[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Berwick 有咩款易襯
longwing btogur ?
最影襯一定penny loafers 同jumper boots
Penny Loafer啦,買吧不貴。
新手想問下
係carmina對皮鞋想買
見頭POST話要鞋拔,
見到下面SUGGEST我買埋
https://www.carminashoemaker.com/shoe-care-products/shoehorn-carmina
想請問係咪最好買埋

另外個CREAM係咪買原廠定到時另外買都得

THANKS
Shoe Horn同Cream都無所謂
Cream你想要畀你都得,個時巴塞Carmina送既
唔該你先巴打
不過我見都唔係好貴, 咁我買埋個CREAM先
係咪唔買個shoehorn佢本身都會有個鞋拔比你
啱啱見到
原來要加錢
去12蚊店買都有啦,除非你用黎做門面姐
蛋爺,唔係講緊正唔正宗喎
重點係好唔好睇靚唔靚仔嘛
如果正宗但唔好睇,我寧願揀唔正宗但好睇了
係咩令你產生無cuffs就唔好睇既錯覺?
我就唔覺chino無cuff有乜唔好睇。
另外如果你唔堅持「正宗」,而turn up又一定靚,咁點解你又話formal wear唔turn up?
我都想學吓嘢,因乜理由呢?
下面果2對係咩呀 有d興趣
咪我段字入面講果兩對囉

呢對冇得輸
Blake既wholecut硬係覺怪怪地,咩牌子黎?

不過講到wholecut,如果可以拉埋bespoke黎講就會正好多,目前心中頭兩位係Hidetaka Fukaya (il micio) 同Masaru Okuyama,真係好撚正

巴打筆直幾多先?
俾金額啦
咁你去uniqlo、馬莎算啦,呢個筆直無野好買。一係加多幾舊去金鷹或者db,都見得人。要靚香港就AC最靚,千尾起標,意大利佬啲手造shirt多數1500-7000hkd不等,視乎牌子有幾響、手工有幾多。至於如果淨講手工靚同款好,100hands我覺得好好,但起標三千幾。

Fresh 唔fresh grad我覺得關係不大,主要都係睇你想投入幾多錢落去,難聽啲講,情人節出個街都無左件ac啦 睇你肯唔肯俾既姐,要買唔會負擔唔到
金鷹好似唔接non fused
金鷹而家幾錢起跳
400都整到r記架 不過我就唔會再去架啦 整到吊袖 但係自己唔識睇都無得怪曬人
情人節出街都無左個AC
不至於掛

不過有時候fg著得太好睇 太突出都未必係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞