[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
雞糊起咪就係好玩在可以誅9你囉
呢d咪要講技術囉
都係講句 你打大d雞糊起跟本屌打3番起同跑馬仔
唔做大牌打黎做乜
要快玩三公算啦
香港麻雀,由廣東清章發展而成,但普遍香港人以三番起糊為主(只有少數人或雀館先會有雞,一,二番起糊),而本身清章牌種少,於是,令做牌方向大減,以對對糊,混一色為主,正花平糊自摸較為少見

但係以日本牌為例,進可攻,退可守,有中發白一碰就夠番叫糊,雞糊雜牌軍,平糊又可以用立直黎叫糊,跟住仲有個懸賞牌,三色同順呢類,拎住大牌當然可以做清一色對對糊啦
做牌方向唔同,唔同牌都可能有佢既用處,就好似圍棋咁,可能係幾十步之後先起到決定性作用,當你要選擇打邊隻牌時,要有更多因素考慮

反之睇下香港牌,一睇穿下家做咩牌,就可以輕鬆誅死,一旦選定左做某一隻色,例如萬字,就會合埋眼打走晒筒索,偶爾留意下有無機會轉對對糊,亦有些少機會轉色,但整體路線基本不變,沉悶唔洗用腦,運氣成份居多

究竟係香港人唔鐘意用腦定係大家純粹係鐘意賭博呢?
一個鬥快嘅遊戲,嫌快得濟
洗唔洗講到「年代久遠」咁嚴重

即係你平時無打開啦,同d阿伯平時鳩up當年二戰打日本仔有咩分別。
跑馬仔嗰啲垃圾
連上牌都唔得就費事討論
屌下話雞四/二五雞悶嗰啲撚屌

打雞糊起係講緊靈活運用每舖起手副牌
打麻將呢樣活動一樣
而唔係你下下夾硬將副牌做到3,5,7番
個個摸唔得靚 就流局洗過打下舖
打麻將技術之處就係咁
唔係下下靠你運氣贏錢架

你估舖舖真係個個爛到七彩咩
就算係 都好少打到摸和 (臨尾重要淨8棟架)
唔講咩花/番子嗰啲
較平糊一番已經係最簡單嘅野
食雞糊難度重高撚過你食一兩番啦
打雞四要輸爆棚可以快撚到仆街

你講悶係因為你無錢贏
我諗你贏錢嗰陣唔會講悶呀
真正欣賞麻將嘅人
一定會覺得雞四係技術切磋多過賭錢活動

牌章都未學好 學咩人講打麻將!!!
香港人熱愛三番起糊
但係連基本雞糊/1番麻將都未識打

玩三番起糊感覺就好似d人踢波唔練跑咁,無基本功,結果成場梅下梅下。
王牌區唔係7棟咩?
打花喎
我細個鍾意打3番起
去到讀U已開始接觸1番起
同D親戚打一開輸到PK
之後學打港式台灣牌
而家多數都打1番起同台灣牌
發覺3番起好悶

一番同台灣牌要求牌章多D
三番起糊
見下家打筒索就知佢做萬子/對對
有咩好玩

打雞糊留意三家每隻牌打咩,再估佢做緊咩仲好玩啦
萬子九章都可以係雞糊
咩都無上過都可以係清一色

見上家打二五萬就知佢未知打三四萬
二四萬卡窿要諗點轉章

就算有家做緊清一色
都可以諗下要扣邊隻牌,邊隻係安全牌
扣到變自己食糊都仲得

呢d技術打三番邊用得著,淨係知其他三家係筒定索定萬
再識棄糊唔好牌搏牌已經夠
討論愈來愈高質
真係好開心仲咁多人欣賞同仲咁多人打雞四
打雞四真係好好玩 技術切磋真係好正
跑馬仔上都冇得上已經爭好遠啦
淨係打過三番起,跑馬仔,台灣牌

三番就運氣遊戲,四家都識打既話就不停摸打
到咁上下就守,鬥手氣居多

跑馬仔好講對手,比三番更難
大家都識玩都幾用腦,唔識玩就會覺得on99鬥快食
不過槓牌收錢同獎馬既制度令跑馬仔變到好重賭博成份

台灣牌就最用腦
又要記牌又要諗人做咩又要自己做大副牌又要記番
又多規距,淨係拉人同比人拉已經好大變化
運氣成份好少,不過香港少人玩,同埋好傷神,打八圏已經要抖

鬥運 : 三番>跑馬>台

想賭錢 : 跑馬>三番>台

技術 : 台>跑馬>>>三番

利申無打過雞四,日麻或者其他
成班睇賭片睇上腦, 睇戲睇得多, 諗住食大牌, 食奇牌就好型
睇多幾次嚦咕嚦咕新年財啦, 睇下劉德華冇運嗰陣點打牌, 比賽點樣晉級, 食緊咩糊啦
睇正負評就知兒登幾多小朋友
3番起糊呢d小朋友岩岩學打牌先打既牌都咁多正評
係討論留言先高質返d
d 3番小朋友駁都駁唔到
玩過日麻真係返唔到轉頭
而家日麻係大陸都開始越黎越多人玩
痴撚線 跑馬仔有技術過三番真心戇鳩
打三番既人永遠打其他牌都話輸輸輸
之後就話其他牌冇技術
係叻既 打咩牌都會贏
三番?俾小朋友玩嫁咋
可以出完牌先摸牌既牌 要咩技術?
識棄糊扣牌叫技術?
唔係做清就做混對
要扣牌有幾難?
9章12章落地都可以輸清一色姐係弱智
3章落地輸清一色?咪姐係你地3番仔最睇唔起既「有運」囉
可以一路玩電話一路打既牌技術成份到式係邊??

鋪鋪三色雪糕悶撚到on99
上撚完三色雪糕就無回頭路
就可以即刻開始隨摸隨打
老一輩研究出黎既1番起真係無得好講
技術 刺激感 攻守成份都重要

跑馬仔技術成份都唔輸雞四
成撚日話人快快快
點解人地入章快 自摸快 唔洗技術成份
唔洗觀察力?跑馬仔要唔出沖難過你3番仔多多聲
隻隻都有機會輸
點解有人打跑馬仔長贏?長贏冇原因?運氣跟一世?
3番仔最持住以跑馬仔係大陸牌就恥笑人唔洗技術

3番仔就係呢個世界上最低賤既牌種
以3番自豪既就係垃圾
打到邊都係輸家
咁閣下覺得跑馬仔有咩技術成分呢?
呢啲濕尻牌咪仲衰 屌你老母閪估邊邊入章仲要焗鳩你自摸 自摸收嘅錢係出沖嘅六倍 即係唔使驚出沖 守都唔撚使

我要估邊邊我去玩大細啦 嫌得兩個選項少我咪去玩魚蝦蟹 再唔係玩撚埋輪盤 根本跑馬仔就係運氣嘅集合都唔撚算係麻雀 唔明白你地以打跑馬仔自豪係乜撚野事
跑馬仔呢D大陸牌就真係比冇撚腦既打
其實唔洗講咁多啦 打三番起糊果d 一定係on9
都係果句啦,唔識打你咪覺得on99鬥快食囉
識打你咪知點砌得快同點守個樂趣囉
淨係你要諗人地大約叫咩已經考你記性同牌章啦

三番洗鬼諗咩,三番係門檻低所以先多人玩
其他玩法既技術同難度起碼高三番一兩倍
不過我都唔太中意跑馬仔個賭性咁重
都已經2019年,仲有人以為跑馬仔純鬥運。
我諗在佢地眼中,廿一點都係純鬥運無技巧。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞