[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
痴撚線 跑馬仔都比人吹奏
廣東牌3番起糊相對高技術過跑馬仔都要駁
其實真係玩,日麻先最悶,日麻重守多過攻。
打比一半好多時已經有2個棄糊守。
有時仲會一家立直,3家守。

大陸碰槓牌就真係差唔多零技術(尤其打獎馬),完全係賭錢鬥運。

3番起糊(唔打花)都有少少悶,下家做乜,打4,5隻實知,變化唔大。中後期唔棄糊搏牌先好少少。

其實好玩,我覺得越南牌(象元起合加百搭)同台牌最好玩,不過前者少人玩,後者各處鄉村各處例,好難夾到人玩

利申:有固定牌腳,一星期起碼打1,2次
雀館好多打跑馬仔都打得高章,十賭九贏既人。
簡單例子:
Xxx xx xxx 78 叫糊叫6/9索
6/9索出面都未斷,但佢憑d人打既牌已經知道6/9索已經比人痴實左,果斷拆牌,最尾78索慢慢摸番做其他再叫糊食埋。

其實唔難,勁在打緊2/400,食到埋口都敢果斷棄糊
日本人地玩到有職業雀士出黎
段位高嗰啲唔通成世都咁好運咩,
真係靠技術 ~
咁跑馬仔定3番起糊無聊D?
認同 技術好可以完全唔出統
牌型好多變化 打攻守完全唔同

計番計符計點數 好重要
劣勢既時候想逆轉差小小就係差小小

保住個莊 莊食糊同閒食糊點數計法唔一樣

有寶牌加番 立直食出可以開多隻同埋立直本身加多一番
如果有人槓牌再立直食出好易變大牌

呢啲都係簡介
想知可以去Jp AppStore down隻mah-jong sp 體驗下
牌型wiki有齊晒 真係想學可以去睇下
日麻要講可以講好耐
要記得人地打過乜牌,睇人上過乜牌,仲有幾時出番子。
對大部份人仲可以睇佢排牌嘅手勢
個人覺得最好玩係台牌 之後日麻 再到香港牌
好難比較 打得熟嘅話其實日麻都好易
易上手=\=易贏
廣東牌先快喎。。。。
打3番都慢,咁打台牌、日麻點算
乜十三么唔係冇得截咩
每家都有唔同計番,次次有新人join 都要夾一輪。
日麻多牌役,起手咩牌都其實可以食到糊
不過真係守重於攻,
Youtube 好多日麻官方比賽影片
有啲女都幾好J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞