[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
咁咪無花一番
跑馬仔冇運起上黎自摸都輸到仆街, 好撚on9
玩跑馬仔不如玩牛牛, 仲快仲刺激
唔識計分
剩係識牌型
=鋤dee一樣
你睇到其他人出過咩牌你咪知仲有咩牌係未出
好似打牌咁
你打到中後段會睇到有咩牌未出/咩combo係一定斷左
咁你咪大約都估到佢做緊乜
其實3番有時都好快
當你起手6隻萬子加對番子
上兩次再碰一次已經差唔多叫得糊
d撚樣成日話3番起個個摸和,如果d牌仲有兩幢半未摸,但人地9章落地唔通你棄糊摸和?On99
d人唔用腦咪覺得悶
我屋企打2番起,冇門清,冇海底撈月
理論上四歸一步步高個啲都算係廣東牌,只係呢啲新食胡法係叫「新章」,幾乎從未係香港流行過,用廣東牌(新章)既玩法多數係神來也之類既電腦/手機遊戲
而香港人打開個隻廣東牌(只有混一清一對對平胡)係沿自以前二二制既舊章廣東牌,亦都叫「清章」
手指唔齊玩唔到會斷橋
只要摸到雙正花又一樣咩糊都有權食
d人話3番冇變化
係咪覺得3番起糊=混一色/對對糊

3番起糊可以令人更加肯做奇牌
又唔怕太快俾雞糊食左
如果場場都好快食
邊有人會想做奇牌 未做完就有人食
兩番我冇試過 唔知效果點
反正唔會係一番起糊先
中學畢業去長洲我打過一番起糊
事撚旦有靚花/無花/風位/中發白
事撚旦中一樣就已經可以亂砌食糊
洗牌仲多過打牌
打左1圈就俾其他人頂上我
真係好冇癮
三番起糊唔食得雞糊咩?
我都覺
起碼7番起糊先好叫我玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞