[打麻雀]係咪On9先會打三番起糊?

779 回覆
112 Like 1688 Dislike
大多數香港人淨係識廣東牌(三番起胡)同碰槓牌(所謂既跑馬仔)
同佢地講深少少、要動腦筋既牌種(台牌/日麻/中庸)就會講「無打過/唔知/唔識,總之我打過既牌得呢兩種,而我又覺得三番>碰槓/碰槓<三番」
講左咁多版,講到口水都臭,咪連足球越位都拎埋黎講囉
雞四用到嘅技術 拎去打三番都用得著
打三番用嗰啲係基本野
講完
俾學費
個個都係由唔識開始慢慢摸索
一係就睇人打囉
其實就算打三番都打得好撚辛苦 記性好但記唔撚到牌成日打打下喺到發夢 同埋如果上家係打得勁個啲fd真係鋪鋪做對對
做乜成班人講到鬥快就唔係技術
棄糊先係技術咁
日本麻雀屌打晒跑馬仔/廣東牌
根本在座各位都係垃圾

打麻雀唔計番根本on9
日麻>台灣牌/一二番>三番起糊>跑馬仔=潛烏龜
當你可以打完牌先摸牌, 我已經搵唔到個技術位喺邊到
樓上有人講話平糊都要技術, 咁其實係咪等於支持咗雞四??
近年愈來愈抗拒打三番起糊, 一黎身邊朋友識打, 大家都係鬥扣牌鬥摸牌, 睇下邊個好摸手自摸到
但我就冇樓上啲巴打咁叻打日麻嗰啲, 但學咗台灣牌, 覺得變化好大, 又要有返咁上下技術, 又有得拉, 加埋追呀, 暗槓, 擲骰嗰啲又會開心啲, 又有笑位, 打三番打到開始悶嘅朋友可以考慮下, 一鋪可以有幾十番, 到時冇得屌人地雞糊截你啦
跑馬仔無咁悶
三番鋪鋪都係同一樣套路

邊款牌多就做果款,入唔到章就防守,咁岩無人同你做同一款就易食好多
我抗拒三番既廣東牌,除左本身悶,打壞手亦係另一原因,三番起既麻雀,會令人連最基本既牌效率常識都欠缺

試想想,十三隻牌已經碰走一兩簡,手上7隻牌仲要得兩隻色,根本唔會考到牌章

好多基礎既牌效率常識,好似有效牌重覆,4連好形等等,根本唔會在3番牌度用得到。用唔到,就自然唔會去研究去學

曾經見過一個打開3番既轉打台牌,手度有456索,有兩隻散牌,摸隻5索竟然就咁扔左出去
做牌好玩啲
三丶四番起糊➕十番或更多頂番,較容易出奇牌 亦會較打雞糊多計算

打埋jackpot ,會為個pot爭取更多番,亦要計算埋機會率

計番始終係較多計算、捉心理
想食奇牌, 咁不如打7番起糊啦
至於 jackpot 嗰啲野, 睇你點樣set 規矩既姐, 同你點打牌冇乜太大關係
個post推得越耐
就越多啲正常人出現

尋日仲有啲傻仔 以為
三番起糊以外 就係 跑馬仔
冇諗過會有過千負評
想食奇牌,
去打脫衣麻雀game就得
諗得出既野都有得食
冇錯 開牌 收錢
打開3番封頂
咁多人嘅世界係得三番同跑馬仔
真係應該推廣返雞四呢啲玩法
不如集思廣益諗下開個雞四PO應該要講啲咩
我屋企打跑馬仔唔比上唔比食糊 只可以自摸 係咪全部人都咁玩?
要睇時機架嘛
人地少牌你未快d打哂先,有得上既未扣住先最尾先打,好鬼靚就索性轉章撞佢/棄糊
至於點樣落個判斷未就係睇經驗同技術,d高手真係可以打得好準,該走就走,該扣就扣
三番起胡悶撚到仆街
跑馬仔緊係唔俾上
不過有啲會玩有得食
咁就有人食出先有得收開槓嘅錢
如果只可以自摸 就有開槓有錢收
兩樣都有人玩
人地寫明足球football你要話佢蹴鞠
雞四︰講牌效率 唔蝕章 陪統 冇乜得點防 搶糊就係防守 辣辣上 扭唔扭大牌要諗 只有少數情況要棄糊
三番︰相較簡單 但都可以打得好精緻 就算唔要既牌打出既先後次序都有影響 唔係好次上面D人講 唔要就亂打 對牌效率冇咁高要求 要做牌 瞞上家 誅下家
跑馬仔︰從來冇打過 唔評論
日麻/中庸︰真正既麻雀愛好者 同唔識既人講就好似對牛彈琴
期實係,等大家摸和
真係要食清一色既話你係高級場起碼7-8隻起手先好諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞