[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
好漫長就慢慢來
身型一變要改都麻煩,重要係瘦落去,起碼改腰同座圍已經唔小野
G9 姓係咩
Baracuta 其中一個 Harrington Jacket Model
LM
新手想買件5000左右,褸加褲
ching 有咩好推介, 邊間同用咩料?感謝
可以睇下第一頁個表
咩料你要講左你咩需求先有人幫到你
thanks
山上兄係覺得啡色屋換咗師傅後無咁好,所以想換陳記?
同感. 東哥好多位都收得好盡. 對本人黎講肩, 胸, 風琴位頗窄. 襯胸好似改左用料? 3個月前個套明顯較2.5年前個套挺, 硬.
得罪講句, 本人認為pattern 同包頭分別不大.
造工, 服務仍舊無問題.
初入坑多數無伏
想請教一下布料方面會唔會有啲入門(or 文章分享)可以分辨好定唔好?
有聽過唔同支數會影響著布外表同軟唔軟. 舒唔舒服就睇個人但會唔會有啲主要因素決定布料好唔好, 或者再懶啲"golden rule"?
唔同布廠有唔同織法, 同一間廠都會有高檔布同低檔布, 但會唔會某間廠某個series 係比較平均可以攞黎做benchmark?

啲問題可能問得好蠢, 不過新手上到舖成疊布望真係feel到有少少無從入手
多謝巴打
魚蛋兄,其實係心思思想試下其他Tailor、我都約左上黎你親戚 渡做單褲,不過前排見到陳記d相覺得好吸引,就打算做件jacket 其實啡節屋手工同服務真係唔錯,真心推薦比入坑巴打試試。

黎緊都會試試幾個唔同tailor比較下、到時再同大家分享
同感,早排上去做恤衫,個(夾)位有點緊。其實我2套都收貨,不過鐘意第一次造果套多d
魚蛋繼續被成為DB親戚
CHING考慮下Prologue? 我好鍾意佢地PATTERN, 軟結構. 佢地價錢可體驗到 30K+南意大師d 風格. 超值. 個人認為佢地MTM仲好個好多所謂bespoke. 唯一問題係jerry fitting唔夠功力, 我個膊本身有問題佢唔識執, 問番另外2個師父話其實執得番. 造工同BT差唔多
你又聽邊條茂利講DB係我親戚呀?
搭單問 DB單褲大約咩價位
講下笑、魚蛋兄唔好介意
我問左Ricky 2.5k 左右
同suitsupply差唔多 應該唔算貴
不過我呢隻一兩年貨仔既都係遲下一次過整一套算
用in house布好似仲平
DB 同 啡色屋係咩來
睇置頂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞