[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
跑馬仔門檻重低wo
因為雞糊都食得
好多人唔識打牌 就同佢地打跑馬仔
咁絕
輸死佢地
因為跑馬仔雞糊都食得
摸到齊章既機會率大好多
三番至少都要混一色/對對糊/平糊自摸
機會率俾雞糊細好多

所以唔識打果d岩打跑馬仔多d
新手入門係應該學跑馬仔,一來可以交學費,二來可以學章法,最少識得唔打蝕章牌。
學到咁上下可以去打一二番起糊。

三番起糊,只係簡單分顏色,太low level,for一班輸唔起又想易守牌既香港師奶打的,打得多會影響智力。
雞糊都食得又點?
唔識打牌去打跑馬仔
淨係出沖 輸槓都輸撚死啦

3番起弱智都識打啦
3番起到底難係邊
我真係好撚唔明白
定係3番撚真係弱智到覺得3番好難打好有挑戰性
唔識打牌學跑馬仔先都講得出口
輸撚到訓街都唔掂啦
睇咗好耐終於明三番撚個logic係咩
佢地覺得一副牌易成章=低技術
食奇牌=高技術

但事實係副牌越奇=越倚賴運氣入章
4面子1雀頭係能夠用兩人牌章唔同導致入章速度分別嚟分高低
三番牌就唔得
建議3番撚以後轉打7番起
夠撚哂勁,又威
ching你冷靜d先
話明唔識打 重點會打得大
唔識打果d真係唔識計番 大牌又唔識點做

我自己3番同跑馬仔都有打
我都係真係唔明你咁激動做乜
以前唔識打牌,先會覺得三番起先叫麻雀
打過雞四,跑馬仔,日麻,台灣牌
先知道三番幾狹隘
門檻低唔止係用點食糊計既
跑馬仔由鳩打去到扣牌鬆牌個距離太遠
好少人會有悟性進步到依個地步
三番一來多人玩,二來個過程大同小異
有空間比你思考反而會慢慢進步到牌章

得罪講句,覺得三番好需要技術既真係好井底
接觸下其他牌,接觸下d高手先再下定論啦
我上面都有講

3番撚笑跑馬仔靠運氣

門清 3章落地食到清一色既話
根本個運氣仲重過跑馬仔,一直入章同一舊雪糕仲唔叫運氣?
9章12章落地都出沖清一色既話 根本係弱智
大家都有技術 識守
姐係清一色自摸要靠自己
清一色要自摸 唔係運氣係咩?

唔係話跑馬仔有幾高
係3番根本係俾弱智打
想消磨時間 又唔想用腦思考 記牌 又唔想輸太多咪打3番

依個已經講緊advanced既野
無激動
純粹覺得3番牌係弱智/剛學打牌既小朋友先打

12,13歲學打麻雀打3番
16歲前就打3番
16歲後無打過
公司好多人都係打3番
咁絕
輸死佢地
因為跑馬仔雞糊都食得
摸到齊章既機會率大好多
三番至少都要混一色/對對糊/平糊自摸
機會率俾雞糊細好多

所以唔識打果d岩打跑馬仔多d
新手入門係應該學跑馬仔,一來可以交學費,二來可以學章法,最少識得唔打蝕章牌。
學到咁上下可以去打一二番起糊。

三番起糊,只係簡單分顏色,太low level,for一班輸唔起又想易守牌既香港師奶打的,打得多會影響智力。
門檻低唔止係用點食糊計既
好少人會有悟性進步到依個地步

三番一來多人玩,二來個過程大同小異
有空間比你思考反而會慢慢進步到牌章

得罪講句,覺得三番好需要技術既真係好井底
接觸下其他牌,接觸下d高手先再下定論啦

所以d 3番撚咪話打親都輸
人地自摸 無得好講
出面開台打最低都打30/60 雙馬啦
去雀館打100/200 1馬
淨係識鳩衝 淨係出沖己經輸撚死
合理,三番起糊符合香港人「魚蛋論」性格,剩係呢個post都成千幾個敢負評唔敢留言。
我覺得打三番未去到on9
聯誼下吹下水係幾好
但話三番好需要技術就姐係未了解麻雀既精髓
三番其實係好入門既玩法
唔係話3番on9
不嬲話3番係俾岩岩學打牌既小朋友或者俾人唔想用腦 消磨下時間 聯誼下先打

但呢度有班3番高手專家
係度幫3番打飛機自豪
最低賤既牌類拎黎講技術
話其他係靠運,所以打其他 打親都輸
因為佢地淨係識打3番
打撚壞手勢,繼續留係井底啦班傻鳩
我回應翻個topic姐
如果由跑馬仔開始打節奏太快
新手會覺得好亂,太多野要處理
好難有心機學到牌章,咪覺得無技術一味靠快
靚花自摸雞
跑馬仔門檻低,但節奏快,賭博成份重
如果4個都識玩既,跑馬仔一樣會流局

其實3番真係on9都識打
"上"一下就可以守到明年今日
(不過大把on9唔撚睇人死做爛做)

日本牌台灣牌好玩多變好多
不過大把人打3番都覺得自己係智將
其實每款麻雀都有佢特色
不過廣東牌三番起糊同跑馬仔有既野其他牌都有

例如
港式台牌
著重拉,要同三家合縱連橫,例如見一家拉三家拉緊一百底,做佢上家要誅行佢章,另外兩家盡量鬆章俾大家,務合斷佢拉

日本麻雀
著重守牌,門清,仲有獨有振聽規則同懸賞牌。
因為做閒輸自摸輸四分之一,而且振聽規則令人易守牌所以棄糊可以避免自己輸大牌一個俾哂

四川牌
要數自己可以食幾多隻牌,因為唔係食完就洗過,所以要計收益,冇謂食完一次係咁出沖輸返哂

國標
有好多特別既番種:三色三步高,十三不搭,金門橋。考玩家對數字既觸覺

跑馬仔同廣東牌有既生死章,數牌,計進章率係其他牌都有,所以你問我,隨咗過時過節同人打下,平時我就寧願唔打了。
所以樓主既技術停留喺初級階段⋯

真正高手喺又要扣牌又要造牌,幾時送幾時硃都收放自如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞