[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
S100 ,但好似停產左。tropiclair 似fresco,
茄士咩是一種孅細的物料,你要有毛感,即係要倒順毛的,咁基本上就係軟滑的,軟滑同挺身係不會同時存在的兩種物性。另外,茄士咩因為幼細,通常都不會用作「工作服」,因為不耐磨,所以你可以唔多使找,根本唔會有。
另外,真茄士咩係貴價料,正常是幾千蚊一碼的,減價貨最少都應該要一千蚊碼。
原來係咁 咁真係難搵d
其實呢個post最大問題都真係無乜人肯寫自己野既product review
求其一間廠都一定有一百枝的,dugdale無咪試下搵hfw同standeven囉,反正貴唔得去邊
補充,茄士咩因爲本身纖維細,所以100%茄士咩料一般係唔會用黎做褲的,因為一定好快爛,就算真係要用cashmere料做suit,一般都會做多兩三條褲,因為條褲多褲一年到兩年就玩完,浪位會起毛粒會穿。

如果用西裝料計,400g以上外國零售價格三千hkd以下/減左價低於1k半既大多數都係垃,至於大褸料就睇單面定雙面絨,單面平啲,雙面貴啲。

俾個概念你,如果計散剪零售,Columbo單面絨500幾g 倒順毛一般都要4K 一米、Loro 550-570g 一米7k(下圖)、JOE都超過4-5k一米,無人會拎黎做工作服。

而double face又會再貴一截,例如Loro既820g double face就貴到喊。成碌碌買就會平大概40%-60% 視牌子而定,不過一碌要75米而且有啲色要兩碌起訂,挽下手就成球野
Meermin 啦都係果個標準答案
上網望左眼,Blake鞋同痴膠底為主,個last又係果啲核突牛郎last,巴打你做咩咁睇唔開?
3月15香港Trunkshow、試左Size先買
FB有資料
唔好咁啦,車房佬賣緊D W. Bill 黑色一千蚊唔使碼那隻唔垃圾架,不過你要頂得順車哥先囉
有時我都唔明,可能真係人的問題,佢D貨賣幾年都賣唔去,比我,兩野就散曬啦!
其實當年w bill清倉底我有買過三塊,後尾賣晒俾人一塊都無留,質素真係麻麻⋯⋯織得鬆、啲原料本身又一般

Dhkt巴打有一件burgundy色記係用果隻做,佢應該完全明白我講緊咩
識得唔多想都唔知點寫
咁一千蚊你又唔可以當佢頂級料,正常茄士咩囉,我嗰件料唔知同唔同,我自己覺得OK,對得住個價。GY造時猛話正呀,話咁平早D話佢知嘛。
咁同樣按特價計我跟團買倉底貨loro 500g baby cashmere(成衣牌子大單既尾貨)都係千七多啲港紙一米,我就唔會平果幾百買次幾級囉囉
醫生又入berwick
BTW GY乜都話正架啦 我摸果幾塊就鬆鬆散散,係個色幾好。當時仲號稱正價三千幾,我入左三塊,最後都係賣番出去俾人,不了
呢D機會要遇到先得嘅
BTW,其實都係唔應該買,因為香港天氣太熱,根本都無乜機會著
又擺我上枱

質素認真就普普通通,早一、兩年 Caliendo 一摸就已經話係平 cashmere。我自己基本上當係flannel 咁粗著,啱我呢啲窮人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞