[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
所以我都成日叫大家了解清楚自己腳型、問題、習慣先去試bespoke ,因為有啲野就算鞋匠幾厲害都只可以睇到表面,訂鞋既人要俾番feedback出黎效果先會好。

無論訂造衫定訂造鞋,某程度上都係一個了解同承認自己特質既過程。
都係嘅 好彩對自己對腳都叫做了解 bespoke至少有機會有一對fit自己既鞋 rtw真係好難完全fit
我嗰對

去咗最近多咗人介紹嘅一間shirt maker,造咗一件white twill cotton dress shirt 同一件 albini denim shirt,整體都好滿意,係覺得個collar roll 可以造得再捲曲小小,會繼續再去試下
金鷹?
襯casual denims/chinos 大家點睇single monk strap boots
定都係着返chukka/derby好?
英國suitsupply 2 piece Holland & sherry 140’s開價£899 ,大家點睇
留低啲錢返香港造
如果返唔到就補多少少去P記A記trunk show
西裝七月要用應該趕唔切啦
牛巴條褲咁直咁靚 可唔可教下大家點同tailor 溝通 又直又順又fit 又唔condom又唔屎片
咁不如試下ring jacket
想請教巴打
深藍色西裝襯BURGUNDY色皮鞋係咪好正常
rtw通常都唔fit我,要大改先得
襯返深啡系(包括Burgundy)應該都好少死錯人
不過有實著圖會易啲睇到有無問題
其實有兩個先決條件,一個係你對腳要夠直,另一個係條褲要夠闊。無呢兩樣你同裁縫講乜都無用
牛巴褲腳造幾多寸
16依家,不過我腳幼
巴打們, 邊到有比較多麂皮既皮鞋賣?
今日去soho行左轉都完全冇心水

大概想揾呢d款
Alden last instep黎講plaza定aberdeen會高d
Tassels
請教下大家覺得draper 本2/ 4ply 同vbc 有幾大分別?
咁如果隻腳本身淆 可以點同裁縫講令佢睇落冇咁覺?
其實呢啲野唔洗講,你係O字腿或X字腿其實一腿就睇得出,處唔處理得好係另一個問題。當然做闊啲處理起上黎就易啲,但無論點都好腿型唔好處理起上黎就係好麻煩。

至於實際上要點搞、點裁,你就咁同我講你對腳唔直我都答你唔到,有無腳肚、膝頭係咪習慣性鎖死、盤骨有無前傾或高低、大脾粗定小腿粗等等等等。

全部處理方式都唔同,你慳番啖氣搵間好啲既鋪頭好過啦,呢啲一眼就睇得出既問題,除非個師傅盲左,如果唔係都會自動波處理。

強調多次,睇得出唔等於有辦法執得到,要睇師傅功力同問題嚴重到咩地步。
Print 牛巴張相出來 叫師傅跟住做
有新袋用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞