[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
仲要計點數棒(即係仲有幾多碼),贏緊時,守到完場(日麻好少打足4圈,打半莊就埋一次數,每2圈2圈咁打)
打開一番起糊,最大八番,有花,二五雞,全沖。係唔明十二章包自摸,點計
跑馬運大於一切(起手3隻一色番子基本上開櫃桶等收錢),自摸大好多仲有馬獎,好運少少一鋪自摸頂6鋪出沖。跑馬技術在於決定幾時停止忍落去,要守人牌相對難(但一樣有得守)

閪起上黎,輸錢可以好快。

三番易守好多,見人叫糊就扣撚晒就得。
三番技術在於決定幾時搏幾時棄。

有技術要贏人嘅,玩3番好過啦,因為碰槓輪自摸獎馬實在係睇運
跑馬仔打到最後先會有出沖,個個搏自摸搏到好尾
有時係有時唔係呀
零番起糊
混一色2番
清一色4番就封頂

(亦有人打到5番)

不打花,無門清,番子無番
其實重有好多野未講
雞四嘅刺激唔係來自打得大/賭注大
而係變化大 講靈活運用

e.g.
見人上牌即刻碰斷人
留熟章/頭尾牌/番子嚟單吊
左度右度較平糊
叫糊成日同人對死/叫死牌
成日出現截糊 特別係有時雞糊截大牌 (截兩家都試過)
有雞糊專登唔食 拆埋做大牌4番爆棚先食
一舖夠頂人地幾舖

啲跑馬仔/三番起糊撚邊識呢啲
十三么例牌頂盡架啦(不過雞4快好多食糊,做十三么好少會夠快)
講緊唔係清一色個事
三番玩辣辣都要搏大牌㗎,同雞4唔同在冇得9食,節奏慢d姐
跑馬仔唔計番就話可以9啫
雞4咪一樣計番 邊有得9食
下下淨識食雞糊 唔代表最後有錢贏囉

打3番/6番起嗰啲最悶就係機械式 公式化
一係混一式 一係對對 一係自摸3番
流程都係由清雜牌 到清番子 再到摸和
如果摸和多 3個鐘都未打行完4圈
其實無必要刻意去踩邊一種牌無技術,邊隻好玩啲

話三番好悶鳩做牌易守?
你上6章後人地叫糊你一樣可以守唔到。
想好玩啲?加8隻百搭已經可以唔同晒。
最重要可以輕輕鬆鬆,吹下水

跑馬仔靠運。
但決定幾時唔再搏自摸食人算數一樣好需要技術
黑起上黎成晚自摸都無馬你唔火?
易上手,話停就停得。

台牌變化大,但自摸收3倍個人覺得太主攻。
技術含量係高,好運時把握到拉兩口就乜都返晒黎。
加啲百搭可以詐糊詐到仆街

日麻好玩?
要不斷計住計住,順位咪一樣守守守。
但要守得好,其實好X難。
技術要求高,計符計番計Dora ,但難上手

每種麻雀都有長短處,點解一定要講到邊種好啲?
三番起糊本身就係畀近二十年班冇腦師奶創出嚟嘅垃圾
搞到而家啲後生以為唔係三番起糊就叫跑馬仔
真係on9到火都嚟埋

鋪鋪做細牌就有得贏咩on9
就係有細牌有大牌先叫攻防

仲話咩十三么畀人截咗就知點解要起糊
你畀人截咗就叫人哋守得好啦屌
真係冇腦廢人先會有大牌唔截得呢種sense
6> 128
咁肯定冇人食3番
唔覺得打跑馬仔會贏得多過3番起,其實差唔多,有時睇你點計,試過打3番起5蚊番,出沖double。

我2樣都會打,我打跑馬仔得自摸,如果你無運真係等收皮,仲要無技術,一鋪咁撚快,最多流局,黑起上黎真係仆街。

打3番就算無運,你都仲有機會唔洗輸,唔出沖=贏一半,自摸都無咁易啦,又要數牌扣牌做牌驚出沖。我最憎就係打3番起個陣啲人平糊無花自摸個啲,個個砌緊牌你勁快食撚咗,勁無癮

利申 打跑馬仔10次輸10次 3番起10次贏9次 邊樣有技術啲唔洗解釋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞