[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
真係睇到呢d留言好好笑
你估雞糊起就個個鋪鋪只係食雞糊?
有冇打過牌呀?
輸一鋪4番 你會唔會甘心鋪鋪做雞糊?
你有靚牌係手會唔會唔做牌?
根本雞糊起唔會鋪鋪只做雞糊
雞四講技術好多
見人做牌 咪頂住佢 咪快d雞又好一番又好食左佢
咁咪過引囉
我打開有花照計門清 三番起糊
爛牌都可以平糊+門清+無花/靚花
有時自摸仲多一番
無法用牌章提高牌效率
變相=技術無法令自己更快叫糊
我打落就係個個都食雞糊先唔想打
場場淨2棟就有人食
冇野好玩
唔係開牌運氣好都唔會有人砌到三番以上
又係d 1番亂砌都食既理論
事實係4面子1雀頭唔會係石頭爆出嚟,高手牌章好"亂砌"既速度只要sample size夠大會significantly 快過低手
三番好多場合做牌唔講究牌章,無法用打牌選擇提高叫糊速度。結果就係你呀嫲同隔離屋陳太叫糊速度唔會有顯著分別
3番起糊死做爛做唔覺得有咩好玩真係
呢樣真
睇你打幾大
我打半統位位比
有d人最大8番$256或者再大d
輸可以輸成千蚊
其實打雞糊起都可以打好大
陪銃好易比人打龍通夾埋做你
1506負評
所以話 識打肯定打一番唔打花
自己/見人食得出奇牌先開心
嗌食糊所嗌得大聲d先啦

唔係反對一番起糊可以學到執牌更快叫糊
一番叫糊更技術向
但係細牌居多
打耐d真係冇癮
唔好撚玩啦
一番起邊撚度有時間同你慢慢做牌
跟本鋪鋪都係平糊/碰完有番就鳩砌快快趣食糊
果陣打一番起打四番頂 打成晚最多得一兩鋪三番
悶撚到
成晚得兩鋪 三番
你地係咪弱智
玩一晚慢到打得一圈牌

客觀計數
八圈牌,最少32鋪,
知唔知起手三番面嘅機率係幾多?
32鋪入面得兩鋪食三番嘅機率係幾多?
小學雞,數學都未識計,就學人作數

正如玩啤牌同花順嘅機率係0.0013852%
基本上玩成晚,一定會出現

當然啦以你咁誇張嘅講法
最大影響睇嚟就唔係三番有幾難食(同花順形成嘅機率有幾細)
而係你地有幾慢
為咗撐三番起糊
吹到有雞糊食就會三番都食唔出
簡直就弱智
數學白痴

四家都食唔到三番牌?
即係鋪鋪四家都三色雪糕仲要其他番子各一隻?

知唔知四家都咁爛嘅機率有幾低?
吹到四家都爛牌要食一番
成晚都無三家爛一家靚?兩家爛兩家靚?
甚至乎四家都靚
叫得靚嘅即係越加易叫糊

起手雙番東加對紅中都三番啦
都唔駛你做埋對對/混一色都三番啦

「食得兩鋪三番」
咁唔係叫吹水
係叫弱智

正如好多初哥以為自己起手成手萬子就好巴閉
無諗你成手萬子嘅同時,即係其他三家都好大機會靚牌

FF唔打三番起就等於全部人食一番雞糊
根本就弱撚智
咪係
講到雞糊起就個個即做雞糊即食咁
唔好話你地唔撚識打牌雞糊起就真係鋪鋪做雞糊
仲要講緊睇你打幾大
你試下打大d呀 一兩番都輸撚死呀
我打雞糊起 一圈都好多鋪有人做啦
你估真係個個好似你咁諗雞糊起就真係鋪鋪快快手雞糊?
唔好撚話你唔識打牌
仲要摸2隻正花都2番啦
何來快快手鋪鋪雞糊
你試下打大d 兩番都輸9死你
講真 剛剛學打麻雀
打三番起糊 無乜問題

但真係無必要死撐
人總要成長

唔好以為有得食雞糊就等於鋪鋪食雞糊啦
如果真係咁諗
其實你地數底係非常非常之差
完全唔啱打牌

每鋪都雞糊一番嘅機率係好細
細到點呢?

即係你起手永遠一對番子都無
定還是你諗住打雞糊就弱智到三隻發財都要拆出去?
巴打真 三番起糊純粹比班啱啱入大學蔴雀初哥玩
最簡單最安全 8番64 打四圈都唔入肉
有一兩個師兄玩耐幾年就神化三番
我自己打開牌 year1確實好易贏人錢
到佢地交過下學費就經常摸和
弱撚智
我果陣就唔撚打花既
起手雙番東加對紅中真係笑撚左
一晚最多咪果幾鋪會咁撚樣
就算得兩隻色加番子你都唔撚會慢慢扔哂另一隻色掛下話?扔得黎人地食撚左啦
唔撚講又以為隻隻番子碰完都有番
一番起黎講對對糊混一色幾撚難做? 見撚到你打淨一隻色唔撚誅鳩你?

okay年代久遠我記錯唔止兩三鋪 果陣打左八圈 一撚定唔過十鋪有三番

又或者你地每家都肯慢慢做 咁我無野講

同埋我屌柒一番唔等於我撐三番 你邏輯係咪有啲問題?

由一兩鋪 變 唔過十鋪

唔打花咪門清
打花咪無門清
你係咪唔識啊 小朋友?
門清平糊都兩番
你地無人自摸?

根本你死撐三番難食就係戇鳩
無撚講就以為我唔知 你到底有幾自大
平糊門清自摸你估又咁撚易 最多咪又係幾鋪

咁你地唔撚做一番既 一番都唔撚食要等自摸既 鍾意大家都做下牌既 三番咪唔難食囉戇鳩
收皮啦你
俾人用數學 篤爆咗你嘅大話
仲係度死撐

至於自大?
不如話你地班小朋友自卑

我講啲野皮毛到肯學嘅人都會識
其實呢度好多巴打教精你地班小朋友

你地唔肯用腦都無法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞