅玩法

只係反駁你地踩人打三翻

唔係所以嘢都係非黑即白
都有啲人用雞糊去否定三番ga技術含量
大家係點學打一二番?
利申撚雀新手 同朋友打就打開三番起 6:4贏輸 同長輩打就跑馬仔輸到冚家鏟個啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞