[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
以前既跑馬仔係鬥快食糊
類似係雞糊都食得或者一番起糊
唔知幾時開始大陸牌搶左跑馬仔個名
廣東牌邊有門前清
雞四技術層面真係屌打晒上面嗰堆
但偏偏依家好少人玩
係得返啲屋村師奶多

試下叫上面堆跑馬仔/三番起糊撚走去玩
一撚定唔夠章法 輸到仆街

雞四重點係起手爛牌唔一定守
必要時摸返幾隻可以慢慢攻返轉頭
搶返食糊主導權 (亦可以繼續守)
到自己做緊大牌又有機會凸章
打返出嚟會守唔到輸畀雞糊
十三么 清一色呢啲一樣會有人做
問題就係你點用盡副牌之餘 又快過其他人食糊

對比返
跑馬仔: 亂9咁攻,又無得上牌,靠摸手去鬥快食糊 (槓牌收錢嗰啲又係技術?)
三番起糊: 因為一定要做牌,大部分時間有摸手就攻,無摸手就守,完全運氣主導 (機械人式 摸打摸打係技術?)

如果你當麻將係娛樂活動 又想操技術
而唔係死摸爛摸/賭大注貪短暫刺激
一定係同啲師奶玩雞四
樓主係咪唔識做牌呀
有無玩過傳統廣東二五雞

三番起糊呢啲一定要做牌
打多幾round 弱智都知道人要咩啦
打打下就會一係全守一係全攻
99%時間無靈活性 轉唔到章
靠摸手主導 無摸手就一味扣到摸和
唔通成日摸和洗牌 好有樂趣咩
見到個post咁多正評
真係擔心雞四呢啲盡顯香港麻雀精髓嘅玩法會失傳
我地係咪應該要推廣返呢仲玩法
跑馬仔好悶
瘋狂洗牌
打得大咪唔悶
見到跑馬仔三隻字已經燥燥地
唔明點解傳統廣東衛生麻將會越來越少人玩
明明娛樂性 技術性最高
係衰在贏輸上落細 又唔夠跑馬仔快啫

但淨係舉三樣野->轉章 扣牌 做牌
都分到差別啦

雞四/二五雞: 三樣都要識
跑馬仔: 唔使識做牌,其餘兩樣都未必要識 (無得上,鬥快摸靚雞糊食出)
三番起糊: 唔使識轉章 (揀錯無得喊,守到等下舖)
想知玩三番起既多數玩幾番頂同埋辣定半辣
得一面泊巴士都叫互有攻守?
舖舖唔係你泊就我泊

淨係拎波嚟比都識分掛
跑馬仔: 一味鬥攻到完場
雞四/二五雞: 穩守突擊,必要時有得變陣
三番起糊: 過咗前段之後99%一邊全攻,另一邊泊巴士
同你一樣
跑馬仔=大陸牌
打香港牌=3番起糊
終於遇到班真係識嘢嘅巴打

香港地其實打最多應該仲係雞四

後生一代先3番起糊 完全唔係師奶個皮
同朋友打開台灣牌

如果真係要打,我情願3番起糊,起碼無運都仲有得鳩守(快糊搶下)

碰槓牌比真係用黎賭錢賭運(尤其獎馬當中多次自摸係完全睇運)
日本牌所有打過嘅牌都排到好整齊,要守相對容易。
所以好多時未到一半一唔對路就守牌到完場。
相反,如果技術好加有運,可以利用棄牌去偽裝。

其實話3番好悶嗰啲,打日牌都應該覺得好悶,因為日牌係主守,起手副牌閪,做嘅係要望唔輸,要偷雞仲難。
日麻複雜好好好好多,有符有番有dora。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞