[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
即時明左
多謝Ching推薦、有機會會去試試
其實好唔好主要係睇原材料同織法,我響度講完你都可能係一舊雲。

新手入門,其實一般都係會推薦番啲易打理既布,例如一百枝精紡、travelling cloth之類,唔好揀淋pat pat果啲,揀番經緯最少雙股既布,一般都唔會出咩問題

平平地dugdale 100枝好夠玩啦其實,等你大概心入面有個底再去考慮貴布,想軟滑有光澤就雙股高枝,想有texture就tweed、flannel之類、無限銀彈就玩cashmere、vicuna

一開始你無方向,乜都想睇下咁,就好似樣樣都好複雜好難明咁,但當你大概知自己想要既野之後,你就會發現揀黎揀去岩自己既都係果幾個牌子、果幾種織法
Prologue的話你同老細身材愈似出事機率愈低
呢排興意大利野,改左樸一啲都唔出奇

利申:鳩估
收得盡郁起上黎會唔會有困難?
望望魚旦
咁小弟出事率應該好高
dugdale 100支本野叫咩名
鬼記得咩 我淨係知我三年前bn tailor係用dugdale 既一百枝11oz做,著到依家都無咩問題。乾洗過幾次、噴過無數次順風牌。
唔知係咪tropicalair 上次摸過 好似都係大約11oz
呢個真
感覺線條好方好硬,比較老派
手工就真係唔知,未試過
想買皮褸
有無$5000內既皮褸推薦
你係要提我的傷心事🤦🏻‍♂️
去tassels可能幫到你
邊度有好嘅現貨啡色皮鞋賣 預2000蚊budget
想問做女西裝布料推介邊隻?想要睇落令身的黑色cashmere,多毛唔要膠,但比較挺身。工作用,著得多,有冇清可以推薦邊隻料,除左西港城邊度買到?
工作用,著得多,又要挺身?但要Cashmere?
呢D布應該唔存在架喎
係近排挺左硬左,可能用左重身d既毛樸
還好, 未至於舉手扯住。本人鍾意著西裝外套好似件薄冷外套咁既感覺,所以膊,胸稍為厚身 ,夾位太貼(本人背有d倒三角)都硬係覺得有d拘束。純屬個人喜好。我認為呢家bt default cut 算偏修身。
所以真係要請教 真係唔識點揀
想講多兩句, 小弟話bt default cut 同包頭差唔多, 無貶低之意。我諗香港大部份裁縫鋪, 包頭 既pattern 都大同小異都係大路基本英式。
仲有我估計prologue jerry fit 正常身型既人問題不大。
呢個post始終係好少product review, 有必要以正視聽。(抱歉小弟唔想post相露底)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞